Salat med gravad laks og rævesauce
For en sikkerheds skyld anbefales det at laksen skal have været frosset i mindst 24 timer, inden du kan spise den rå. Vælg en supergod laks. Frys den, tø den langsomt op, og start derefter på opskriften.
4 personer
Ingredienser
- Af Louisa Lorang
 - Gravad laks:
 - 600 g laks på skind
 - 2 tsk fennikelfrø
 - 2 spsk rørsukker
 - 2½ spsk groft salt
 - 2 spsk rødbede, fintrevet
 - ½ dl Pernod, Richard eller anden anislikør
 - Rævesauce:
 - 1 citron, saften heraf
 - 1½ spsk dijonsennep
 - 2 spsk muscovadosukker eller brun farin
 - ¼ dl olivenolie
 - 2 spsk dild, finthakket
 - Salat:
 - 1 fennikel
 - 2-3 rødbeder eller bolsjebeder
 - 2 hjertesalater
 - citron eller limebåde
 
Sådan gør du
- Gravad laks:
 - Tjek laksen for ben, og fjern dem, hvis du finder nogle. Brug gerne en pincet, det er nemmest. Læg laksen i et fad med skindsiden nedad.
 - Rist fennikelfrøene på en tør pande, til de begynder at dufte. Det tager ca. 1-2 minutter.
 - Knus fennikelfrøene let i en morter, og bland dem med sukker, salt og revet rødbede.
 - Fordel blandingen på laksen, og dryp den med Pernod. Dæk den tæt med film, og sæt den i køleskab i 2 døgn.
 - Skær skindet af laksen, og skær den i tynde skiver.
 - Rævesauce:
 - Rør citronsaft, sennep, sukker og olivenolie sammen. Krydr med fint hakket dild.
 - Salat:
 - Skær fennikel og rødbeder eller bolsjebeder i tynde skiver, gerne på et mandolinjern.
 - Skær salaten i både.
 - Anret salat med fennikel og rødbede. Top med tynde skiver af laks, og dryp med dressing.
 - Server med citron eller limebåde.
 - TIP: Du kan sagtens lave laksen uden rødbede. Det er bare for farvens skyld. Du kan selvfølgelig også købe en god røget eller gravad laks og lave retten på 2 minutter.