Guide til nye kartofler: Kogetid, opbevaring & sorter
Foto: Getty Images Kend din (nye) kartoffel - se her, hvor længe de skal koge og hvor du skal opbevare dem.

Guide til nye kartofler: Kogetid, opbevaring & sorter

Hvor længe skal nye kartofler koge og hvor skal man opbevare dem henne? Det og meget andet får du svaret på her i vores fine guide til nye kartofler:

KOGETID. Rigtig mange koger de nye kartofler alt for længe. Prøv den her metode næste gang:

  1. Skrub kartoflerne og kom dem i en gryde.
  2. Kom vand på, så det dækker, og godt med salt. Vandet skal smage af saltvand.
  3. Lad vandet koge op, og kog kartoflerne i ca. 5 minutter. Tag herefter gryden af blusset og lad kartoflerne trække i kogevandet.
  4. Tjek efter 10-15 min. om kartoflerne er møre. Du skal nemt kunne skære en kartoffel over, men hvis den smuldrer, har den kogt for længe.

SUNDHED. De gamle kartofler smager ikke nær så godt som de nye. Og så er de faktisk heller ikke ligeså sunde. Nye kartofler indeholder flere vitaminer og mineraler end gamle kartofler, især C-vitamin. Derfor er det nu, du skal spise løs.

DE GRØNNE og spirede kartofler må du ikke spise. De indeholder nemlig giftstoffer, der ikke går væk ved kogning. Giftstofferne kan bl.a. give mavekramper, kvalme, opkastning og diarré.

SE OGSÅ:  7 opskrifter med lækre nye kartofler

OPBEVARING. Nye kartofler har kort holdbarhed og bliver blødere i løbet af få dage. Opbevar knoldene mørkt, køligt og tørt. De skal have mulighed for at ånde – f.eks. i en papirpose. De har ikke godt af at komme i køleskabet, da der er for fugtigt.

SORTER. Der findes rigtig mange forskellige kartoffelsorter – over 1.000, så der er noget for enhver smag. Nogle er gode til kogning (Ditta), andre smager godt kolde i salater (Asparges) og andre bliver til en lækker mos (Belana).

Se, hvad vi ellers skriver om: Kartofler og Sommermad