Italiensk mad: autentiske opskrifter fra Toscana

Foto: Flemming Poulsen

Italiensk mad: autentiske opskrifter fra Toscana

MENU'en består af 5 lækre retter:
Gratin med scamorza og frisk trøffel
Tagliatelle med svampe
T-bone med rucola, tomat samt røde og grønne peberkorn
Tiramiusu
Cantuccini og limoncello

Gratin med scamorza og frisk trøffel



4 personer
4 skiver grillet, italiensk brød
200 g scamorza* i skiver, alternativt mozeralla
1 lille trøffel, kan ombyttes med en finthakket tomat

1 tsk hvid trøffelolie eller olivenolie.

Placér en skive brød i fire ovnfaste skåle.
Dæk brødet med ost og sæt skålen i ovnen, til osten er smeltet (ca. 5 min).
Tag den ud, og riv et par skiver frisk trøffel over osten. Dryp med olien og servér.

* Scamorza er en røget, mild komælksost, der nærmest har kød-agtig smag. Du kan finde den i italienske specialbutikker og velassorterede supermarkeder.

Hvidvin
Til forretter med ristet brød er en tør, frisk og frugtagtig vin god. AMKA vinimport anbefaler Rocca Passolo Chardonnay, som har en tør og delikat smag og duft af tropiske frugter. Forhandles i Spar, Super Spar og Euro Spar, 49,95 kr.

Tagliatelle med svampe



6 personer
½ kg kantareller, rengjorte og revet i stykker
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
2 spsk hakket persille
1 kop bouillon
1 håndfuld parmesanost
400g tagliatelle, bredbåndet pasta.*

Rist svampene lidt ad gangen på en tør pande, til vandet er fordampet og svampene er gyldne. Derefter steges også hvidløgene også gyldne i olie på panden, hvorefter svampene tilsættes. Kom bouillon over, og lad det koge ind.
Kog pastaen, og tilsæt den i svampeblandingen. Rør godt rundt.
Fordel pastaen i seks tallerkener, og drys med persille og parmesan, og servér med det samme.

*Grundopskrift på pastadej
6-8 personer
600g mel
6 æg
3 spsk olivenolie
En knivspids salt.

Læg melet på et spækbræt, og lav et hul i midten som en vulkan. Kom æggene ned i hullet, og tilsæt olie og salt. Pisk det sammen med en gaffel, så melet langsomt bliver optaget. Når alt melet er optaget, æltes dejen til den er glat
Pak dejen ind i plastikfilm, lad den hvile en time, og rul derefter dejen helt tyndt ud med en kagerulle. Brug den til ravioli, lasagne eller skær den ud til tagliatelle.

Hvidvin
Vælg en tør og frisk hvidvin til forretter med pasta. AMKA vinimport anbefaler Sartori Soave Doc, som er dejlig frisk og har en blid eftersmag. Forhandles i SuperBest, Spar, SuperSpar og Euro Spar, 45,50 kr.

T-bone steak med rucola, tomat samt røde og grønne peberkorn

4 personer

1 T-bone steak á 1 kg

8 spsk olivenolie.

2 spsk syltede røde peberkorn

2 spsk syltede grønne peberkorn

4 små, håndfulde rucola

12 hakkede cherrytomater

Grill steaken ca. 8 min på hver side og lad den hvile i 10 min.

Varm olien op, og kom peberkorn i – pas på de ikke får for meget.

Skær kødet i skiver, krydr med salt og peber og anret det på en tallerken

Kom 1 håndfuld rucola på halvdelen af kødet, og fordel tomaterne oven på rucolaen. Olien med peberkorn kommes på den anden halvdel af kødet.

Rødvin

Jo tungere og kraftigere maden er, jo mere fyldig vin kan den bære. Den tunge t-bone steak, kraftige

peber samt den lidt bitre rucola behøver modspil og hertil anbefaler AMKA Vinimport en Placido

Brunello Di Montalcino. Forhandles i SuperBest til 123,95 kr.

Tiramisu

Til denne opskrift har vi selv bagt lady fingers. Det er ikke svært, og det løfter den klassiske kage til nye højder. Men ellers kan de også købes i de fleste større supermarkeder.

8 personer

4 æg

400 g sukker

500 g mascarpone

20 lady fingers

2 kopper kaffe, afkølet

3 spsk kakaopulver.

Del ægget i hvide og blomme, og tilsæt 200 g af sukkeret til blommen. Kom de resterende 200 g sukker og et halvt glas vand i en gryde, og varm det op til 120 grader.

Pisk i mellemtiden hviderne stive. Tilsæt det varme sukkervand til æggehviden, og pisk til det bliver koldt.

Pisk mascarpone i æggeblomme-massen, og tilsæt hviderne, så det bliver til en creme. Læg derefter 3 store spsk creme ud på bunden af et fad.

Dyb lady fingers i kaffe, og kom dem oven på cremen, så de dækker. Kom et lag creme ovenpå, som dækkes med lady fingers. Fortsæt til du har brugt cremen og dine lady fingers.

Stil tiramisuen på køl, til den skal serveres og drys med drys med kakaopulver lige inden servering.

Lady Fingers

100g æggeblommer, ca.6 stk

50g sukker

150g æggehvider, ca. 9 stk

75g sukker

100g mel

25g Maizena majsmel.

Pisk æggeblommerne med 50 g sukker, til det er hvidt og luftigt, og pisk derefter æggehviderne stive med 75g sukker.

Tilsæt mel og majsmel i æggeblommemassen. Vend de stiftpiskede hvider i.

Fyld massen i en sprøjtepose og sprøjt det ud, så det ligner fingre på en bageplade med bagepapir.

Bag kagerne på ca. 200 grader i ca. 10-12 min, eller til de er gyldenbrune.

Mousserende vin

Gå efter en mousserende vin med en frisk, sød smag som opvejer den lidt tunge dessert.

AMKA Vinimport anbefaler Vigne Regali Asti Vino Spumante. Forhandles i Rema 1000, 69,95 kr.

Dessertvin

Ønsker du en decideret dessertvin, så gå efter en med meget sødme. AMKA Vinimport anbefaler Villa Puccini Santo Vino, som har en karamelagtig smag og gør sig godt til desserter, der ikke har meget sødme i sig selv. Forhandles i Coop (Kvickly og SuperBrugsen) , 48,95 kr.

Cantuccini

Ca. 1 kg

1 kg mel

200g blødt smør

800g sukker

1 spsk bagepulver

5 æg

350 g mandler (smuttede, men ikke hakkede!)

1 knivspids salt

1 æggeblomme.

5 spsk fløde.

Bland mel og smør sammen i en skål – rør til smørret er absorberet. Tilsæt sukker og bagepulver. Bland det godt sammen, og kom dejen ud på bordet. Lav et hul i midten af dejen og tilsæt æggene i hullet. Ælt dejen godt igennem. Tilsæt mandlerne, når dejen ikke længere føles klistret.

Del dejen i fem stykker, og rul hvert stykke ud til en stang på størrelse med et flute.

Læg rullerne på køl i køleskabet.

Pisk æggeblommen og fløde, og pensl rullerne med det. Bag rullerne ved 180 grader i ca. 20 min, eller til de er mørk-gyldenbrune.

Køl dem ned og skær dem i stykker som brød. Opbevar dem i en lufttæt dåse.

TIP: Hvis du synes portionen er for stor, kan du halvere ingrediensernes mængde – eller bruge kagerne som fine gaver, når du skal ud.

Limoncello

Citron og sukker er hovedingrediensen i den italienske citronlikør, og de opvejer den stærke alkohol. Servér altid limoncello iskold – ellers bliver den for sukkersød i smagen.

1 l alkohol 95 %

skrællerne fra 8 citroner med tyk skræl

1,2 l vand

600 g sukker.

Mariner citronskrællerne i alkohol i mindst 48 timer, gerne en uge. Si skrællerne fra. Kom sukker i vandet og kog til det er opløst.

Bland sukkervand og alkohol. Fyld det på flaske og kom det i fryseren. Server evt. med cantuccini til.

TIP: Kan du ikke skaffe ren alkohol, kan du bruge en liter vodka eller en smagsneutral snaps med en styrke på 40 %. Så skal du blot halvere mængden af sukker og vand, men stadig have samme mængde citronskræller.

Nøgleord: Toscana, 5 retter, gratin, Tagliatelle, pastadej, T-bone, Tiramisu, Cantuccini, Limoncello, italiensk.