Når det japanske megabrand Uniqlo åbner nye butikker, er intet overladt til tilfældighederne. Slet ikke, når det sker i Danmark, der er et af de lande, japanerne beundrer mest for vores æstetiske sans. Vi har mødt Shu Hung, der er global kreativ direktør for Uniqlo, stor fan af danske designklassikere og startede sit besøg i København med en middag på Noma.
– Det er et naturligt sted for os at være. Danskerne har en lang historik med æstetiske og gennemarbejdede hverdagsprodukter, og der er en stor kreativ energi i København lige nu i alt fra gastronomi til design og byudvikling. Derfor tror jeg, at danskerne mere end nogensinde før søger tøj, der understøtter jeres dynamiske hverdag og ikke begrænser jer. Danskerne er herligt praktiske i deres måde at klæde sig på: “Get up and get on with it.” Det kan resten af verden lære noget af. Jeg glæder mig personligt til at se, hvordan I tager den japanske enkelhed, og gør den til jeres egen.
Hvordan adskiller butikken i København sig fra de andre?
– Vi er ret vilde med, at butikken ligger i en gammel, etableret indkøbsgade som Strøget. Samtidig skal den virke som forlængelse af det, danskerne har oplevet i andre Uniqlo-butikker rundt omkring i verden, nemlig bekvemmelighed, tilgængelighed og service.
Uniqlo og Danmark
Shu Hung var i København for at skyde Uniqlos danske kampagne, Live the Moment, der sætter fokus på fem danskere: Asta Fjeldhagen, Josephine Akvama Hoffmeyer, Frederik Bille Brahe, Mette Holm og Nicholas Kawamura, som er fanget i et øjeblik, der definerer dem og deres måde at leve på.
Uniqlo åbnede deres butik på Strøget i København d. 5. april.
Hvad har japansk og dansk design til fælles?
– Den helt distinkte sans for kvalitet. Begge designnationer er jo absurd detaljeorienterede. Vores udtryk ser enkle ud, men de udspringer af en ekstrem perfektionisme og fokus på at udvælge den rette træsort, den rette tekstur i en metervare og den rene kvalitet. Både danskere og japanere er perfektionister, men japanerne dyrker også ting med små fejl. En knast i træet, et hak i porcelænet. Vi kan godt lide ting, der bærer vidne om tidens gang.
Hvor er vi mest forskellige?
– Danskerne skræller elementer fra, japanerne lægger til. Der må ikke være for meget overflødig indpakning og dekoration hos jer. I Japan tilsætter vi elementer som glanspapir, små poser og pynt i form af servietter, blomster og origami, som skaber et ritual omkring måltidet og det at åbne en pakke og folde en bluse ud.
Keramiker og model Asta Fjeldhagen. Fotograf: Sarah Abrahamsen.
Hvis du skulle skrabe alt overflødigt væk, hvad beskriver så Uniqlo bedst?
– Vi er først og fremmest et demokratisk brand til alle. Du er velklædt, ikke udklædt, når du tager vores styles på. Det er tøj, der ikke gør et stort væsen af sig. Filosofien er hentet fra Bauhaus; vi gør det simple design bedre.
Designer Josephine Akvama Hoffmeyer fra File Under Pop. Fotograf: Sarah Abrahamsen.
– Hurtige trends. Vi undgår den hurtige modecyklus. Hos Uniqlo finder du ikke et impulskøb, som du kun bruger en enkelt gang.
I er kendt for jeres samarbejder. Hvad bliver det næste?
– JW Anderson, der tilfører en britisk løjerlighed til vores designs. Trenchcoats med finurlige detaljer, styles med logopatches, paisley print og farver som lilla og oliven. Ting, vi ikke selv ville finde på. Vi arbejder også tæt sammen med Alexander Wang. Han tilfører en urban coolness og har en ren og indbydende farvepalette: beton, lys pudder, en underspillet blå, sort, grå og hvid. Han gør det sexet at være sporty.