10 x grønnere træning

10 x grønnere træning

Motion og miljø – de to ting kan sagtens hænge sammen. Vi har fundet ti ting, der gør livet grønnere og dig sundere...

1. Tilmeld dig løb på nettet.

Er du løbe-entusiast, så spar på papiret og tilmeld dig løb på nettet. De fleste løb har en hjemmeside. Tilmelder du dig elektronisk, får du løbsinfo tilsendt som mail og kan spare ikke bare papiret, men også de fossile brændstoffer, der skal bruges for at transportere brevene til og fra din adresse.

2. Løb til træning.

Du har hørt det tusind gange før: Skip bilen og gå eller tag cyklen i stedet. Men det er også vigtigt, når du skal ned og træne. Er der langt, så hop på de offentlige transportmidler, men hvorfor ikke udnytte transporttiden og løbe derhen? Mere motion OG mindre drivhuseffekt − det er næsten for godt til at være sandt.

3. Genbrug dine løbesko.

Er stødabsorberingen i dine løbesko punkteret − lad være med at smide dem ud. Selv om skoene ikke duer til at løbe i, kan de sagtens bruges til en gåtur med kæresten på stranden eller en tur med hunden.

4. Drop fitnesskortet...

... og løb udendørs, så længe du kan, i stedet for at holde formen ved lige på løbebåndet. Det sparer både el og varme.

5. Spis mindre kød.

Sport kræver sund og nærende mad − og ikke mindst protein. Men spar på kødet, når du skal vælge, hvor proteinen skal komme fra. Kød kræver væsentlig mere energi og vand at producere end andre former for protein. Spis i stedet bønner eller soja.

6. Vask sportstøjet energirigtigt.

Vask dit træningstøj i koldt vand − og hæng det til tørre i stedet for at smide det i tørretumbleren. Bonus: Det sparer store mængder energi, og dit sportstøj holder længere. Vidste du f.eks., at 21 pct. af en hustands elforbrug går til vask og tørring af tøj og opvask?

7. Heja genbrugsflasker.

Drop engangsflasker (og plastikkrus, hvis du f.eks. er til et løb) og brug i stedet en flaske, som kan bruges igen og igen. Jo flere gange du bruger den, jo bedre er det for miljøet. På helsemarie.dk kan du få en 0,5 l drikkeflaske garanteret fri for phtalater og tungmetaller, 75 kr.

8. Løbesko uden kradse stoffer.

Vælg sko, der er lavet af genbrugsmaterialer f.eks. Nike Air Pegasus 25, der har en mellemsål, som er lavet af fabriksaffald, mens oversiden af skoen er 20 pct. genbrugspolyester, og sålen er produceret med 96 pct. færre kradse opløsningsmidler end normalt.

9. Øko, øko, øko - også dit sportstøj.

Skal du vælge en ting, der virkelig gør en forskel, så køb økologisk bomuld næste gang, der skal noget nyt i træningstasken. Produktionen af konventionel bomuld er en af de landbrugsaktiviteter, som anvender flest pesticider, der kan være kræftfremkaldende stoffer. Vælger du en 100 pct. økologisk bomulds T-shirt, vil færre pesticider og kemikalier gå til miljøet.

10. Gør-det-selv-øko-energibar.

I stedet for at købe en energibar, der har været transporteret halvvejs rundt om jorden, så lav din egen. Brug såvidt muligt økologiske ingredienser produceret i lokalområdet for at holde CO2-omkostningerne nede.

280 g havregryn

140 g usødet kokosnød

70 g dadler (eller rosiner)

70 g rå mandler

70 g solsikkefrø

70 g cashewnødder

350 g tahin (eller peanutbutter)

200 g honning

1 tsk. vaniljepulver

Bland tahin, honning og vanilje i en skål og put det i microovnen i et minut, mens du blander havregryn, kokosnød, dadler, mandler, solsikkefrø og cashewnødder i en anden skål. Mix de to blandinger, rør godt og smør så den fedtede dej ud på en smurt bageplade i et ca. 1 cm tykt lag. Bag ca. 15 min. ved 170 grader