Alkohol på tom mave
SPONSORERET indhold

Det sker der i kroppen, når du drikker på tom mave

Er du ofte typen, der kun når en let frokost på arbejdet, før du drager ud i nattelivet med veninderne? Så er det en god idé, at du læser med her.

Af:: Frederikke Pontoppidan Foto: Getty Images
19. dec. 2019 | Sundhed | ALT.dk

Hvis du er gået lige sent nok fra arbejdet, må drøne hjem på cykel og mase dig ned i dine bedste jeans, så du lige akkurat kan nå happy hour på stambaren før ti med veninderne, kan du godt regne med, at de første par G&T slår rimelig hårdt.

Det er nemlig ikke uden grund, at man altid har fået at vide, at det er vigtigt, at maven har noget at arbejde med, når du hælder spiritus i svælget. For det er lige netop dét, den skal bruge: Noget at stå imod med.

Især hvis du har tænkt dig at tylle mere end én øl i weekenden. Professor og forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed Janne Tolstrup fortæller, hvorfor det er sådan:

- Tager du f.eks. fem shots på tom mave, så kommer alkoholen ret hurtigt ud i blodbanen. Men tager du fem shots efter et solidt måltid, så vil overførselstiden, fra alkohollen kommer fra mavesækken og ud i din blodbane, være længere.

En undersøgelse fra "GODA – God alkoholkultur " viser også, at på tom mave topper ens alkoholprocent allerede efter 45 minutter, mens der går dobbelt så lang tid, hvis du har mad i maven. Maden har også indflydelse på, hvor høj din promille bliver. Den bliver i gennemsnit næsten dobbelt så høj, hvis du ikke har spist først.

- Hvis du forestiller dig, at du lige har spist fire rundtenommer, og du bagefter drikker fem shots - så har du noget i din mave, som alkoholen kan blive blandet med. Det forsinker overførselstiden fra mavesæk ud i blodbanen, fordi der rent fysisk står nogle ting i vejen, kan man sige. Alkoholen vil blive blandet med noget af maden, derfor tager det længere tid for den at nå blodbanen, forklarer Janne Tolstrup.

Der er dog ikke lavet noget evidens på, om typen af mad, vi spiser, før vi drikker alkohol, har noget at sige. Derfor kan Janne Tolstrup heller ikke sige, hvad der vil være bedst at indtage. Men hun anbefaler dog noget mere solidt end f.eks. suppe. Hun kan derfor heller ikke kommentere særligt på, om vores tur forbi den lokale kebabmand klokken fire om morgenen kan have ulemper. Men hun tvivler på det.

- Det er svært at forestille sig, at det skulle virke negativt på kroppen. Og hvis man nu har været oppe til klokken fem om morgenen, er det meget naturligt, at man er blevet sulten igen, hvis det sidste måltid var aftensmad dagen før. Men der er ikke lavet undersøgelser på området, siger hun.

- Et almindeligt lægmandsråd, som jeg personligt benytter mig af, siger, at det er godt at drikke en masse vand, før man går i seng - også selvom man ikke mærker tørst. For vi ved jo, at et af de symptomer, der kommer i forbindelse med tømmermænd, er simpelthen dehydrering, siger Janne Tolstrup.

Hun kan ikke fortælle, om det er godt eller dårligt for dine tømmermænd, at maden, vi ofte vælger på vej hjem, er fastfood. Men hun henviser til de generelle kostråd, der som bekendt siger, at hotdogs og pomfritter ikke gør godt for noget. Desværre!

Denne artikel er oprindeligt udgivet i 2018, og genudgivet d.19.12.2019 efter aftale med forskningsleder Janne Tolstrup.

Anbefalet til dig