12 uger i helvede
SPONSORERET indhold

”Det vil jeg gerne give videre til andre kvinder over 50”

Som deltager i TV-programmet ’12 uger i helvede’ fik Anne Louise Hassing lagt sin træning fuldstændigt om, og sammen med et par kilo på sidebenene forsvandt nu også hendes gener ved overgangsalderen.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Henrik R. Pedersen / Her&Nu
12. okt. 2021 | Sundhed | ALT.dk

For Anne Louise Hassing har overgangsalderen ikke just været barnemad.

Hormonyoga hjalp lidt på generne, men de forsvandt først, da hun i TV-programmet ’12 uger i helvede’ blev ’tvunget’ ud i den pulstræning, som hun ellers i mange år bevidst havde undgået.

Midt i sine 50’ere føler hun sig nu mere fit end nogensinde, både fysisk og mentalt, og hun har fået et overskud, hun aldrig før har haft.

Vi har taget en snak med skuespilleren om hendes oplevelser i ’12 uger i helvede’, hvad den hårde fysiske træning har gjort ved kroppen – og om hun har fået et nyt syn på pulstræning.

Du var før programmet ikke komfortabel med at få pulsen op. Hvorfor?

”Det ved jeg faktisk ikke, men jeg har ikke brudt mig om det i mange år. Jeg tror, det er, fordi hjertet banker hurtigt, og det syntes jeg ikke var så fedt, da det mindede mig om den stress, som jeg prøvede at gå ned med i 2015. Det kan også være, at det har noget med overgangsalderen at gøre, de ekstra kilo, og at jeg altid blev helt rød i bæret. Jeg har i hvert fald fået bildt mig selv ind, at det ikke var noget for mig, og dermed blev det måske forstærket fysisk.

Men det har været en kæmpe life-changer at blive ”tvunget ud i det”, og jeg vil tage den nye træning med mig fra nu og resten af mit liv. Det er superfedt at røre sig og få pulsen op. Det gør jo alt muligt godt.”

Hvad var det vildeste ved at være med?

”Det er ”I did it”- følelsen. Det er sgu ret amazing, at jeg klarede mig igennem, fik knækket kurven, er blevet dybt afhængig af træning og har det simpelthen så godt.

Det var også ret vildt at opleve, hvor mentalt det også er, når du når det punkt, hvor du tænker, du ikke kan mere. Jeg oplevede gang på gang, at når jeg virkelig blev presset, men blev ved, kunne jeg egentlig godt presse mig selv mere.

Så alt i alt er det fedt at opleve, hvor meget jeg kan, som jeg ikke troede, jeg kunne: At få muskler og føle sig i sit livs form midt i 50’erne. Det er sgu ret vildt.”

Hvad var det sjoveste?

”En af de største grunde til, at jeg sagde ja, var fællesskabet. Efter corona savnede jeg at have nogen at træne med, og her kunne jeg opleve holdfølelsen af, at vi gjorde noget sammen. Det var virkelig sjovt, og det var nogle dejlige mennesker.

Jeg har også haft det sjovt med min søn, som gik all in med mig i starten. Vi trænede meget sammen, hvilket var skidesjovt. Det var ikke sådan, at jeg havde grineflip hver dag… eller måske havde jeg til sidst, hvor selv træningen begyndte at være sjov – næsten.

Det var også fedt, at jeg kunne se fremskridt, som i, at hov, der er da lige pludseligt kommet en muskel der!”

Har sundhed en anden betydning for dig nu?

”Det har ikke fået en anden betydning, men jeg har fået udvidet min horisont i forhold til sundhed. 

Jeg spiser fx slet ikke så meget, som jeg gjorde før. Før spiste jeg bjerge af kål, men jeg har ikke brug for lige så meget mad med den nye form, som jeg er kommet i. Jeg spiser i virkeligheden færre grøntsager, end jeg gjorde før, men har det supergodt.

Og så har jeg fundet ud af, at det har en stor faktor at få pulsen op i forhold til sundhed.

For nogle af os er overgangsalderen ikke for småbørn, og det har den godt nok heller ikke været for mig. Jeg har dyrket meget hormonyoga for at justere det hele, men det har gjort så store underværker at få pulsen op, træne og få muskler, så jeg har næsten ikke behøvet at dyrke hormonyoga. Det synes jeg er ret vildt.”

Hvordan har du mærket, at det har hjulpet?

”Ret konkret har jeg ikke generne ved overgangsalderen længere – efter vi startede programmet, er de simpelthen væk. Jeg tror, at det har været godt at få opbygget nogle muskler og at få cirkulation i kroppen ved at dyrke cardio-træning og at få pulsen op.

Overgangsalderkroppen vil bare ikke altid det, som man selv vil. Det kan være svært at komme i gang, og det var det også for mig, fordi det kan føles helt umuligt.  

Men hvad det har gjort ved min krop, synes jeg virkelig har været tankevækkende – og det vil jeg virkelig gerne give videre til andre kvinder i overgangsalderen. Hvis man kan komme i gang, er det virkelig fedt.”

Hvad har været de vigtigste learnings, som du vil tage med videre?

”Jeg har lært meget om at komme ud over mine grænser og ud af min comfortzone. Jeg ved nu, at hvis jeg står overfor en udfordring en anden gang, hvor jeg tænker, at jeg ikke kan, så kan jeg nok godt alligevel. Jeg har lært, hvor meget det mentale betyder, når man skal kaste sig ud i nogle nye ting.

Og så er det resten af mit liv, at jeg vil være fysisk aktiv på det her plan. Jeg har fået en helt anden lyst til bestige bjerge og kaste mig ud i alle mulige vilde naturoplevelser. Det havde jeg ikke før, fordi det havde jeg simpelthen ikke overskud til.

Så jeg har også fået en stor portion mentalt overskud, Det tager jeg med mig, og det er jeg virkelig glad for.”

Er der noget, du aldrig vil gøre igen?

”Jeg kommer nok aldrig til at træne så hardcore fem dage om ugen, hvor jeg til sidst ligger og ikke kan mere. Nu træner jeg efter en mere balanceret plan – det andet var lidt for voldsomt. Den plan fik vi for at opnå det stadie på 12 uger, hvor vi så efterfølgende nøjes med at træne to gange om ugen.

Men det var sgu hardcore, er du sindssyg. Det var fuldtidsarbejde.

Jeg nåede lige at blive lidt obsessed over, om jeg kunne få sixpack, fordi Iben (Hjejle red.) fik én ret hurtigt – og det havde jeg det lidt presset over. Men det kunne jeg så ikke få.

Ellers kommer det at blive så besat af muskler nok ikke til at ske. Det var once in a lifetime, nu vil jeg sørge for holde formen ved lige.”

Har du fået det ud af det, som du gerne lige ud?

”Bestemt – og mere til. Jeg er virkelig nået i mål. Der er sket en transformation, som har indflydelse på mange dele af mit liv.

Som sagt har jeg fået mere overskud, og det er bare sjovere at bevæge sig rundt i verden, når man ikke skal slæbe på fem poser mel, som var det, jeg endte med at tabe. Ti kilo. Det er jo alligevel også en del.

Jeg takkede ikke ja til at være med i programmet for at tabe mig, men deltog for at få muskler og følelsen af at være stærkt igen – og nu jeg tager simpelthen et nyt årti her, hvor jeg føler mig yngre, end da jeg var tyve. Ej, det er måske også lige at stramme den, men derhenad.

Jeg synes virkelig, jeg har fået meget ud af det. Jeg har holdt vægten og formen, siden vi stoppede, og jeg er virkelig glad.

Jeg føler, jeg har knækket koden. I virkeligheden er det ikke rocket science at smide et par kilo, det er simpelthen bare at indtage mindre, end du forbrænder.

Men jeg føler, jeg kan spise alt. Jeg kan sagtens finde på at spise en kæmpe chokoladecroissant, men så justerer jeg og går måske en ekstra hurtig power-walk. Det er med at finde balancen i det.”

Har du et godt tip til dem, der gerne vil i gang med en sundere livsstil?

”Skal jeg sige én ting, er det at gå en power-walk på en time hver dag. Muskeltræning vil jeg faktisk sige er lige så vigtigt, men man skal jo starte et sted, og der kan man jo starte med power-walken.

Og så at hooke op med nogen, som du kan gøre det sammen med. Det er for mig ret afgørende, når jeg skal i gang. Det er enormt motiverende, for man har nogle ups and downs i sådan et forløb, hvor man har brug for nogen at sparre med, at snakke med og nogen, der siger, at man nok skal klare sig igennem. Nogen at tage rejsen sammen med – det betyder sgu meget.”

Anbefalet til dig