5 allergiråd: Sådan mindsker du dine symptomer

5 allergiråd: Sådan mindsker du dine symptomer

Mens vi andre nyder sommeren, der lader blomster, træer og græs folde sig ud, er der mange allergikere, der frygter pollental og løbende næser. Men hvordan ved du, om du har allergi? Og hvordan overlever du sommeren bedst, hvis du har det? Vi bringer en overlevelsesguide for allergikere i snak med en farmaceut fra onlineapoteket ApoPro.

Løber næsen, og bliver øjnene røde, når foråret begynder at melde sin ankomst? Så er du formentlig en af mange danskere, som kæmper med allergi. Men hvad er allergi egentlig? Hvordan finder du ud af, om du har det? Og hvordan holder du allergien bedst i skak?

Vi har snakket med Imran Asli B, som er farmaceut hos ApoPro, Danmarks største onlineapotek, og som i denne Q&A bl.a. giver sine tips til, hvordan du bedst kan mindske allergi-symptomerne og komme gennem sommeren.

Hvad er allergi?

Allergi er en tilstand, hvor man er overfølsom over for det, som hedder ’allergener’. Når man har høfeber, så er det overfølsomhed overfor allergenet pollen, som kan være en belastning for mange, nu hvor foråret og sommeren er på vej. Immunsystemet bliver aktiveret, så kroppen reagerer ved at udvise de symptomer man kender på pollenallergi.

Tit og ofte betyder det, at allergikere har svært ved at begå sig udendørs, fordi næsen og øjnene klør for meget og løber i vand, måske det også svier lidt. Fra næsen løber oftest et tyndt, vandigt sekret, og det kan være, man nyser og føler, næsen er tilstoppet. Man kan opleve, at immunsystemet er på overarbejde, så man føler sig træt og uoplagt.

Hvor udbredt er allergi hos danskerne?

Allergi er et udbredt problem i befolkningen. Den type pollen, som de fleste reagerer på, er birkepollen. Bliver man ikke behandlet korrekt, så kan det enten udvikle sig til at omfatte andre typer pollen – eller ende ud i allergisk astma, som påvirker luftvejene. Sæsonen for allergi strækker sig oftest fra februar/marts ­­til september.

Typiske symptomer på pollenallergi

 • Røde og kløende øjne, som også kan løbe i vand.
 • Løbende næse med tyndt vandigt sekret og det kan også føles som om at næsen er tilstoppet.
 • Nys, ofte og længe.
 • Kløe og svie i ganen kan også forekomme, og man kan opleve at være sløj og træt.

 

Hvordan kan man kende forskel på allergi og forkølelse?

Symptomerne på allergi kan ofte forveksles med forkølelse, da de begynder på samme måde med løbenæse. Under en forkølelse udvikler symptomerne sig dog forholdsvist hurtigt i næsen til tykt og gulligt snot, fordi det jo er en infektion. Så en sommerforkølelse varer også oftest kun 5-6 dage, mens allergien varer ved, så længe, det er sæson.

Overblik: Her er det sæson for pollen

 • Marts: Træpollen-sæsonen (birk, elm og hassel) findes i løvtræer, som er meget almindelige i Danmark.
 • April-maj: Græspollen-sæsonen var oftest længst tid – oftest til september. Ofte opstår symptomerne på de varme, tørre dage, og de kan også opstå i forbindelse med at slå græs, da saften fra græsset stiger til vejrs og indeholder de samme allergener, som græspollen.
 • Juli-september: Gråbynke-sæson. Vokser i hele landet på åbne marker, vejkanter og på gårde.

Hvad kan man gøre, hvis man har allergi?

Der findes en række nemme løsninger for at mindske allergisymptomerne, og her skelner man mellem systemisk behandling (virker i hele kroppen, oftest tabletter) og lokalbehandling (virker der, hvor symptomerne viser sig, oftest næse- eller øjenspray).

Tabletter indeholder antihistaminer, som dæmper symptomerne på pollen hele dagen. Man skal tage tabletten ½-1 time, inden man går ud. Hvis tabletterne ikke er nok, så kan man med fordel kombinere med en lokalbehandling.

Øjendråber: Har man symptomer i øjnene, så kan man tage øjendråber, som indeholder antihistaminer, som dæmper symptomerne i øjnene.

Næsespray: Har man symptomer i næsen, så kan man med fordel bruge en næsespray mod allergi, som kan lindre, når man står i situationen med symptomer. Men man kan også få en forebyggende næsespray , som kan være et oplagt valg, hvis man har fået konstateret pollenallergi, og man ved, at der udvikles symptomer.

Man kan sagtens anvende øjendråber og næsesprays samtidig, og de fleste oplever at have symptomer flere steder fra. Det er vigtigt at symptombehandle, og gerne lokalt, så man ikke bruger medicinen mere end højst nødvendigt.

Køb produkter til behandling af allergi her.

Kan behandlingen mod allergi være farlig?

I de tilfælde, hvor allergien har udviklet sig til det værre og stærkt påvirker ens dagligdag, kan man blive vaccineret for at dæmpe – eller helt fjerne – symptomerne. I så tilfælde skal man snakke med sin læge.

Hvad kan jeg gøre for at mindske symptomerne, hvis jeg har allergi?

Mængden af pollen er højst i dagtimerne, så man bør sørge for at lufte ud om aftenen/natten. Man kan også med fordel gå i bad og vaske pollen af hår inden man går i seng. Vasketøj bør heller ikke tørres ude. Brug gerne pollenkalenderen og pollentallene, så du er opmærksom på pollensituationen hver dag og kan planlægge din dag efter det.

5 allergiråd: Sådan mindsker du dine symptomer

 1. Tør dit tøj indendørs.
 2. Luft ud om aftenen, når pollentallet er lavest.
 3. Vask hår, inden du skal sove, så du ikke tager pollen med i seng.
 4. Brug pollenkalenderen og udsæt ikke dig selv for de allergener, du reagerer på
 5. Start på medicinen i tide, så du kommer symptomerne i forkøbet.

På ApoPro.dk kan du købe produkterne, som kan hjælpe dig med din allergi

Benadryl_Front.jpg
Benadryl - Kan købes her.

naesespray-saltvand-flaske-og-aeske.jpg

Apotekets næsespray - Kan købes her.

Benaliv.jpg

Benaliv - Kan købes her.

Otrason.jpg

Otrason - Kan købes her.

OM APOPRO

 • Apopro.dk er Danmarks største online apotek, som siden 2017 har haft over 300.000 unikke kunder
 • Hos ApoPro kan du købe alt inden for medicin, håndkøbsmedicin og personlig pleje
 • Levering i Danmark fra dag til dag og nogle steder samme dagslevering
 • Personlig og diskret rådgivning af uddannede farmaceuter og farmakonomer
 • 5 stjerner på Trustpilot