Kvinde klør

Foto: Getty Få styr på, hvad fnat er, og hvordan du kan undgå det.

Fnat: Symptomer og behandling

Hvad er fnat? Og se hvordan du forebygger det

Fnat eller Scabies er en ufarlig hudlidelse, men kløen kan være ret generende. For at stoppe smittespredning er det godt at kende symptomerne og vide, hvordan du undgår at smitte andre. Læs med og bliv klogere på fnat - og hvad du kan gøre for at undgå det.

Det klør og kradser, og det er særligt om natten, når du ligger under din varme dyne, at kløen er allerværst. Hudsygdommen fnat er gennem de seneste år blevet mere og mere udbredt herhjemme, hvor man i 2017 så en fordobling af antallet af smittede.

For mange er det med fnat, som det tidligere var med lus: Det er lidt flovt at indrømme, at man er smittet. Men det er meget vigtigt med åbenhed, hvis du skulle være smittet med fnat. Både for at du kan få den rette behandling – men også for at undgå, at du smitter andre. Og jo hurtigere du får det rigtige behandling, jo hurtigere slipper du af med den irriterende kløe.

Hvad er fnat egentligt?

Fnat er en kløende hudlidelse, som skyldes smitte med scabiesmider, også kaldet fnatmider. Hunmiden, der kun er 0,3-0,4 mm lang, graver bittesmå gange under huden, hvor den lægger sine æg. Cirka 2-6 uger efter at æggene er lagt, vil du opleve kløe og hududslæt, som er en allergisk reaktion på miden og dens afføring. Hvis du tidligere har været smittet med fnat, opstår kløen kort tid efter, at du er blevet smittet.

Læs også: Kend din allergi: Få styr på alle symptomerne

Hvordan ser fnat ud?

De små fnatmider graver gange under huden, der kun lige kan anes med det blotte øje. Midegangene er gråhvide, tynde og slyngede og kan blive op til 10 mm lange. Miden kan ses som en lille sort prik for enden af midegangen. Typisk ses fnatmidegangene på siden af fingrene, omkring håndleddet og i albuerne, men i visse tilfælde kan de også ses omkring brystvorterne eller på kønsorganerne, hvor man desuden ofte også får små, røde og hårde knuder. Hos små børn kan midegange ofte også ses under fodsålerne.

Hvad er de typiske symptomer på fnat?

De fleste får små kløende, røde prikker særligt på fingrene og hænderne, og efterhånden opstår der kradsemærker som følge af kløen. Sommetider vil der også dannes små blærer eller vabler på huden. Kløen er værst om natten og mest udtalt på de steder, hvor miden findes, men kløen kan efterhånden sprede sig til hele kroppen. Hos børn og ældre kan man også opleve, at hovedet og nakken rammes af smitte og kløe.

Hvordan smitter fnat?

Fnatmider overføres ved tæt kropskontakt. Typisk smitter fnat ved direkte hud til hud kontakt, men i sjældne tilfælde kan det dog også smitte via forskellige genstande, fx sengetøj, håndklæder, tøj og stofmøbler. Fnat ses primært blandt seksualpartnere, tæt familie, på efterskoler eller i forbindelse med plejeprocedurer fx bleskift i institutioner.

Læs også: Det siger dine tænder om din sundhed

Sådan behandler du fnat

Fnat forsvinder ikke af sig selv. Så for at komme fnat til livs og undgå, at du smitter andre, er det vigtigt at kontakte lægen, hvis du har mistanke om, at du er smittet. Fnat behandles med creme, som kan købes i håndkøb, og behandlingen er effektiv. For at komme hudsygdommen helt til livs og undgå at du smitter andre, er det dog vigtigt, at du følger behandlingsvejledningen omhyggeligt. Eventuelle sexpartnere og medlemmer af husstanden skal også behandles. Ved korrekt og hurtig behandling vil de værste symptomer forsvinde i løbet af en til tre uger.

Fnat kan godt forebygges

Vil du undgå smitte, er det enkle råd at undgå at røre en person, der er smittet af fnat. Det samme gælder, hvis du sover i samme seng eller deler dyne med én, der er smittet. For selvom fnat typisk smitter ved tæt kropskontakt og seksuelt,  kan det dog i sjældne tilfælde også smitte via forskellige genstande, fx sengetøj, håndklæder, tøj og stofmøbler. Fnatmiden kan overleve i fx sengetøj i op til fire døgn, så for at nedsætte risikoen for smitte bør sengetøj, håndklæder og alt det tøj, som man har haft på, mens man har fnat, en tur i vaskemaskinen ved 60 grader. Tøj, som ikke tåler dette, eller større ting som fx overtøj, dyner, tæpper, puder og madrasser luftes godt og køligt. Sørg også for god håndhygiejne og for at blive behandlet med creme.

Kilder: Netdoktor.dk, Apoteket.dk, Sundhed.dk, Statens Seruminstitut og Sundhedsstyrelsen.

Symptomer på fnat

 • Stærk kløe, typisk der hvor miden findes, men kløen kan ramme hele kroppen. Kløen er stærkest om natten.
 • Små røde prikker på huden – særligt på fingre og hænder. Børn og ældre kan dog også få fnat i hoved og nakke.
 • Af og til ses også små blærer/vabler på huden.
 • Udslættet ses især på og mellem fingrene, ved håndled, albuer, bryst og skridt.
 • Kradsningsmærker på huden som følge af kløe.

Gode råd: Sådan undgår du fnat

Du kan forebygge smitte – eller måske helt undgå at blive smittet med fnat ved at tage disse forholdsregler:

 • Sørg altid for at kontakt lægen hvis du har mistanke om smitte.
 • Fnatmiderne sidder ofte på og imellem fingrene. Vær derfor omhyggelig med behandling af hænderne.
 • Smør hænderne med behandlingscremen igen, hvis du har vasket dem inden for otte til 12 timer.
 • Sørg for at gøre hjemmet grundigt rent og støvsug senge og stofmøbler.
 • Vask alt, hvad der kan vaskes, ved 60 grader. Dyner, hovedpuder, uldne tæpper m.m. kan kommes i lukkede plastikposer i tre døgn.
 • Isolér alle genstande, der kan være smittet med fnat, fra kontakt med mennesker i 2-3 døgn ved stuetemperatur. 
 • Hvis udslættet eller kløen ikke bedres efter endt behandling, bør du opsøge din læge igen.
Se, hvad vi ellers skriver om: Sygdom, Hud, Kroppen og Sund livsstil