Guide: Sådan spiser du dig yngre og sundere
SPONSORERET indhold

Guide: Sådan spiser du dig yngre og sundere

Af: Christina Bølling/ Foto: Line Thit Klein
07. apr. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

FRUGT:
2 om dagen
✚ Øger din livslængde

Røde druer
En lille klase efter måltider med meget fedt
✚ Reparerer skaderpå blodkar

Vandmelon
1 stort stykke to gange pr. måned
✚ Virker vægtregulerende

Granatæble
1 om måneden
✚ Styrker knoglerne

Kantalupmelon
½ melon to gange om måneden
✚ Sundt for øjnene

Dadler
60 gram to gange om måneden
✚ Forhaleraldersprocessen

Kirsebær
60 gram om ugen
✚ Giver bedre søvn kvalitet

Blåbær
150 gram om ugen
✚ Godt for hjertet

Æble
1 stk. tre gange ugentligt
✚ Nedsætter risikoen for diabetes

Jordbær
150 gram om ugen
✚ Nedsætter risikoen forhjerteanfald med 50 pct.

SE OGSÅ: 100 ting, du godt må spise, selvom du vil tabe dig

GRØNTSAGER
250-350 g om dagen, frit valg
✚ Forlænger dit liv

Peberfrugter

60-100 gram tre gange om ugen
✚ Modvirker de frie radikaler og forebygger celleskader

Tomater
100 gram tre gange ugentligt
✚ Modvirkerinflammation, nedsætter risikoen for hjertesygdomme og mavekræft

Broccoli
100 gram tre gange pr. måned
✚ Nedsætterrisikoen for blærekræft

Mørke bladgrøntsager
100 gram nærsten daglig
✚ Nedsætter risikoen

Gulerødder
100 gram gulerødder eller andre rå grøntsager dagligt
✚ Sænker blodtrykket

Kartofler
60-100 gram tre gange ugentligt
✚ Godt mod forhøjt blodtryk

Rødbede, bladbede og radiser
To gange pr. måned
✚ Sænker risikoenfor demens

Løg
½ løg tre gange om ugen
✚ Forebygger brystkræft

Avocado
½ tre gange ugentligt
✚ Sænker risikoen for overvægt og hjerte-kar-sygdom

SE OGSÅ: 10 snacks med proteiner

Ost
25 gram hver tredje dag
✚ Nedsætter risiko PROTEIN, KORN & GRYN

Nødder
25 gram 5-7 dage om ugen
✚ Sænker risikoen for hjerteproblemer

Fisk
75-100 gram to-tre gange ugentligt
✚ Modvirker aldring især af hjernen, sænker risikoen for brystkræft og virker livsforlængende

Fuldkorn
75 gram om dagen
✚ Nedsætterrisikoen for type 2 diabetes

Fjerkræ
150 gram to gange ugentligt
✚ Opbygger muskler, knogler og celler

Fedtfattig yoghurt
150 gram hver tredje dag
✚ Nedsætter risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk

Ost
25 gram hver tredje dag
✚ Nedsætter risiko 

Æg
1-3 stk. om ugen
✚ Godt for hjernefunktionen 

Bønner og linser
30 gram fem dage om ugen
✚ Stabiliserer blodsukkeretog forebygger hjertekar-sygdomme

SE OGSÅ: Her er de 16 bedste sundhedsblogs

TILBEHØR

Vin
1 glas flere gange ugentligt
✚ Sænker risikoen for hjerteproblemer og forhaler aldringsprocessen

Sort og grøn te
Flere kopper dagligt
✚ Sænker risikoen for knoglebrud, visse former for kræft og hjerteproblemer

Persille
30 gram to gange ugentligt
✚ Modvirker defrie radikaler

Mørk chokolade
25 gram to-tre gange ugentligt
✚ Styrker hjertekar-systemet

Olivenolie
2 spsk dagligt
✚ Styrker hjertet,nedsætter risikoen for demens og muligvis brystkræft

Gurkemeje
Så meget, du kan få "plads" til
✚ Modvirker aldersbetingethukommelsesbesvær

Kanel
Så meget, du kan få "plads" til
✚ Virker blodsukkerstabiliserende

Sort peber
En knivspids dagligt
✚ Modvirker cancer

Ingefær
Et stort stykke efter lyst
✚ Lindrer ledsmerter

Kaffe
En kop dagligt
✚ Sænker risikoenfor at dø af hjerteproblemer

LÆS OGSÅ: Her er 10 stresstegn, du skal kende

Vi husker billeder bedre end ord. Så brug din fotografiske hukommelse, og læg mærke til, hvad du ser på billederne på de næste sider. Du får en indre indkøbsliste til de fødevarer, som gør din krop yngre og sundere bid for bid.

Selv med de bedsteintentioner om at spise sundt til hverdag og have køleskabet spækket med næringsrige fødevarer, kan den sunde levevej være lidt af en jungle at hitte rundt i. For når det kommer til stykket, er det jo netop i de små detaljer og hverdagens vaner, kimen til det gode helbred ligger. Hvor meget skal jeg spise? Hvor lidt? For selv om chokolade udråbes til superfood, der beskytter cellerne, og giver dit et langt liv, er det jo næppe 100 gram om dagen, du skal spise. Omvendt er kartofler jo ikke dårlig mad, tværtimod – så længe du ikke lever af dem alene.

Du har sikkert hørt, at en varieret kost og de rigtige fødevarer er sygdomsforebyggende og livsforlængende. Men hvilke af de fødevarer, du hører om som sunde, er livsvigtige? Hvor tit skal du spise dem, og hvor meget?

Vi har ladet os inspirere af det amerikanske sundhedstidsskrift More og lavet en visuel guide til anti-age-kost, hvor du får svaret. Ud over det, du kan se på fotos, er hovedsagen at spise en såkaldt Middelhavskost med olivenolie, fuldkorn, nødder, grøntsager og frugt, friske råvarer og fisk. Det er beviseligt den mest livsforlængend kost.

Du kan se på planen som en generel oversigt eller hive den ud af bladet og bruge den som indkøbsliste til de næste 14 dage. Vil du føle dig energisk, let og glad? Svaret er ja.


LÆS OGSÅ: Er det usundt at drikke soyamælk?