Hormonbehandling og overgangsalder: Alt hvad du skal vide
SPONSORERET indhold

Hormonbehandling og overgangsalder: Alt hvad du skal vide

Der er sket meget, siden det første middel mod overgangsalderens gener kom på markedet i 1926, men der er stadig en vis forvirring omkring hormoner. Hvad er fx forskellen på bioidentiske og syntetiske hormoner, og hvilke fordele og ulemper følger med behandling?

Af:: Anette Sikjær Foto: Getty Images
30. jan. 2021 | Sundhed | Hendes Verden

Hvad er det?

Biohormoner – eller bioidentiske hormoner, som de rettelig hedder, er hormoner, der på molekyleplan er magen til dem, kroppen selv producerer. Fx østrogen, progesteron og testosteron. Det er altså hormonernes opbygning, og ikke hvad de er lavet af, som giver betegnelsen bio.

De fleste "moderne hormoner" er lavet på denne måde, og det gælder også dem, der produceres i medicinalindustrien, som ellers ofte påhæftes betegnelsen syntetisk. Får man udskrevet en recept på østrogener hos læge eller gynækolog, vil det i alle tilfælde på nær et (Livial), være bioidentiske hormoner, der udleveres på apoteket.

Hvordan anvendes det?

Biohormoner kan tilføres kroppen i pilleform, som gel eller creme, plastre eller med en hormonspiral, der opsættes i livmoderen. Med piller er dosis helt præcis, men der kan være øget risiko for bivirkninger. Gel, creme, plaster og spiral giver lokalbehandling med få eller ingen bivirkninger, men der er større usikkerhed omkring mængden, som optages i kroppen.

Læs også: "Hjælp jeg er fanget i en midtvejskrise"

Hvem tilbydes behandling?

Kvinder i overgangsalderen, der får gener, når æggene i æggestokkene slipper op, og kroppen ikke længere producerer progesteron og østrogen. For de fleste indtræffer overgangsalderen, når de er mellem 45 og 55 år. Hormonbehandling kan også tilbydes kvinder, der stadig producerer æg, men er i hormonel ubalance.

Hvordan foregår det?

Er generne fra overgangsalderen så slemme, at det påvirker hverdag og livskvalitet, kan man kontakte sin læge eller gynækolog. Ved samtale og eventuel udfyldning af et skema (Visuel Analogskala/ VAS) klarlægges problemerne, og det vurderes, om hormonbehandling skal sættes i gang. L

ægen kigger på det samlede helbredsbillede, så en eventuel øget risiko for bivirkninger ikke overses. I nogle tilfælde anbefales det at starte med livsstilsomlægninger i forhold til kost, motion, mindfulness etc.

Kilder: "Naturlig hormonterapi" af Anette Palin, "Vild med hormoner" af Sussie Sheikh, "Kaos i kvindehjernen" af Mia Lundin, Netdoktor.dk, Sund-forskning.dk, Videnskab.dk m.fl. 

Anbefalet til dig