juicekur

Foto: Peter Nørby

fit tester juicekur: Kan du drikke dig sund?

Ingen mad i en uge, men masser af grønne smoothies og juice. Giver det bonus på din sundhed? Journalist Anne Hermansen har testet en ny juicekur i 7 dage. Se, hvordan hun fik både yngre hud og mere energi.

Før juicekuren: Udrensning, ja tak!

Hov, så kan jeg jo heller ikke drikke kaffe! Jeg skal juice fra i morgen og følge 7-dageskuren i den nye bog „Den fedeste juicekur” af Martin og Zennie Bonde Mogensen. En hel uge, hvor jeg kun skal indtage flydende kost i form af grønsagsjuicer. Jeg glæder mig, for listen over forventede bonuseffekter er lang, bl.a. flottere hud og mere energi, fordi kroppen lettere kan rense ud og genopbygge, når friske vitaminer og mineraler nærmest bliver sprøjtet ind i blodbanen. Og jeg er klar til den store udrensning efter en alt for lang og travl periode, hvor energien lidt for tit er blevet hentet fra noget lidt for sødt. 

Dag 1: Kvalme og kuldegysninger

Køkkenbordet er et farvestrålende kaos af grønsager og frugter, det er søndag morgen, og jeg har god tid til at skrælle, skære og køre vitaminbomberne gennem juiceren. Drikker en Sund & slank, den første af dagens fire lækre, cremede juicer, som er sat på køl. Den smager skønt. „Peace of cake, sådan en juicekur”, tænker jeg stadig tre timer senere, hvor jeg er lidt småsulten og snupper en af de grønne drikke fra køleskabet. Da klokken runder 21, overvejer jeg til gengæld, om jeg evt. bare kan stå af her? Mit hoved dundrer, jeg har kvalme og kuldegysninger, der farer gennem kroppen. I virkeligheden er det helt efter bogen, for Zennie Bonde Mogensen har lovet mig nogle mindre bivirkninger de første dage, når kroppen pludselig får frigivet kræfter til at rense ud. „Det vender, så hold ud,” sagde hun og ønskede mig god kur. Jeg kravler i seng og forventer det værste.

SE OGSÅ: fit tester: 21 dage uden sukker

Dag 2: Hej krop, så står vi op

Forbløffelse. Jeg vågner ret frisk og godt tilpas. Gårsdagens ubehag er væk, og jeg er ikke nær så morgentung i hovedet og kroppen, som jeg plejer at være.

Tanken om kaffe strejfer mig et par gange, og jeg er spændt på, om jeg vil blive ramt af abstinenserne igen senere på dagen. Ved 12-tiden er der kun lidt rumlen i maven og stadig god energi, der holder til ud på eftermiddagen, hvor hovedet føles mere og mere som pakket ind i vat. Jeg drikker en iskold „Den mørkerøde gave”, som også er tilsat økologisk proteinpulver, så kroppen får, hvad den har brug for. Det hjælper. Øjeblikkeligt. Som en ren vitaminindsprøjtning.

Dag 3: Rynker og poser på retur

I dag er jeg distræt og kan ikke helt samle tankerne. Til gengæld kunne jeg godt spise et eller andet. Men når motivation daler, er det bare at kikke i spejlet. De trætte poser under øjnene er væk, og rynkerne er synligt mindre. Utroligt!
Jeg drikker en „Solskin til cellerne”, da jeg om aftenen synker ned i sofaen. Havde egentlig planer om at løbe en tur, men min krop er træt. Det virker tosset at overhøre dens signaler, når jeg nu netop har besluttet mig for at skrue op for lyden og lytte til, hvad den har brug.

SE OGSÅ: Dit ansigt siger alt om din sundhed

Dag 4: Sindet renser også ud

Maven er let, og hovedet er fyldt af en lidt boblende, diffus fornemmelse. Jeg drikker masser af vand og urtete mellem juicerne, så det ikke er dehydrering, der gør mig distræt. Tanker om en gammel sorg bliver ved at glide op til overfladen af min bevidsthed, hvor de ligger og skvulper rundt. Jeg undrer mig – troede, at det kun var kroppen, der skulle afgiftes, men sindet har åbenbart besluttet sig for at koble sig på den store udrensning. Vildt, hvor meget man mærker sig selv, når krop, følelser og tanker ikke bliver distraheret af alt det, der kan puttes i munden.

Dag 5: De trælse vinterkilo ryger

Tre dage tilbage. Vægten er på vej ned nu, og et par af de trælse vinterkilo er allerede røget. Men indrømmet: Jeg er mest vild med de røde juicer, der smager af frugt. Men drikker pligtskyldigt de grønne også – for det er grønsagerne, der især har effekt på både næring og udrensning. Lidt kedeligt, at alle mine måltider er overstået på fem minutter, men så er der jo mere tid til andre ting. Jeg går en lang aftentur og føler mig koblet af fra resten af verden. Helt inde i min egen boble af krop og tanker.

Dag 6: Meget lettere i kroppen

Er næsten høj ved tanken om, at det snart er slut med flydende føde. Og omvendt ved at være vant til ikke at spise. Jeg er tydeligt lettere i kroppen og ikke kun på vægten. Glem alt om oppustet mave, jeg føler mig nærmest sprød og spinkel. Den slags skal man bare nyde, så længe det varer, så det gør jeg, da jeg drikker min frokost, „Den friske vitaminindsprøjtning”, som smager både sødt og sundt.

SE OGSÅ: Slank efter din alder: 25, 35, 45+

Dag 7: Farvel koffeinkick

Jeg føler mig næsten som en juiceveteran, da jeg hælder den sidste omgang Sund & slank op i et glas. Tænk, at der allerede er gået en uge. Noget af en rejse. Der er røget to et halvt kilo af vægten, men den store bonus er, at jeg nu helt tydeligt kan mærke, hvad der sker i min krop. Der er ingen sukkerrush, ingen koffeinkick. Det er lige før, at jeg ikke har lyst til at stoppe. Men man kan jo også spise æbler og broccoli …

Efter juicekuren: Åhh ananas

Den dejlige lette følelse i kroppen, som juicekuren gav, er stærkt vanedannende, og bagefter var det ikke fed, tung kost og store måltider, jeg havde lyst til. Nu var der jo lige blevet gjort hovedrent. Faktisk er jeg fortsat med at spise meget mere grønt og helt let til aften, så jeg ikke går i seng med fyldt mave. Jeg konstaterer, at det både giver bedre søvn og en flottere hud, hvilket er temmelig motiverende i forhold til at holde fast i den nye vane. Jeg nyder at drikke en kop kaffe igen, men har ikke brug for det som før. Faktisk havde jeg kun én virkelig stærk craving efter syv dage på grønne og sunde juicer: Den vildeste trang til ananas…

OM JUICEKUREN

Hvad sker der, når du i en uge kun giver kroppen præcis det, den har brug for i form af juicer af friske grønsager og frugt? Det har journalist Anne Hermansen testet med 7-dageskuren fra den nye bog „Den fedeste juicekur”, der er skrevet af juiceeksperterne Zennie og Martin Bonde Mogensen. Ifølge forfatterne bruger kroppen 70 procent af sin daglige energi på at fordøje mad og udskille affaldsstoffer. Med friske juicer optages næringsstofferne langt hurtigere og nemmere i kroppen, som i stedet kan bruge energi på først at rense og derefter reparere sig selv. Det giver bl.a. en flottere og mindre træt hud, bedre søvn, et mere stabilt blodsukker og modvirker væskeophobning i kroppen.

SE OGSÅ: Få 4 opskrifter fra kuren

4 fantastiske fordele, når du juicer

  1. Optimal udrensning, fordi kroppen bruger minimal energi på at fordøje.
  2. Masser af vitaminer og næring fra grønsager og frugt.
  3. En tiltrængt pause fra kunstige tilsætningsstoffer, som er hårde for kroppen at fordøje.
  4. Flottere hud og færre rynker, mindre poser under øjnene, sorte rande og væskeophobning i kroppen.

SE OGSÅ: fit tester: Faste - virker det egentlig?

SE OGSÅ: 5 øvelser: Stærk og tonet krop med Anne Bech

Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil, Juicekur, Slankekur og Detox kur