Cille Lewinsky
SPONSORERET indhold

Kan du spise dig fri for allergi?

Rigtig mange danskere lider af allergi. Journalist Cille Lewinsky er en af dem. Hun har været multiallergiker, siden hun var helt lille, og i det seneste år er hendes symptomer blevet værre. Derfor afprøver hun nu en syv dages allergikur, som skal hjælpe hende med at spise sig fri af nogle af sine allergier.

Af:: Cille Lewinsky Foto: Klaus Rudbæk
16. maj. 2018 | Sundhed | ALT for damerne

Jeg er en af dem, jeg selv er træt af. Jeg er hende, der ikke kan tåle noget, og som alle skal tage hensyn til, når jeg kommer til middag. Mine venner har efterhånden lært, at de for alt i verden IKKE må servere nødder, friske gulerødder eller kerner for mig. Men listen stopper desværre langt fra der. Siden jeg var helt lille, har jeg lidt af astma, eksem og allergi overfor pollen, græs, støv, dyr og en lang række fødevarer.

Derfor har jeg altid været meget bevidst om min krop, og hvad jeg putter i munden. Men gennem det seneste år har jeg udviklet flere fødevareallergier, og jeg føler ikke længere, at jeg ved, hvad jeg selv kan tåle. Jeg frygter dagligt at få kvalme, ondt i maven, kløe i hals og ører og i værste fald åndedrætsbesvær, når jeg spiser, og det frustrerer mig. Derfor har jeg sagt ja til at prøve en allergikur. I syv dage må jeg ikke spise fødevarer, der indeholder irritationsstoffet histamin, indtage sukker, alkohol eller fødevarer, der irriterer mit i forvejen stressede (tarm)system. Allergi er nemlig en slags inflammationstilstand i kroppen, der gør, at kroppen konstant er på overarbejde, fortæller ernæringsekspert Søren Lange, der sammen med videnskabsjournalist Mette Bender har skrevet den nye bog ”Fri for allergi – genstart kroppen på 7 dage”.

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du for pollenallergi

– Allergi eller overfølsomhed skyldes, at immunforsvaret ikke fungerer, som det skal. Histamin er et af de stoffer, der hærger slimhinderne i tarmen, stresser binyrerne og får lykkestoffet serotonin til at falde. Derfor skal man helst prøve at undgå fødevarer, der indeholder meget histamin. Det drejer sig blandt andet om rødvin, røget kød og fisk og gærede ting som brød og oste. Derimod er det vigtigt som allergiker at spise fødevarer, der hæmmer inflammation, beskytter slimhinderne og virker som naturlige antihistaminer. Det findes blandt andet i tørrede brændenælder, kamillete, persille, hvidløg og chiafrø, siger Søren Lange.

Ideen med syv-dages allergikuren er at nulstille og udrense kroppen, så det efterfølgende er lettere at finde ud af, hvad man reelt er allergisk overfor, fortæller Søren Lange. – Mange allergikere oplever, at histamin giver mavesmerter, ubehag og kvalme. Det interessante ved denne kur er derfor at se, hvad der sker efterfølgende, når kroppen ikke længere er fyldt med histamin. Efter kuren er det tydeligt at se, hvordan kroppen reagerer, når man eksempelvis spiser et stykke brød, som normalt kan give mavesmerter, siger han.

Jeg er virkelig spændt på at prøve kuren. Efterså mange år med allergi kunne det være skønt at slippe af med nogle af de gener, jeg dagligt døjer med. Men samtidig er jeg også er lidt presset over alle de ting, jeg ikke må spise den kommende uge. Som sagt fylder kosten i forvejen meget i min bevidsthed, så jeg håber, at der også bliver plads til at tænke på andet end chiafrø og brændenælder. Men inden jeg går i gang, må jeg i både supermarkeder og helsekostbutikker for at købe det, der står på allergikurens indkøbsliste: chiafrø, quinoa, brændenælder, persille, basilikum, hvidløg, kål, ingefær, gurkemeje...

EFTER KUREN

Mit første rigtige måltid efter kuren er hård for maven. Efter en uge med kålsalat og chiafrø er det svært at fordøje både kød, tzatziki og cremet jordskokkesuppe, men det er helt normalt, forsikrer Søren Lange mig om.

– Det kan godt tage tid, før tarmsystemet er på plads igen, så det handler om at genintroducere en fødevare ad gangen, så systemet kan følge med. Prøv for eksempel at spise lidt pasta eller brød et par dage efter kuren og se, hvordan din krop reagerer. Det er nu, at du har chancen for at teste, hvad du er allergisk overfor, siger han.

Tre dage efter kuren er slut, spiser jeg en burger. Jeg bliver nødt til at se, hvad der sker, når jeg får gluten, fedt og rødt kød. Og resultatet er tydeligt. Jeg bliver oppustet og får mavekramper. Øv, men så blev jeg bekræftet i, at gluten ikke er godt for min mave. Men den mest bemærkelsesværdige og positive ændring, der er sket efter kuren, er, at min håndeksem, som jeg altid har døjet med, er forsvundet. Det er fantastisk. Jeg tror, at det skyldes den store mængde omega 3, jeg har fået, i form af chiafrø og fiskeoliekapsler. Selvom jeg bestemt synes, at kuren har været hård at komme igennem, har jeg besluttet mig for at tage nogle af dens elementer med mig videre. Jeg vil eksempelvis fortsætte med at spise havregrød med chiafrø om morgenen og droppe de mest histaminholdige fødevarer som ost, pålæg og rødvin. Men kaffen, den slipper jeg aldrig.

Anbefalet til dig