Løbeblog uge 10: Sådan snyder din GPS
SPONSORERET indhold

Sådan snyder din GPS

Din løbe-GPS er ikke altid til at stole på.

Af:: Jo Brand Foto: Alamy
30. apr. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Løbeblog uge 10: Forleden gik det så godt med at løbe, at jeg besluttede mig for at løbe 25 minutter i træk i stedet for at splitte tiden op, som mit løbeprogram ellers dikterede. Da jeg tjekkede min Moves-app for at se, hvor langt jeg havde løbet, var jeg ved at fælde en tåre af ren rørelse over min egen performance: 6,3 km!

Tænk, at jeg var kommet i lige så god form som normale mennesker. Hvem skulle jeg ringe og fortælle det til? Og hvad mon min gennemsnitshastighed var? Og så var det, at illusionen bristede: Den var ifølge Moves 15,2 km/t. Normalt løber jeg med ti. Der var noget, der ikke passede. Da jeg bagefter så den rute, som app'en mente, jeg havde løbet, blev min mistanke bekræftet. Ifølge den havde jeg zigzagget rundt i Fælledparken som en fuld teenager til karneval, og løbet på søen... og selvom jeg ønsker mig et par Birkenstock til sommer og godt kan lide tøj, der ikke strammer, så er jeg jo ikke Jesus.

Hvorfor havde Moves snydt mig på denne måde? Betød det, at jeg slet ikke kunne regne med den? Og hvad med alle jer andre og jeres apps, skridtællere, løbeure og gps'er – bliver I også snydt?

Jeg ringede til DTU og bad om at komme til at tale med en, der vidste noget om den slags, og så fik jeg fat i Lars Stenseng. Han er fysiker og lektor på DTU Space, der ligger på Elektrovej i Lyngby. Og så har han skrevet ph.d. om Arktis og remote sensing.

Jeg fortalte ham om min oplevelse, og han kunne godt se, at den var gal. Som han påpegede, skal man i hvert fald løbe meget hurtigt, hvis man skal kunne løbe på vandet. Og så forklarede han, at fejlen kunne skyldes et utal af ting. Helt overordnet kunne jeg sammenligne det med, når min computer gakker ud og har behov for at blive genstartet. Det samme sker for gps'er. Han mente derfor også, at den ville opføre sig mere korrekt næste gang, jeg skulle bruge den. Og i nødstilfælde ville jeg altid kunne regne med det antal af skridt, som Moves siger, jeg har løbet. Og så forklarede han mig, hvorfor (og nu bliver det lidt teknisk):

- Nu kender jeg ikke Moves, men sådan som du beskriver den, lyder det som om, at den måler på to forskellige måder: Den ene ved hjælp af et såkaldt accelerometer, som man også finder det i almindelige skridttællere. Det kan sammenlignes med et lille lod, der sidder inde i telefonen og som reagerer på stød – det vil sige de skridt, du tager. Og accelerometret er ret præcist til at tælle skridt.

Derudover er der også en gps i telefonen, som via signaler fra satellitter kan beregne, hvor du løber. Løber du med et professionelt løbeur, vil gps'en modtage signaler hele tiden, mens den med en app, som din gør det færre gange – fordi det ellers vil det bruge for meget af telefonens batteri, men det betyder, at den skal logge på satellitterne flere gange, og her kan det gå galt, fortæller han.

OK, så langt så godt. Det kan jeg godt forstå. Sådan helt overordnet ...

Men så kommer jeg i tanke om ALT for damernes sundhedsredaktør, Christina, der havde været på vandretur med tre veninder med hver deres fitnesstracker. De var endt op med vidt forskellige antal skridt og distance, selvom de havde gået samme tur. Hvordan kan det gå til?

- Fitnesstrackeres målinger er baseret på, at du har indtastet din gennemsnits skridtlængde, og hvis du bare har regnet nogle cm forkert, kan det altså blive til rigtig meget, hvis du går mange km, forklarer Lars Stenseng.

Han mener, at det mest præcise, du kan investere i, er en dims, der indeholder både et accelerometer og en gps, der er i kontakt med satellitter stort set hele tiden. Den teknik finder man ifølge ham ikke i apps, men kun i løbeure. Selv nævner han sportsure fra finske Suunto (ca. 3.000-4.000 kr.), som noget af det ypperste inden for præcision, men prismæssigt lige i overkanten, når man bare skal kunne løbe fem km til ALT for damernes kvindeløb. Måske skal jeg bare tilgive Moves, affinde mig med småfejl og komme videre?

- Ja, mener Lars Stenseng og fortæller, at hvis jeg kan se bort fra et løgnagtigt optrin i ny og næ, så vil den og andre former for ikke-topprofessionelle tracking-devices normalt have en usikkerhed på omkring så lidt som fem procent.

Lektien: Også når det gælder en gps handler det om at tilgive og komme videre ... helst i løb.