Professor advarer: Derfor skal du ikke tage kage med på arbejdet
Tager du kage med på arbejde, er det ligesom at udsætte dine kollegaer for passiv rygning. Det mener Susan Jebb, professor i kost og folkesundhed ved University of Oxford.
Hvis du tænker over det, hvor mange gange om måneden – ja, måske endda om ugen – er der så én af dine kolleger, som har kage med på kontoret? Bare et slag på tasken …? Og I har måske også en fast kagedag i kantinen?
Kage på jobbet forekommer nok oftere, end du tænker. Og det er svært at modstå, når den står lige dér for næsen af dig og ser helt lækker og snasket ud. For klokken er blevet 15, blodsukkeret er i bund, det samme er dit energiniveau, og så kan lidt sukker jo gøre underværker. Det ved alle.
Kollegaens tanke med den medbragte kage er rigtig sød – og uden tvivl intet andet end velmenende. Men! De mange kontorkager er en dårlig idé.
Det mener Susan Jebb, professor i kost og folkesundhed ved University of Oxford og bestyrelsesformand for den britiske fødevarevagthund, Food Standards Agency (FSA).
Hun sidestiller dem sågar med passiv rygning.
”Hvis ingen tog kager med på kontoret, ville jeg ikke spise kager i løbet af dagen, men fordi folk tager kager med, så spiser jeg dem,” siger hun til The Times.
Sammenligningen lyder måske voldsom, men Susan Jebbs pointe er, at ligesom passiv rygning engang påførte andre skade, så kan mad også gøre det, hvis den konstant er inden for rækkevidde.
”Med rygning er vi efter meget lang tid nået til et sted, hvor vi forstår, at individer skal gøre en indsats, og vi ved, at vi kan gøre deres indsats mere succesfuld ved at have et støttende miljø. Men sådan har vi det stadig ikke med mad,” slutter hun.
Hendes anbefaling er derfor helt enkel: Lad være med at tage kage med på arbejde. For problemet er ikke, at du har svært ved at modstå fristelsen, det er derimod, at kontorkagerne overhovedet er en ting.
En kage i ny og næ er selvfølgelig ikke farlig, så længe du begrænser mængden, for hvis du fx reducerer dit sukkerindtag, kan du bl.a. nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme.
Slut med junk food-reklamer
Susan Jebb udtaler sig som privatperson og ikke som bestyrelsesformand for FSA. Hendes opråb kommer i kølvandet af et regeringsforslag fra 2020 mod at vise tv-reklamer om junkfood, er blevet udsat.
Tv-reklamerne er nemlig mindst lige så stort et problem, hvis man vil forsøge at komme tendensen til overvægt blandt den britiske befolkning til livs, mener hun.
De seneste tal viser, at 68 procent af alle voksne britiske mænd er enten overvægtige eller svær overvægtige. Det samme gælder for 60 procent af kvinderne over 16 år.
Desuden opfordrer hun lægerne til at være mere villige til at tale med deres patienter om deres vægt og tilbyde dem hjælp til deres diæt. Et problem, hun mener, mange læger ignorerer.