
Pulsen: Er din for høj eller for lav?
I det daglige tænker du måske ikke over den. Om den er høj eller lav. Men det er faktisk vigtigt at kende sin puls. Pulsen sladrer nemlig ikke kun om din fysiske form. Den fortæller også noget om din risiko for at blive ramt af forskellige sygdomme.
Der er mange ting, der har indflydelse på dit helbred, og hvor længe du lever. Foruden kost, motion, overvægt, alkohol og cigaretter, så har din puls også betydning for din livslængde. Undersøgelser viser nemlig, at der er en klar sammenhæng mellem din hvilepuls, og hvor gammel du bliver. Pulsen er udtryk for, hvor hurtigt dit hjerte slår, og jo flere slag, jo mere slider det på hjertet.
En høj hvilepuls medfører således en belastning af bl.a. hjertet og blodkarrene, og det er med til at øge risikoen for at udvikle forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme. Heldigvis kan du ved at skrue lidt på bl.a. kosten og dine fysiske aktiviteter sænke pulsen og derved hjælpe dig selv til et sundere og længere liv.
Hvad er en puls?
Når dit hjerte trækker sig sammen, bliver der sendt blod ud i kroppen. I den forbindelse udvider blodkarrene sig, og det er det, som du mærker som pulsen. Pulsen er også et udtryk for, hvor hurtigt dit hjerte slår, så hvis hjertet fx slår 60 gange i minuttet, svarer det til at pulsen er 60. Hvilepulsen er udtryk for, hvor mange slag dit hjerte slår i minuttet, når du er i fuldstændig ro.
Kvinder har generelt højere puls end mænd, og for kvinder bør den gennemsnitlige hvilepuls ligge et sted mellem 70 og 90 slag pr. minut. Dette afhænger dog af din kondition, og hvor god fysisk form du er i. Generelt har veltrænede mennesker en lavere hvilepuls end utrænede. Hvis du er fysisk aktiv, skal der bruges mere ilt til musklerne og pulsen stiger. Hvis du er i hvile og sover, falder pulsen derimod.
For høj eller lav? Det skal du være obs på
For høj puls (takykardi)
Er pulsen over 100 i hvile betegnes den som høj. Det betyder, at hjertet slår hurtigt. Det kan opleves i forbindelse med fysisk aktivitet, men i nogle tilfælde kan det skyldes en fejlfunktion i hjertet. Symptomerne kan variere fra person til person, men hold bl.a. øje med:
- Hjertebanken
- Trykken, uro, sitren i brystet
- Åndenød
- Mathedsfølelse
- Angstfølelse
Hvis anfaldene gentager sig, varer længere end få minutter, eller du føler dig meget utilpas, bør du kontakt læge eller ringe efter en ambulance.
For lav puls (bradykardi)
Bradykardi betyder langsom hjerterytme og er defineret ved en puls under 50. Særligt personer, der er i god form har en lav puls, der således ikke behøver være tegn på sygdom. Det bliver først problematisk, hvis hjertet pumper så langsomt, at det ikke pumper tilstrækkeligt blod ud i kroppen. Symptomerne kan variere fra person til person, men hold bl.a. øje med:
- Træthed og mathed
- Åndenød
- Svimmelhed
- Sortnen for øjnene
- Besvimelse
Oplever du disse symptomer, bør du kontakte lægen eller evt. ringe efter en ambulance.
Kilder: Hjerteforeningen, altomkost.dk, netdoktor.dk, lunge.dk