spis dig glad
SPONSORERET indhold

Spis dig glad med 6 sunde råvarer

Du kan spise dig glad med de rigtige råvarer, når de er fyldt med sunde næringsstoffer, der booster dit humør og skaber balance i dit blodsukker.

Af: Else Marie Lehman Foto: Getty
27. nov. 2015 | Sundhed | Fit living

Her er 6 sunde råvarer, du med fordel kan sætte på menuen, hvis du har brug for et humørboost.

Makrel er som mange andre fisk fuld af de vigtige omega-3-fedtsyrer, som hjernen har brug for til at holde bl.a. depression fra livet. Grill den, hvis du kan komme til det, eller spis den f.eks. røget.

Æg er fulde af protein og B-vitaminer. Giver dig en god mæthedsfornemmelse, holder dit blodsukker stabilt og dit humør oppe. Kog dem, spejl dem, eller brug dem i en omelet med grønsager.

Kyllingelever indeholder A- og B-vitamin, folinsyre og zink. Styrker hjernecellerne og gør dig glad. Hvis du køber økologisk lever, undgår du også ophobede medicinrester og lignende. Steg leveren på panden i en god mængde smør, og spis den til en lækker salat.

SE OGSÅ: Gåture, dejlig sex & god søvn + 7 andre vaner, der booster dit humør

Linser er en fantastisk kilde til kostfibre. Gavner din fordøjelse, som også har stor betydning for humøret. Brug dem i salaten.

Blomkål er også rig på fibre og desuden på folinsyre, som også har en stimulerende effekt på hjernen. Riv blomkålen, bland med avokado, og hæld lidt god olie og citronsaft over.

Quinoa har hele humørpakken: Gode fedtstoffer, magnesium og zink, B-vitamin, E-vitamin og masser af protein. Bland dine favoritgrønsager i quinoaen, eller brug den som ingrediens i lækre fuldkornspandekager.

SE OGSÅ: Sund & energifyldt med sprøde salater

Undgå quickfixes …
… som måske nok kortvarigt løfter dig lidt, men også får dit blodsukker til at svinge, sætter gang i produktionen af stresshormoner og dermed påvirker både dit energiniveau og dit humør. F.eks.: • Sukker • Kaffe • Hvidt brød

3 tips til mad, der gør dig glad
• Holder dit blodsukker stabilt. For når der er balance i dine hormoner, får du har mere energi og færre humørudsving. Du har det kort sagt bedre og er gladere.

• Er bygget op af måltider, der består af proteiner, fedt og grønsager. Fordi det netop holder dit blodsukker stabilt. Og giver dig sundt og nærende brændstof til din krop og din hjerne, er gavnlig for dit immunsystem, fremmer god søvn, velvære og en vægt i balance.

• Kan også indeholde kulhydrater – ud over dem, der er i dine grønsager. Så længe de er grove, fiberholdige og fulde af mineraler, vitaminer og andre sunde næringsstoffer.

SE OGSÅ: 12 nemme trick, der virker: Snyd din sukkertrang

SE OGSÅ: fit tester: 21 dage uden sukker

SE OGSÅ: Spis dig klog: 12 råvarer, der booster din hjerne