sund hud gennem kosten
SPONSORERET indhold

Spis dig til sund & smuk hud

Din hud ændrer sig hele tiden, og den er påvirkelig både udefra og indefra. Fordelen er, at du med en sund livsstil og den rette, varierede kost kan spise dig til en sund og smuk hud. Vi giver dig her 10 bud på, hvad du kan spise for at gøre din hud strålende og sommerklar.

Af: Else Marie Lehman Foto: Alamy
30. jun. 2015 | Sundhed | Fit living

Frugt & bær
Effekt: Opbygger huden og styrker dens elasticitet.
Derfor er det godt: Bær og frugter indeholder mange antioxidanter, som er med til at gendanne og opbygge huden efter dagligt slid og den forurening, vi hele tiden udsættes for. Da antioxidanter sidder i skaldelene, får du mest ud af din frugt, hvis du ikke skræller den – eller hvis du vælger bær, da de har meget skal i forhold til deres størrelse.
Frugt og bær indeholder ud over antioxidanterne også meget C-vitamin. C-vitamin fremmer dannelsen af kollagen, der har betydning for hudens elasticitet og styrke. Derfor er f.eks. en kiwi eller appelsin en rigtig god snack, når du vil din hud det bedste og gerne vil holde den pæn og elastisk. 

Te
Effekt: Reparerer dagligt slid.
Derfor er det godt: Grøn, gul, rød og hvid te indeholder mange antioxidanter. De er med til at reparere det daglige slid, huden udsættes for, og er derfor gode at snuppe nogle krus af dagligt. Som ekstra bonus koster de ikke noget i kalorieregnskabet.

SE OGSÅ: Dit ansigt afslører alt om din sundhed

Fed fisk
Effekt: Bekæmper urenheder og betændelse.
Derfor er det godt: Fed fisk som laks, sild, hellefisk og makrel indeholder gode omega-3- (og -6- og -9-)fedtsyrer, der indgår i hudcellernes membraner og hjælper til at opbygge hudcellerne. Fed fisk hjælper derfor på røde områder, uren hud og betændelse i huden og kan være med til at gøre den glat og pæn.
Som bonus får du også selen og D-vitamin, når du spiser fede fisk. Selen er bl.a. en antioxidant, der beskytter huden mod skader, mens D-vitamin generelt sørger for sund hud. 

Gulerødder
Effekt: Beskytter din hud mod uv-stråler.
Derfor er det godt: En gulerod indeholder betacaroten, som kan beskytte huden mod lysets uv-stråler. Uv-strålerne kan have en nedbrydende og forældende virkning på huden, så dem vil du gerne undgå. Det betyder dog ikke, at du kan spise masser af gulerødder og så lægge solcremen på hylden. Du skal stadig huske at smøre dig ind med passende faktor, når du skal være i direkte sol for at undgå hudsygdomme og for at undgå, at huden ældes hurtigere.
Betacarotenen er også med til at vedligeholde den kulør, du måtte få i løbet af foråret og sommeren, og får dig på den måde til at se ekstra frisk og sund ud.

SE OGSÅ: Find den rigtige solcreme til træning & strand

Tip! De fleste andre grønsager indeholder også en lang række antioxidanter, kostfibre og gavnlige forbindelser. Jo mere varieret og jo flere farver, du spiser indenfor denne kategori, desto flere forskellige gavnlige stoffer får du – til kroppen generelt og til huden specifikt.

Vand
Effekt: Fugter din hud indefra.
Derfor er det godt: Du har brug for mindst halvanden liter om dagen og ekstra på de dage, hvor du dyrker motion og sveder. Får du ikke tilstrækkeligt at drikke, trækker kroppen væske væk fra huden for at have nok til de livsvigtige processer, den skal holde kørende indeni. Og så bliver din hud hurtigt tør og måske ligefrem grålig at se på.
Skal der være fugt nok til både de indre systemer og til huden, må du fylde masser af væske på kroppen – hver dag.

SE OGSÅ: Drikker du nok vand? Få svaret her

Avokado
Effekt: Bekæmper urenheder og betændelse.
Derfor er det godt: Avokado indeholder omega-3-fedtsyrer og tilfører huden god fugt indefra. Avokado har derfor – ligesom de fede fisk – særdeles gavnlig effekt på røde områder, urenheder og betændelse i huden.

Mandler & nødder 
Effekt: Modvirker rynker, urenheder og betændelse.
Derfor er det godt: Mandler og nødder indeholder både gavnlige omega-3-fedtsyrer og antioxidanter. Og antioxidanter som E-vitamin er din ven i kampen mod rynker. Desuden har mandler og nødder en stabiliserende effekt på dit blodsukker og kan hjælpe dig med at holde sukkertrangen nede. Og det vil din hud sætte pris på, for sukker nedbryder hudcellerne og kan give den et trist skær.

Fuldkorn
Effekt: Holder dig mæt og fokuseret.
Derfor er det godt: Fuldkorn gør ikke direkte underværker på din hud, men fuldkorn er med til at sikre, at du er mæt og veltilpas, så du kan modstå de usunde fristelser, som gør huden ked af det. Spis derfor fuldkorn fordelt over dagen. Det vil gøre det meget nemmere for dig at spise efter dine planer og på den måde sikre huden det, den har mest gavn af.

SE OGSÅ: Fup eller fakta: 13 myter om fuldkorn

Æg
Effekt: Gavner cellefornyelsen.
Derfor er det godt: Æg indeholder biotin, som indgår i dannelsen af hudceller. En æggemad eller omelet kan således hjælpe fornyelsen af huden på vej, så den får mere glød.

Surmælksprodukter
Effekt: Modvirker betændelse og eksem.
Derfor er det godt: Magre surmælksprodukter har en antiinflammatorisk effekt. Det betyder, at de kan bekæmpe f.eks. eksem og betændelsestilstande, og derfor er de rigtig gode at bruge i din sunde kost til en skøn hud. Du skal vælge produkterne med lavt fedtindhold og uden sukker for at undgå, at fedt eller sukker kommer til at påvirke din vægt og hud i en negativ retning.

Tip! Hold igen med mælkeprodukterne, hvis din hud er plaget af akne, da de i givet fald kan forværre problemet.

SE OGSÅ: Sådan holder du din hud sund og ren før, under og efter træning

3 ting, din hud IKKE elsker

Alkohol: Det forstyrrer hudens fugtproduktion og virker udtørrende.

Sukker: Sukker påvirker din hud – dels farven, som kan blive mere kedelig og trist, og dels vævet, der kan hæve op og gøre linjer og rynker mere tydelige.

Salt: Spiser du meget salt, binder det væske i kroppen, og det kan ses omkring øjnene, der som noget af det første kan hæve op.

SE OGSÅ: 29 råd, der slanker og gør dig sund

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du dyrker sex?

SE OGSÅ: 7 smarte slanketips til travle kvinder