Styrk dine mentale muskler
SPONSORERET indhold

Sund mad påvirker din hjerne og booster dit energiniveau

Hvad du spiser har stor betydning for dit energiniveau. Få tips til dine nye madvaner, din hjerne vil takke dig.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Getty
05. dec. 2018 | Sundhed | Fit living

Oplever du, at du er ubegrundet træt og mangler energi og overskud i din hverdag, kan du bruge din mad som en hjælpende hånd til at opnå et mentalt overskud. Optimalt skal du sammensætte din kost, så du får et stabilt blodsukker – det betyder, at du spiser en kost, så dit blodsukker kun svinger meget lidt, både når du spiser maden og bagefter. Fordelene ved et stabilt blodsukker er blandt andet øget energi og overskud, afbalancering af din sult, en bedre koncentrationsevne, indre ro og glæde samt en naturlig træthed.

1. Vejen til et stabilt blodsukker via maden

er at spise en kost, der påvirker fordøjelsen positivt ved, at maden optages langsomt i tarmene, og dermed giver et stabilt blodsukker og en god mæthedsfølelse. Spis tre måltider, og gå efter en knytnæve protein og en knytnæve grønt til morgenmad og en knytnæve protein og to knytnæve grønt til frokost og aftensmad. Husk også en spiseskefuld fedtstof til hvert måltid.

2. Spiser du en kost,

der stabiliserer dit blodsukker, vil du ofte ikke føle et behov for mellemmåltider, eller opleve at du går sukkerkold. Oplever du engang imellem, at du har lyst til et mellemmåltid, så prøv at spise protein eller fedt fremfor sukker og kulhydrat, så det ikke skyder dit blodsukker i vejret. Oplever du ofte at have brug for et mellemmåltid, er det højest sandsynligt fordi, du ikke får fedt nok.

Læs også: Gurkemeje: Se alle de sunde fordele her

3. Udelad sukker i alle afskygninger.

Det er den absolut bedste vej til at stabilt blodsukker. Spis maksimalt ét stykke frugt om dagen og gerne bær, og helst sammen med andet mad, så det påvirker blodsukkeret minimalt. Minimér købe- og færdigmad, som ofte er tilsat meget sukker og prioritér i stedet at lave din mad selv.

4. Drik vand og masser af det.

Mindst halvanden liter om dagen udover det, du drikker til træning. Download en app, der minder dig om at drikke, eller sæt tre elastikker på din vandflaske, og fjern et hver gang, du har drukket en halv liter.

5. Fysisk aktivitet, søvn og stress påvirker

også dit blodsukker, så sørg for både at styrke dine muskler og få din puls op flere gange hver uge. En sund muskelmasse i kroppen hjælper blodsukkeret, ved at musklerne optager maden bedre, og det betyder, at blodsukkeret ikke blot stiger mindre, men heller ikke falder lige så meget, som hos en utrænet person, når de har spist. For lidt søvn og for meget stress påvirker dine hormoner negativt og en følge heraf vil være, at du oplever et større behov for hurtige kulhydrater.

Anbefalet til dig