Kvinde underlivssmerter
SPONSORERET indhold

Underlivsbetændelse: Disse symptomer skal du holde øje med

Underlivsbetændelse rammer særligt seksuelt aktive kvinder. Da betændelsen kan giver kroniske smerter i underlivet og i alvorlige tilfælde resultere i barnløshed, er det vigtigt at du kender symptomerne, så du kan blive behandlet så hurtigt som muligt, hvis du er smittet.

Af:: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty Images
26. maj. 2021 | Sundhed | ALT.dk

Underlivsbetændelse er temmelig udbredt, og det skønnes, at ca. 1.000 kvinder årligt bliver indlagt med underlivsbetændelse. Men da underlivsbetændelse i visse tilfælde kan sprede sig og resultere i varige skader og kroniske smerter i underlivet - og i værste fald barnløshed - er det vigtigt at kende symptomerne, så du kan blive behandlet i tide.

Hvad er underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse er en infektion i de indre underlivsorganer. En underlivsbetændelse sidder oftest i æggelederne og kaldes derfor også for æggelederbetændelse. Fra æggelederne kan betændelsen brede sig til livmoderens slimhinde, og i mere alvorlige tilfælde kan betændelsen desuden sætte sig på æggestokkene eller sprede sig til bughulen.

Hvorfor får man underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse forårsages af en række bakterier, hyppigst af klamydia. Gonore kan også give underlivsbetændelse, selvom det er sjældent. Bakterierne kommer op i livmoderen via skeden og overføres hyppigst ved sex. Underlivsbetændelse ses således næsten udelukkende hos kvinder, der er seksuelt aktive, og særligt hvis de har mange skiftende partnere, fordi de derved udsættes for mange forskellige bakterier.

Underlivsbetændelse kan også optræde hos kvinder, der ikke er seksuelt aktive. Fx er der en øget risiko for underlivsbetændelse i de første tre måneder efter, at man har fået sat en spiral op, ligesom der i forbindelse med abort og andre indgreb i livmoderen kan føres bakterier via skeden op i livmoderen, der kan give betændelse.

Endeligt kan tarmbakterier også forårsage underlivsbetændelse, når bakterier fra endetarmen føres til skeden. Det kan ske ved, at man tørrer sig bagud eller fortil efter et toiletbesøg. Dette er en af de typer underlivsbetændelser, der også ses hos ikke-seksuelt aktive kvinder.

Læs også: 9 tips til et underliv i balance

Hvad er symptomerne på underlivsbetændelse?

Symptomerne på underlivsbetændelse kan variere fra milde gener til stærke smerter, hvor man får feber og kan føle sig skidt tilpas. Man kan også få pletblødninger, tyngdefornemmelse i underlivet og smerter i forbindelse med samleje. Man skal særligt være opmærksom, hvis der opstår smerter i underlivet, gulgrønt, ildelugtende og tyktflydende udflåd og feber.

Hvordan stiller man diagnosen underlivsbetændelse?

Diagnosen stilles først og fremmest på baggrund af de nævnte symptomer. Derudover vil lægen foretage en gynækologisk undersøgelse, hvor lægen kigger efter forandringer som fx rødme og irritation på livmoderhalsen og laver en podning med en vatpind fra livmoderhalsen for klamydia og bakterier. Desuden kan man undersøge infektionstallet via en blodprøve. Hvis lægen er usikker på diagnosen, eller hvis der er mistanke om, at betændelsen har bredt sig til æggestokkene, eller der er opstået en byld, vil lægen henvise til yderligere undersøgelser og behandling på hospitalet.

Hvordan behandler man underlivsbetændelse?

Det er meget vigtigt, at underlivsbetændelse behandles så hurtigt som muligt, så det ikke spreder sig.  Ubehandlet kan sygdommen nemlig medføre kroniske smerter i underlivet og i svære tilfælde, kan der opstå en byld i æggelederne, der kan danne arvæv og føre til barnløshed.
Underlivsbetændelse behandles typisk med antibiotika, men det kan i visse tilfælde være nødvendigt at justere behandlingen, når lægen har fået det endelig svar på podningen, typisk efter to til tre dage. Desuden anbefales det, at man holder sig nogenlunde i ro, da fysisk aktivitet som fx løb, fitness eller svømning, kan få betændelsen til at brede sig til æggestokkene.

Kan underlivsbetændelse give varige skader?

De fleste kvinder, der har haft underlivsbetændelse, bliver raske efter behandling med antibiotika, men hos omkring 25 % opstår der alvorlig skade på æggelederne som følge af infektionen. Dette giver risiko for nye infektioner, kroniske underlivssmerter, smerter under samleje og graviditet uden for livmoderen. Desuden mister ca. 10-15 % evnen til at blive gravid og få børn. Risikoen for skader på æggelederne bliver større, hvis man har haft flere tilfælde af underlivsbetændelse.

Hvordan kan man beskytte sig mod underlivsbetændelse?

Underlivsbetændelse med bakterier og andre mikroorganismer er i de fleste tilfælde en seksuelt overført infektion, og risikoen for at få underlivsbetændelse er størst, hvis man er sammen med en ny partner eller har mange skiftende partnere. Hvis man vil undgå smitte, er det derfor en god ide at bruge kondom, når man møder en ny partner.

Forveksl ikke underlivsbetændelse med skedekatar

Underlivsbetændelse kan give nogle af de samme symptomer som skedekatar, og derfor kan de to sygdomme godt forveksles.

Skedekatar er betændelse i skeden og opstår, når skedens miljø ændrer sig. Selvom surhedsgraden veksler gennem hele menstruationscyklussen, er der først tale om skedekatar, hvis ændringen bliver så markant, at de forskellige bakterier formerer sig og danner en ubalance.

Skedekatar er ikke farligt, men det er stadig en ubehagelig og generende tilstand. Da skedekatar har mange lighedstegn med symptomer og tegn på underlivsbetændelse, er det vigtigt at gå til lægen og blive undersøgt

Symptomerne ved skedekatar er:

  • Øget og ændret udflåd, der både skifter farve og lugt. Ofte med en skummende og tyk konsistens, som afgiver skarpe lugtgener.
  • Fornemmelsen af at ’tisse glasskår’, der dækker over en sviende og brændende fornemmelse, når du går på toilet.
  • Tyngdefornemmelse nedadtil i underlivet.

Kilder:

Netdoktor.dk
Sundhed.dk
Sexlinien.dk