Hver dag går vi forbi dem
på hylderne i supermarkedet. Og hver dag spiser
langt de fleste af os nogle af
dem. De ultraforarbejdede
fødevarer.
Dem, som lige nu
bliver sat under lup af sundhedseksperterne, fordi de kan
være med til, at vi udvikler
en række livsstilssygdomme,
bl.a. fordi de indeholder store
mængder af sukker, salt og
fedt.
Men hvad betyder ultraforarbejdet? Og hvilke fødevarer
dækker navnet over? Ultraforarbejdede fødevarer er fødevarer, som er
industrielt fremstillet og
ofte indeholder farvestoffer,
emulgatorer og fortykningsmidler. Altså fødevarer lavet
med processer, du ikke selv
kunne lave hjemme i køkkenet og fyldt med ingredienser, som du ikke har i
køkkenskufferne.
Det kan
være kødpålæg, leverpostej,
morgenmadsprodukter,
frugtyoghurt, færdigretter,
energibarer, chips, sodavand,
kiks og industriproducerede
kager.
"Ultraforarbejdede fødevarer er alle sammen grundlæggende baseret på noget,
vi kender – for eksempel et
korn eller en grøntsag. Men
strukturen af fødevaren er
ofte ændret markant."
"Råvarerne bliver bearbejdet på en
måde, så de ofte er findelt i
ekstrem grad, og ofte tager
man protein fra en råvarer og
stivelse fra en anden og sætter det sammen til noget nyt.
Og fordi man ændrer i fødevarernes struktur, ændrer
man også måden, hvorpå de
fungerer i vores fordøjelse," forklarer Anja Olsen, der er
professor i livsstil og kræft
og gruppeleder ved Kræftens
Bekæmpelses Center for
Kræftforskning.
Og netop det, at fødevarerne fungerer på en anden
måde end den naturlige i
vores krop, gør ikke noget
godt for sundheden.
"Nogle teorier går på, at
fødevarerne fordøjes hurtigere i fordøjelseskanalerne,
så fiberkomponenterne,
som er sunde for os, ikke når
tyktarmen. Dermed får de
gode bakterier i tarmen ikke
de stoffer, som de skal bruge
til at lave de stoffer, der er
vigtige for vores sundhed," siger Anja Olsen.
Hun fortæller, at der findes
studier, der viser, at personer med et højt indtag af denne
type fødevarer har en forhøjet
risiko for mange sygdomme
blandt andet type 2-diabetes,
nedsat nyrefunktion og fedtophobning i leveren.
Hvad er ultraforarbejdede fødevarer?
Fænomenet dækker over produkter, der er
industrielt fremstillede og ofte indeholder
en lang række ingredienser som f.eks. farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler.
Kort sagt: Varer som du ikke umiddelbart
kan gå hjem og lave i dit køkken.
Slut med maveproblemer
56-årige Marlene Sommer er
en af dem, der er begyndt at spise mindre ultraforarbejdet
mad. Hun
har en baggrund som
ernæringsog husholdningsøkonom
og har tidligere opfattet sin kost
som generelt
sund, men et
nærmere tjek
fik hende til at
ændre holdning.
"Jeg har haft
problemer med
maven og fordøjelsen i mange,
mange år, så jeg
har spist afføringsspiller hver
eneste dag i 13 år. Jeg var træt
og uoplagt og havde svært ved
at koncentrere mig."
"I sommeren 2024 udviklede symptomerne sig drastisk, og jeg
blev virkelig dårlig. Jeg havde
nærmest hele tiden ondt i
maven og dårlig fordøjelse, og
jeg følte ikke, der var hjælp at
hente i det etablerede sundhedsvæsen," siger Marlene,
hvis kost i dag består af 90
procent ikke-ultraforarbejdede fødevarer.
Hun henvendte sig til Cammilla Hansen, der er uddannet i funktionel medicin, og
tog en række laboratorietests.
De viste, at Marlene led af
kronisk betændelse i tarmen
og dårlig leverfunktion, havde
for lidt mavesyre, var dårlig til at omsætte fedt samt
havde skadelige bakterier i
kroppen, streptokokker og
parasit i tyktarmen.
I samråd
med Cammilla Hansen blev
der herefter lagt en plan, som
bl.a. betød, at Marlene støvsugede skabene for ultraforarbejdede fødevarer.
Marlene har nu spist efter
den nye diæt i snart et halvt
år. Den består primært af
fisk, kylling, økologiske
grøntsager, olivenolie og
rapsolie samt gammeldags
kærnet smør. Derudover
fuldkornsris, kartofler,
æg, hjemmebagt glutenfrit
brød, gedeost og fåreost og
økologisk frugt.
Der findes
stadig enkelte færdiglavede
produkter samt mad på dåse
hos Marlene, blot i mindre
mængder. Det kan være en
creme fraiche, som hun rører
med citron og kryddersalt
som dressing, torskerogn, tun
og riskiks med mørk chokolade.
Hun drikker også risdrik
i kaffen hver morgen, fordi
det er et must for hende til at
starte dagen.
"Selvom det er ultraforarbejdet, er det okay, fordi det
er så små mængder. Generelt
kigger jeg efter naturlige
ingredienser og vurderer hele
tiden hvilke stoffer, der er
harmløse. Men mit udgangspunkt er, at jeg ikke spiser
noget, som
jeg ikke
ville kunne
finde i min
bedstemors
køkken."
"Går
vi to til tre
generationer
tilbage, var de her ting slet
ikke i husholdningen, og det
er en god definition af, hvad
der er ultraforarbejdet."
3 huskeregler når du handler
- Læs indholdet. Har en vare
mere end fem ingredienser, du
ikke kender, så overvej om du
kan finde et bedre alternativ.
- Er en af de tre første
ingredienser sukker, så tænk
dig godt om.
- Lad være med at købe noget, som din oldemor ikke ville
kunne genkende som mad.
Nemme hjemmelavede måltider, der kan erstatte de færdiglavede
- Omelet med grøntsager og
fetaost.
- Salat med tun , avocado og
olivenolie.
- Ovnbagte grøntsager med
krydderier.
- En skive rugbrød med
makrel og gnavegrønt.
- Græsk yoghurt med
nødder og bær.
Hold øje med sukkeret
Netop det råd er også Anja
Olsens, når hun skal guide til,
hvordan vi skal finde rundt i
junglen af varer, når vi er på
indkøb. Derudover anbefaler
hun at tage et kig på ingredienslisten.
Er der et meget
stort indhold af f.eks. sukker,
er det højest sandsynligt
fordi, nogle producenter har
forsøgt at optimere fødevaren, så de trigger dig til at spise mere, end du normalt
ville gøre. En anden rettesnor
er mundfølelsen af de fødevarer, du vælger:
"Ultraforarbejdede fødevarer er designet til at være
nemme at spise på den måde,
at de nærmest kan synkes,
efter vi blot har tygget få
gange, men meget af vores
appetitregulering ligger i
tyggemodstanden. Vi spiser
automatisk mere, når ikke vi
får den her tyggemodstand
i produkterne," siger Anja
Olsen, der dog samtidig
lægger vægt på, at den megen
snak om de ultraforarbejdede
fødevarer ikke skal gøre os
madforskrækkede.
Når nogle typer rugbrød
for eksempel også går under
kategorien ultraforarbejdet
mad, fordi
det er tilsat
konserveringsmidler, så det
kan holde
sig, betyder
det ikke,
at vi skal
skære nationalspisen ud af vores kost.
Om eksperterne
Anja Olsen er professor i
livsstil og kræft og gruppeleder
ved Kræftens Bekæmpelses
Center for Kræftforskning.
Grete Heslou er uddannet
mentor i mad og psyke og
vane- og overspisningscoach.
Hun arbejder med kostvejledning og vaneændringer i firmaet Gretes Univers.
Se mere på
Gretesunivers.dk
"Tommelfingerreglen er,
at man kan tage udgangspunkt i, om fødevaren er sund
eller ej, og derfra kan man så
kigge på, hvor forarbejdet den
er i forhold til mængden af
sukker, salt og fedt, de brugte
forarbejdningsmetoder samt
antallet af tilsætningsstoffer
og E-numre."
"Problemet er så,
at de findes i mange forskellige varianter, og det gør det
svært for den almindelige for bruger at gennemskue, hvilke
der er okay, og hvilke der ikke
er."
"Vi skal dog på ingen måde
være bange for de her fødevarer, de er ikke giftige. Bekymringen kommer af, at vi ser en
udvikling i
hele verden,
hvor de
ultraforarbejdede
fødevarer
fylder mere
og mere i
vores kost,
og parallelt
ser vi en højere forekomst af
sygdomme," siger Anja Olsen
og tilføjer:
"Man kan holde sig for øje,
at mange gerne vil sælge den
her type varer med et sundhedsbudskab for eksempel
et højt indhold af fibre i et
morgenmadsprodukt, og det
kan nemt være en stramning
i forhold til virkeligheden."
"Og
så hold øje med indholdet af
sukker. Vi ved godt, at der er
sukker i kage og slik, men der fyldes også rigtig meget sukker i almindelige fødevarer."
Marlene er ikke i tvivl om,
at hun er på rette vej med sin
kostomlægning. Den tager
tid, men hun er tålmodig,
fordi hun kan mærke, at hun
har fået det så meget bedre.
"Nye tests har vist, at på
få måneder er min parasit,
den kroniske betændelse
og streptokokker i tarmen
stort set væk. Mavesyren er
genoprettet, og omsætning
og optagelse af fedt fungerer.
Dertil er alle mine ledsmerter
forsvundet, og jeg sover bedre
om natten."
"Jeg har på mange
måder fået et nyt liv med
masser af energi og overskud. Det er ikke sket alene ved
en kostomlægning, det er
en kompleks plan i funktionel medicin, som har været
afgørende, men fundamentet
hviler på min kost," siger Marlene og tilføjer:
"Fordi jeg er begyndt at
spise naturlig kost, har jeg
givet hele mit fordøjelsessystem og mine tarme en
chance for at reetablere sig
selv. Jeg kommer ikke til at
vælge de ultraforarbejdede
fødevarer igen som en nem
løsning. Det her er den nye
vej for mig, og det er blevet en
naturlig del af, hvordan jeg
vælger at spise."
Ekspertens bedste råd
Grete Heslou arbejder
med kostvejledning. Få
hendes tips til at skære ned
på de ultraforarbejdede
fødevarer.
Hvad råder du typisk til i forhold
til ultraforarbejdede fødevarer?
"Jeg anbefaler at minimere dem så meget som
muligt. Det handler ikke
om at blive fanatisk, men
om at fokusere på råvarer i
deres mest naturlige form.
Jo tættere vi kommer på
naturlige råvarer, desto
bedre er det for sundheden."
Hvordan skærer vi nemmest ned
på ultraforarbejdede fødevarer?
"Mit motto er små skridt.
Skift én kategori ad gangen – for eksempel dressinger, pålæg eller snacks.
Det kan godt tage lang tid,
men det er bedst at ændre
vaner stille og roligt, for så
hænger de ved."
"Når du står
med en færdigret, så spørg
dig selv: 'Kan jeg lave den
selv?' Det kan være en
suppe, som du måske kan
lave selv. Vælg også gerne
varer med Fuldkornsmærket og Nøglehulsmærket."
Hvilke vaner kan man indføre for
at lave mere mad fra bunden?
"Planlægning er nøglen.
Jeg planlægger hele ugens
måltider hver søndag. Det
gør også, at jeg undgår
impulskøb. Brug simple
opskrifter og lav gerne
dobbeltportioner, så du har
rester klar i fryseren. Det er altid godt at have et basislager af fødevarer, så du
hurtigt kan smække noget
sammen."
Hvis man ikke har overskud til at
fokusere på alle fødevarer, hvad
er så vigtigst?
"Skift de raffinerede olier
ud med olivenolie eller
smør, skær ned på sukkerholdige morgenmadsprodukter, sodavand og slik,
og skift hvidt brød, ris og
pasta ud med fuldkornsvarianter. Udskift også gerne
færdigretter med simple
måltider med for eksempel
fisk eller æg."
Hvordan kan vi nemt identificere
ultraforarbejdede fødevarer, når
vi handler?
"Læs ingredienslisten:
Jo længere den er, jo mere
forarbejdet er produktet.
Men der kan også være
forarbejdede varer, som
er okay. Det handler om at
se på ingredienslisten. Jeg
fandt selv en kyllingepølse,
hvor der kun var to ting i,
som jeg ikke kunne have
hjemme i mit eget køleskab."
"En tommelfingerregel er, at hvis der er mere
end fem ting på listen,
som du ikke har hjemme
i dit eget køkken eller kan
købe i supermarkedet, så
lad det ligge."
"Hold også øje
med produkter, hvor fedt
og sukker er fjernet – for
eksempel lightprodukter.
De indeholder ofte tilsætningsstoffer, der skal kompensere for det naturlige."