Artiklen opdateres løbende med nye film.
Swiper du også frustreret rundt i Netflix's enorme samling, når kalenderen viser filmaften?
Vi har gjort beslutningen lettere ved at håndplukke 25 Netflix film, der garanterer god underholdning for alle.
Der er lidt til de romantiske, til de melankolske og til dem, der bare gerne vil forføres af en fremragende fortælling.
Du har muligvis allerede set en god håndfuld fra listen – men det betyder ikke, at de ikke er et (gen)besøg værd. Langt de fleste leverer nemlig enestående underholdning selv i anden eller tredje runde.
Er du på udkig efter helt nye fortællinger, kan du også hoppe over og læse om de nyeste film og serier på Netflix, Viaplay, C More og Disney +.
God fornøjelse!
Læs også: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2021: Her er de film og tv-serier, du skal se
Moonlight, 2016
Chiron, der vokser op fattig, sort og homoseksuel i et barskt Miami-kvarter, søger vejledning hos narkohandleren Juan i et forsøg på at finde sin plads i verden.
Filmen har vundet tre Academy Awards, herunder en for ’bedste film’.
Athlete A
Athlete A er én af de dokumentarer, der sætter sig i kroppen, længe efter du har slukket.
Den undersøgende og velresearchede dokumentar handler om, hvordan magt bliver til (magt)misbrug, og hvor langt vi som mennesker er villige til at gå for at opretholde den pæne facade. På det amerikanske gymnastiklandshold, USA Gymnastics, har man fra højeste embede i årtier vendt det blinde øje til, mens de unge gymnaster er blevet seksuelt misbrug af holdets mangeårige læge, Larry Nasser.
På trods af gentagne klager fra pigerne gennem årene, har organisationen hellere ville opretholde deres renommé fremfor at beskytte pigerne – og først da lokale journalister får færden af, at der i den grad er en bagside af de glitrende guldmedaljer, bliver der gjort noget ved de systematiske overgreb.
The Irishman, 2019
Hvid der er én Netflix film, der er på alle lister over 'de bedste film lige nu', er det 'The Irishman' - og det er fuldt forståeligt.
Filmen handler om verdenskrigsveteranen og lastbilchaufføren Frank Sheeran, der i 1950'erne bliver involveret i Russell Bufalino og hans kriminalitetsfamilie i Pennsylvania. Sheeran stiger hurtigt i graderne og bliver en af statens førende lejemordere, som arbejder sammen med af de mest berygtede personer fra det 20. århundrede.
Frank ’The Irishman' Sheerans historie trækker lange spor i den organiserede kriminalitet i efterkrigstidens Amerika og byder blandt andet på rivalisering, hemmeligheder og et af de største uløste mysterier i amerikansk historie.
Robert De Niro spiller hovedrollen i filmen, der er baseret på en sand historie. The Irishman er en helaftensfilm.
Roma, 2018
Filmen ’Roma’ er en af de små oplevelser, der er svær at gengive. Her er ingen amerikaniseret action eller stor dramatisk sensation. I stedet er den en semibiografisk fortælling om instruktørens egen opvækst. Et liv, der leves som de fleste andres, med store glæder, svær smerte og fine, små trivialiteter.
Den indianske Cleo holder styr på husholdningen hos en middelklassefamilie i Mexico City i 1970’erne, hvor familielivet slår sprækker. Når hun ikke passer børn eller fejer hundelorte i indkørslen, forelsker Cleo sig i en gut, der ikke er så god, som han ser ud til. Og på gaden kulminerer en voksende utilfredshed med systemet i et blodbad.
Filmen bæres langt hen ad vejen af de to stærke kvinderoller, Sofia og Cleo, der ganske vist er af to verdener, men som alligevel finder sig selv i en situation, der ikke er så forskellig.
Anmelderne er i ekstase over den sort-hvide-filmperle, og det er ikke svært at forstå hvorfor.
Gaga: Five foot two, 2017
Hun er kendt for sin obskure kostumer med kød på kjolen eller et outfit bestående af Muppet frøer. Hun er kendt for sange som ""Just Dance", "Poker Face", "Alejandro" og "Shallow" og mange, mange andre kæmpehits. Hun har vundet alt, hvad der vindes kan; Oscars, Grammy Awards, Billboard Music Awards, MTV Music Award, BAFTA, Brit Awards m.fl. Og så lider hun af kroniske smerter på grund af sygdommen fibromyalgi.
Lady Gaga er helt særlig - både som kunstner, kvinde og menneske - og det kan kan du se i den rørende dokumentar 'Gaga: Five foot two', hvor man følger tilblivelse af hendes femte album Joanne og hendes optræden ved Super Bowl.
Queen and Slim, 2019
Hvad der ellers skulle have været en romantisk biltur hjem efter første date, tager en dramatisk drejning for Queen og Slim, da parret bliver bragt til standsning af politiet.
Episoden ender nemlig med, at Slim skyder politibetjenten, hvilket sender parret ud på én lang flugt på tværs af USA i en kamp for ikke at blive genkendt.
tick, tick… BOOM!, 2021
En af de nyeste film på Netlix er tick, tick... BOOM! hvor Pulitzer-prisen og Tony Award-vinderen Lin-Manuel Miranda debuterer som instruktør med filmatiseringen af den autobiografiske musical tick, tick…BOOM! af Jonathan Larson. En musical, der revolutionerede teaterverdenen med hitmusicallen Rent.
Filmen handler om den unge Jon, spillet af Andrew Garfield, er tjener på en af de lokaler caféer, men han drømmer om meget mere for sin fremtid end dét: Han vil skrive den næste store musical. Men presset er stort, kæresten vil ud af byen, vennerne sætter økonomisk sikkerhed over drømme, AIDS-epidemien raser… og uret tikker… Og han stiller sig selv det store spørgsmål: Hvad er det meningen, vi skal med den tid, vi har?
To All The Boys I’ve Loved Before, 2018
Lara Jean har gennem hele sin opvækst skrevet hemmelige kærlighedserklæringer ned i et brev til hver enkelt af de drenge, hun har været forelsket i, men aldrig har turde sige det til. Brevene blev gemt godt væk i en kasse og har siden da ikke set dagens lys. Indtil nu…
Brevene er sluppet ud, og Lara Jean må forholde sig til spørgsmål fra alt fra hendes første kys og drengen fra sommerlejren til skolens hotteste fyr og hendes søsters ekskæreste. Hun forsøger at snige sig uden om spørgsmålene ved at fake et forhold, men det går ikke helt efter planen.
Filmen er baseret populære bog af Jenny Han af samme navn, hvortil der senere er kommet to efterfølgere. De er også begge blevet filmatiseret og kan også findes på Netflix: Hvis bare du var min – PS: Jeg elsker dig stadig og Hvis bare du var min – For altid.
De Urørlige, 2011
Franskmændene kan et eller andet med rørende film – også selvom vi med De Urørlige hverken befinder os i film noir-kategorien eller i den stramme undergrundsgenre, vores vesteuropæiske næsten-naboer ellers er kendt for.
Der er nemlig dømt helt igennem Feelgood-stemning i filmen om mangemillionæren Phillippe Pozzo di Borgo, der er blevet lam fra halsen og ned efter en tragisk paragliding-ulykke.
Modvilligt lader han den rapkæftede Driss blive sin nye plejer, og herfra er der lagt i kakkelovnen til en fortælling om sociale klasser og et uventet venskab. Driss, en småkriminel fyr fra et af Paris’ værste banlieues, kan nemlig ikke komme længere fra Phillippes tilværelse i den mondæne del af den franske storby.
Se filmen, hvis du er præcis, som vi mennesker er flest. De Urørlige er nemlig en af de mest sete film i de danske biografer, og har du ikke allerede nydt den, kan du derfor godt komme i gang.
Michelle Obama - Min historie, 2020
"She's just a girl, and she's on fire"... Alicia Keys synger denne ærlige og fine dokumentar om USA's tidligere førstedame, Michelle Obama, i gang.
'Michelle Obama - Min historie' er endnu en af Netflix velproducerede kendisdokumentarer, der ligesom med Lady Gaga og Taylor Swift-dokumentarerne, formår at tage os seere med derhen, hvor vi ellers er forment adgang. Bag lukkede døre åbner Michelle Obama op for, hvordan hun har arbejdet - målrettet - med at finde sin plads som førstedame og sætte de ting, på dagsorden, som hun brænder for: sortes rettigheder og social ulighed. Selvom hun på alle måder er medievant og heller ikke udviser den sårbarhed, som Lady Gaga og Taylor Swift gør, er dokumentaren alligevel værd at se, for kan man andet end at elske Michelle Obama...?
Circus of Books, 2020
Dokumentaren om Circus of Books er det, man kalder, en utraditionel historie.
Om et heteroseksuelt, jødisk ægtepar, Karen og Barry Mason, der i over 35 år drev en ponobutik for homoseksuelle i Los Angeles. Når folk spurgte ægteparret, hvad de lavede, sagde de, at de ejede en "boghandel", men Circus of Books var også meget mere end blot en pornobutik. Den var epicenteret for det homoseksuelle miljø i Los Angeles i flere årtier, og butikkens kunder havde et ganske særligt forhold til Hr. og Fru Mason.
'Circus of Books' er en intim og personlig fortælling fortalt af Karen og Barry Masons' datter, filmskaberen og kunstneren, Rachel Mason. Dokumentaren er blevet nomineret til flere priser og vandt bl.a. "Bedste dokumentar feature" på Camden International Film Festival i 2019.
Me before you, 2016
Den livlige Louisa Clark får job som plejer for den jævnaldrende, bitre Will Traynor, en tidligere succesfuld forretnings- og sportsmand, der grundet en motorcykelulykke nu er lam fra halsen og ned. Hans mor håber Louisas sprudlende person kan løfte Wills altid dårlige humør og få ham til at ombestemme sig. Han har nemlig givet familien kun seks måneder, før han vil tage livet af sig selv, da han var svært ved at acceptere sin nye livssituation. Kan Louisa forhindre dét – og kan der måske komme mere ud af forholdet mellem de to end blot en ansættelseskonkrakt?
Filmen er baseret på bestselleren af samme navn, skrevet af den engelske forfatter Jojo Moyes.
Drengen der tæmmede vinden
Drengen der tæmmende vinden er en rørende fortælling om 13-årige William, der elsker at gå i skole og drømmer om at komme rigtig godt videre i uddannelsessystemet. Drømmen brister dog, da høsten slår grueligt fejl, og den lille familiens penge derfor hurtigt svinder ind, og de bliver nødt til at tage ham helt ud af skolesystemet.
Men William giver dog ikke slip. Han sniger sig ind på det lille, lokale bibliotek og med inspirationen fra en af lærerbøgerne bygger han med ’reservedele’ fra den lokale skrotplads en vindturbine i håbet om at redde sin malawiske landsby fra hungersnød.
Filmen er baseret på en sand historie.
Lykke-Per, 2018
Lykke-Per er til dig, der er på jagt efter en god, dansk film.
Måske kender du Henrik Pontoppidans klassiker fra engang, du sad på skolebænken. Måske har du blot hørt om fortællingen om Per, der jagtede lykken i København, men som endte med at blive grebet af sin egen arrogance.
120 år efter sin første udgivelse kommer nu Bille Augusts filmiske tag på romanen, der skrev Danmarkshistorie. Og den er nøjagtigt, hvad man kan forvente af manden bag dramaer som ’Pelle Erobreren’ og ’Marie Krøyer’: Imponerende!
I jagten på lykke forlader superegoisten Per sin landlige tilværelse i Jylland med en religiøs familie og strenge opdragelsesmetoder for at prøve sit held i hovedstaden. Han vil være ingeniør og revolutionere energi-industrien med et nyt bølge- og vindprojekt. Med appetit på storbylivet, skyr Per ingen midler, og snart finder han sig i centrum af det ubekymrede selskabsliv, hvor kærligheden til rigmandsdatteren Jakobe, held og penge ikke synes at løbe op foreløbigt. Men kan den hovmodige Per slippe sin opvækst? Og er lykken virkelig så lunefuld, som han gik og troede?
The Last Black man in San Francisco, 2019
Unge Jimmie drømmer om at blive fastboende i historiske San Francisco, og sammen med sin ven Montgomery forsøger han at generobre det hus, hans bedstefar byggede, dengang en stor del af familien i sin tid var bosat i storbyen.
Nabolaget har dog ændret sig meget siden bedstefaren tid, og indflytningen sætter de to fyres fortid, nutid og fremtid i perspektiv – samtidig tester den også både venskabet og følelsen af at høre til et sted.
The Hand of God, 2021
I 1980'ernes Napoli udlever den håbefulde Fabietto sin fodbolddrøm, men en stor familietragedie får ham til at søge væk fra bolden og magtesløs finde hen mod kameraet og filmverdenen. For gennem filmmediet føler han, han kan undslippe sorgen for en stund.
Foruden at være en hyldest til hjembyen Napoli, skildrer erindringsfilmen The Hand of God den største tragedie i manuskriptforfatteren og instruktøren bag filmen, Paolo Sorrentinos, liv: At hans forældre dør i en ulykke, da han er blot 17 år. En tragedie, der fik ham, ligesom Fabietto, til at opgive fodbolden og vove sig ud i en måske lidt usikker men særdeles lovende fremtid som filmskaber.
Death to 2020, 2020
Folkene bag successerien Black-Mirror, Charlie Brooker og Annabel Jones, har skabt denne morsomme og tragikomiske film 'Death to 2020', hvis titel vi vist alle kan nikke genkendende til.
Det har været pandemiens år (også i filmen), og en af verdens dårligste kommentatorer ser tilbage på året, som alle blot ønsker at få overstået hurtigst muligt.
På rollelisten står store stjerner som Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow med flere.
Crazy About Her, 2021
Efter at have mødt hinanden en enkelt fed og vild aften i byen, aftaler Adri og Carla aldrig at ses igen. Adri kan dog ikke få Carla ud af hovedet, og han sætter sig for at finde og opsøge hende.
Det er dog nemmere sagt end gjort, for det viser sig, at hun er patient på et psykiatrisk behandlingssted, hvor der ikke må komme besøgende udefra. Han beslutter sig derfor for at lade sig indlægge på behandlingsstedet, og det lykkes på den måde for ham at komme til at se Carla igen. Men det viser sig både, at kærligheden mellem dem msåke ikke er helt så vild, som den nat de mødtes, og at det ikke er helt nemt at komme ud af behandlingsstedet, når man først er kommet ind.
Drengen i den stribede pyjamas, 2008
Grusomhederne under Holocaust og 2. Verdenskrig er filmatiseret et utal af gange – ofte fra de voksnes perspektiv. I ’Drengen i den stribede pyjamas’ kommer vi med helt ned i børnehøjde, hvor naivitet, venskab og kærlighed udvisker raceforskelle og had - og hvor krig blot er noget, de voksne taler om.
9-årige Bruno og hans familie flytter fra Berlin til et afsides område med en nærtliggende, indhegnet lejr. Her kæmper Bruno med ensomhed, indtil han møder drengen Shmuel, som han hurtigt danner et nært venskab med. Problemet er blot, at Shmuel befinder sig på den anden side af hegnet, hvor man bærer stribede pyjamasser og pludselig forsvinder uden lyd.
Marriage Story, 2019
Med en skilsmisseprocent på knap 50 procent, kan mange danskere formentlig genkende den problematik, som parret Charlie og Nicole står overfor i den nye Netflix-film 'Marriage Story'. Filmen, der fik biografpremiere i november 2019, men allerede en måned senere, i december, kunne ses på streamingtjenesten, har fået store roser med på vejen.
The Guardian kalder den filmen, som fortæller dig "alt det, du altid gerne har villet vide om skilsmisse", og herhjemme har Berlingske skrevet, at det er en film, der "rammer".
Charlie og Nicole, der spilles af ingen ringere end Adam Drive (kendt fra bl.a. 'Girls') og Scarlett Johansen (kendt fra bl.a. 'Lucy', 'Don Jon', 'Vicky Christina Barcelona') er vokset fra hinanden efter flere års ægteskab, og de skal nu finde ud af at få tingene til at fungere som nyskilte og samtidig skåne deres søn mindst muligt undervejs.
Den Oscar-nominerede Noah Baumbach har instrueret filmen og har kunnet trække på egne erfaringer fra sin skilsmisse i 2013 med den amerikanske skuespiller, Jennifer Jason Leigh.
Den skaldede frisør, 2012
Et andet godt bud på en dansk film er Den skaldede frisør.
Susanne Bier har høstet mange roser for den dansk-engelske ’Den skaldede frisør’, der med vanlig, vittig humor tager tunge emner under lup. Her følger vi frisøren Ida, der er rejst til Italien for at overvære sin datters bryllup. Hun er stadig ikke kommet sig over sin eksmand og har for nyligt fået diagnosticeret brystkræft, der bl.a. tvinger hende til at bære paryk. Omringet af italienske citronlunde møder hun gommens succesfulde far – kødeliggjort af selveste James Bonds’ Pierce Brosnan – og må tage stilling til et af livets store spørgsmål: Er kærlighed alt, vi behøver?
Som Biers film har for vane, rimer hjerte uforbeholdent på smerte, ligesom selvbedrag og hykleri har det med at stå i vejen for de store følelser, der ulmer under overfladen. ’Den skaldede frisør’ er ifølge anmeldere en gedigen, dansk klassiker, du selvfølgelig skal se.
A Sun, 2019
"Den oversete taiwanesiske perle er en film, der åbner din verden".
Sådan skrev Soundvenues anmelder om 'A Sun', der - ligesom de fleste af os - formentlig ikke ved første øjekast tændte på ideen om et tawianesisk familiedrama. Men er du bare lidt nysgerrig på andre kulturer, familiedynamikker og menneskelige relationer, er denne film en af de bedste nyere Netflix film.
'A Sun' handler om en familie på fire, brødrene A-Ho og A-Hao, far Mr. Cheng og mor Miss Quin. A-Ho har altid stået i skyggen af "solen" - broren A-Hao - der er i gang med at uddanne sig og har en kæreste. Derimod roder A-Ho sig ud i noget værre noget, der får ham i ungdomsfængsel. Under hans fængsling sker der flere voldsomme ting, der sætter spørsmålstegn ved familiens interne relationer og forhold til omverdenen.
The Incredible Jessica James, 2017
Den (velfortjent) hypede film handler om den karismatiske dramatiker Jessica, der søger lykken i New York City efter et mislykket forhold. I sin leden møder hun en nyligt fraskilt appdesigner, og sammen forsøger de at finde rundt i deres nye single-livsstil.
The Wife, 2017
Joan og Joe har været uadskillelige gennem 40 års ægteskab, men da Joe modtager Nobelprisen i litteratur, ser den ellers altid støttende Joan tilbage på livet, parrets forskelligheder, hendes selvoptagede mand, og de kompromiser, hemmeligheder og forræderier hun har set igennem fingrene med gennem årene.
ELI, 2019
En 11-årig dreng med en invaliderende sygdom bliver indlagt på et isoleret behandlingscenter ledsaget af sine forældre. Her møder de en læge, der med sine eksperimenterende behandlinger er deres sidste håb. Men drengen Eli opdager hurtigt, at der er noget helt galt med det isolerede behandlingscenter, som han befinder sig på.