Film på Netflix

Foto: Netflix Vi har samlet 25 film til de romantiske, til dokumentaristerne og til dem, der bare gerne vil forføres.

De bedste film på Netflix

25 vidunderlige film, du skal se på Netflix

Træt af ligegyldig underholdning? Vi har samlet 25 fremragende film fra Netflix. Alt, du skal gøre, er at trykke play.

Artiklen opdateres løbende med nye film.

Swiper du også frustreret rundt i Netflix's enorme samling, når kalenderen viser filmaften?

Vi har gjort beslutningen lettere ved at håndplukke 25 film fra streamingtjenesten, der garanterer god underholdning for alle.

Der er lidt til de romantiske, til de melankolske og til dem, der bare gerne vil forføres af en fremragende fortælling.

Du har muligvis allerede set en god håndfuld fra listen – men det betyder ikke, at de ikke er et (gen)besøg værd. Langt de fleste leverer nemlig enestående underholdning selv i anden eller tredje runde.

Er du på udkig efter helt nye fortællinger, kan du også hoppe over og læse om de nyeste film og serier på Netflix, HBO Nordic og Viaplay. 

God fornøjelse!

Læs også: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2021: Her er de film og tv-serier, du skal se

On the basis of Sex, 2018

Den nu afdøde dommer Ruth Bader Ginsburg kæmpede kampen for ligestilling i retssystemet, længe før #metoo rullede.

Som en blandt få kvinder, der i 1950’ernes USA læste jura på eliteuniversitet Harvard, kæmpede hun med at bevise sit værd som jurastuderende blandt de mange mandlige medstuderende og undervisere, der levede efter devisen om, at kvinden hørte til i hjemmet, og manden tjente til føden.

Men netop denne kønsstereotype opfattelse af mænd og kvinder ønskede Ruth Bader Ginsburg at gøre op med – og gjorde, helt indtil sin død i 2020 som 87-årig, alt for at ændre.

I filmen On the Basis of Sex følger vi den unge, ambitiøse Ruth Bader Ginsburgs kamp for mere ligestilling i retssystemet og i dag – efter sin død – står hun som en af de største højesteretsdommere i USA’s historie.

Athlete A

Athlete A er én af de dokumentarer, der sætter sig i kroppen, længe efter du har slukket.

Den undersøgende og velresearchede dokumentar handler om, hvordan magt bliver til (magt)misbrug, og hvor langt vi som mennesker er villige til at gå for at opretholde den pæne facade. På det amerikanske gymnastiklandshold, USA Gymnastics, har man fra højeste embede i årtier vendt det blinde øje til, mens de unge gymnaster er blevet seksuelt misbrug af holdets mangeårige læge, Larry Nasser.

På trods af gentagne klager fra pigerne gennem årene, har organisationen hellere ville opretholde deres renommé fremfor at beskytte pigerne – og først da lokale journalister får færden af, at der i den grad er en bagside af de glitrende guldmedaljer, bliver der gjort noget ved de systematiske overgreb.

BlacKkKlansman, 2018

Det kan godt være, at navnet på denne film ikke ligger godt i munden, men det ser man hurtigt bort fra, for Spike Lees film 'BlackKKlansman' er bare god!

Filmen, som er baseret på den afroamerikanske politiofficer Ron Stallworth memoir 'Black Klansman', handler om den afroamerikanske politibetjent i Colorado Springs, der i 70'erne samarbejder med en jødisk kollega om at infiltrere Ku Klux Klan, en gruppe hvide og arrige racister. 

John David Washington spiller Rob Stallworth og Adam Drive, kendt fra The Marriage Story, spiller den jødiske (og hvide) politibetjent Flip ZImmermann. 'BlackKKlansman' har vundet en Oscar for bedste filmatisering og været nomineret til flere priser.

Lady Bird, 2017

Fem Oscar-nomineringer og Golden Globe-vinder for bedste film og bedste kvindelige skuespiller.

Jovist, priser siger ikke alt, men i dette tilfælde er det ikke uden grund, at 'Lady Bird' høstede flere priser og flotte anmeldelser, da den udkom i 2017.

Filmen handler om Christine, der mest af alt gerne vil være færdig med high school, så hun kan flytte til østkysten og starte på college. Hun vil væk fra familien i Sacramento og væk fra den uro, der præger hjemmet med en arbejdsløs far, og en mor, der påpeger alt det, hun ikke kan og gør. Livet som Christine er ikke nemt, og derfor søger hun tilflugt i Lady Bird - et nyt navn, hun gerne vil kaldes for.

Filmen er hjertevarm og en fin skildring af at gå fra barn til voksen, om at løsrive sig og finde sin egen identitet. 'Lady Bird' er skuespilleren Greta Gerwigs debutfilm som instruktør.

A Star Is Born, 2018

En af 2018s mest hypede film, 'A star is born', er endelig kommet på Netflix. Historien om kærligheden mellem de to musikere, den spirende stjerne Ally og den fallerede rockstjerne Jackson Maine, er efterhånden blevet en klassiker indenfor musicalgenren.

Den nye version med Bradley Cooper og Lady Gaga i hovedrollerne er fjerde genindspilning, siden den første gang udkom i 1937 med Janet Gaynor og Norman Maine i hovedrollerne. Den nye udgave modtog store roser, da den udkom i 2018 og vandt en velfortjent Oscar for sangen "Shallow". 

Roma, 2018

Filmen ’Roma’ er en af de små oplevelser, der er svær at gengive. Her er ingen amerikaniseret action eller stor dramatisk sensation. I stedet er den en semibiografisk fortælling om instruktørens egen opvækst. Et liv, der leves som de fleste andres, med store glæder, svær smerte og fine, små trivialiteter.

Den indianske Cleo holder styr på husholdningen hos en middelklassefamilie i Mexico City i 1970’erne, hvor familielivet slår sprækker. Når hun ikke passer børn eller fejer hundelorte i indkørslen, forelsker Cleo sig i en gut, der ikke er så god, som han ser ud til. Og på gaden kulminerer en voksende utilfredshed med systemet i et blodbad.

Filmen bæres langt hen ad vejen af de to stærke kvinderoller, Sofia og Cleo, der ganske vist er af to verdener, men som alligevel finder sig selv i en situation, der ikke er så forskellig.

Anmelderne er i ekstase over den sort-hvide-filmperle, og det er ikke svært at forstå hvorfor.

Call me by your name, 2017

Hvis du ikke har læst André Acimans fine roman 'Call Me by Your Name', så er filmen, som er baseret på bogen, det næstbedste valg (men læs lige bogen også).

Vi følger den 17-årige Elio i sommeren 1983. Han bor i Norditalien med sin familie, hvor dagene ligner hinanden, indtil farens nye forskningsassistent, Oliver, kommer og tilbringer sommeren i huset. Den unge Elio og den lidt ældre Oliver udvikler - langsomt - et romantisk forhold til hinanden, og den sommer - i det smukke italienske landskab - ændrer deres liv sig for altid. Det er en film om det første møde med kærlighed, om seksualitet, begær og længsel.

'Call Me by Your Name' er en kritikerrost film, der blandt andet vandt en Oscar for bedste filmatisering, og Timothée Chalamet blev nomineret for sin skuespilpræstation som Elio. Desuden blev filmen også nomineret til tre Golden Globe. 

Gaga: Five foot two, 2017

Hun er kendt for sin obskure kostumer med kød på kjolen eller et outfit bestående af Muppet frøer. Hun er kendt for sange som ""Just Dance", Poker Face", "Alejandro" og "Shallow" og mange, mange andre kæmpehits. Hun har vundet alt, hvad der vindes kan; Oscars, Grammy Awards, Billboard Music Awards, MTV Music Award, BAFTA, Brit Awards m.fl. Og så lider hun af kroniske smerter på grund af sygdommen fibromyalgi.

Lady Gaga er helt særlig - både som kunstner, kvinde og menneske - og det kan kan du se i den rørende dokumentar 'Gaga: Five foot two', hvor man følger tilblivelse af hendes femte album Joanne og hendes optræden ved Super Bowl.

Bridesmaids, 2011

En række af Hollywoods absolutte sværvægtere i komediekategorien er samlet om denne prisvindende romcom, der næsten udelukkende består af kvinder.

Singlekvinden Annie er blevet spurgt, om hun vil være brudepige til sin bedste venindes bryllup, men tjansen er ikke helt så simpel, når man er mere end almindelig uheldig, pengepungen er temmelig tom og kapløbet om at være ”den bedste veninde” tager fart.

Alle kneb gælder i denne hylende morsomme komedie, der især bæres frem af Kirsten Wiigs eminente humor og geniale mimik – og her tænker vi ikke kun på filmens ikoniske bil-scene.

De Urørlige, 2011

Franskmændene kan et eller andet med film – også selvom vi med De Urørlige hverken befinder os i film noir-kategorien eller i den stramme undergrundsgenre, vores vesteuropæiske næsten-naboer ellers er kendt for.

Der er nemlig dømt helt igennem Feelgood-stemning i filmen om mangemillionæren Phillippe Pozzo di Borgo, der er blevet lam fra halsen og ned efter en tragisk paragliding-ulykke.

Modvilligt lader han den rapkæftede Driss blive sin nye plejer, og herfra er der lagt i kakkelovnen til en fortælling om sociale klasser og et uventet venskab. Driss, en småkriminel fyr fra et af Paris’ værste banlieues, kan nemlig ikke komme længere fra Phillippes tilværelse i den mondæne del af den franske storby.

Se filmen, hvis du er præcis, som vi mennesker er flest. De Urørlige er nemlig en af de mest sete film i de danske biografer, og har du ikke allerede nydt den, kan du derfor godt komme i gang.

Michelle Obama - Min historie, 2020

"She's just a girl, and she's on fire"... Alicia Keys synger denne ærlige og fine dokumentar om USA's tidligere førstedame, Michelle Obama, i gang.

'Michelle Obama - Min historie' er endnu en af Netflix velproducerede kendisdokumentarer, der ligesom med Lady Gaga og Taylor Swift-dokumentarerne, formår at tage os seere med derhen, hvor vi ellers er forment adgang. Bag lukkede døre åbner Michelle Obama op for, hvordan hun har arbejdet - målrettet - med at finde sin plads som førstedame og sætte de ting, på dagsorden, som hun brænder for: sortes rettigheder og social ulighed. Selvom hun på alle måder er medievant og heller ikke udviser den sårbarhed, som Lady Gaga og Taylor Swift gør, er dokumentaren alligevel værd at se, for kan man andet end at elske Michelle Obama...? 

Circus of Books, 2020

Dokumentaren om Circus of Books er det, man kalder, en utraditionel historie.

Om et heteroseksuelt, jødisk ægtepar, Karen og Barry Mason, der i over 35 år drev en ponobutik for homoseksuelle i Los Angeles. Når folk spurgte ægteparret, hvad de lavede, sagde de, at de ejede en "boghandel", men Circus of Books var også meget mere end blot en pornobutik. Den var epicenteret for det homoseksuelle miljø i Los Angeles i flere årtier, og butikkens kunder havde et ganske særligt forhold til Hr. og Fru Mason.

'Circus of Books' er en intim og personlig fortælling fortalt af Karen og Barry Masons' datter, filmskaberen og kunstneren, Rachel Mason. Dokumentaren er blevet nomineret til flere priser og vandt bl.a. "Bedste dokumentar feature" på Camden International Film Festival i 2019.

Lykke-Per, 2018

Måske kender du Henrik Pontoppidans klassiker fra engang, du sad på skolebænken. Måske har du blot hørt om fortællingen om Per, der jagtede lykken i København, men som endte med at blive grebet af sin egen arrogance.

120 år efter sin første udgivelse kommer nu Bille Augusts filmiske tag på romanen, der skrev Danmarkshistorie. Og den er nøjagtigt, hvad man kan forvente af manden bag dramaer som ’Pelle Erobreren’ og ’Marie Krøyer’: Imponerende!

I jagten på lykke forlader superegoisten Per sin landlige tilværelse i Jylland med en religiøs familie og strenge opdragelsesmetoder for at prøve sit held i hovedstaden. Han vil være ingeniør og revolutionere energi-industrien med et nyt bølge- og vindprojekt. Med appetit på storbylivet, skyr Per ingen midler, og snart finder han sig i centrum af det ubekymrede selskabsliv, hvor kærligheden til rigmandsdatteren Jakobe, held og penge ikke synes at løbe op foreløbigt. Men kan den hovmodige Per slippe sin opvækst? Og er lykken virkelig så lunefuld, som han gik og troede?

Den skjulte tråd, 2017

Det lyder som et klassisk kærlighedsdrama: En kjoledesigner i 1950'erne forelsker sig i en ung servitrice, der ender med at blive hans model, muse og elskerinde.

Men den prisvindende instruktør Paul Thomas Andersons film 'Den skjulte tråd' er langt fra "klassisk". Af anmelderne er den 130 minutter lange film blevet kaldt et mesterværk, der sætter alle sanser i spil med dens komplekse og utraditionelle karakterer. For kjoledesigneren Reynolds Woodcock og hans muse Alma udvikler ikke blot et intenst, men også et underligt forhold – grænsende til det småpsykotiske. 

Den prisvindende skuespiller Daniel Day-Lewis spiller den karismatiske og ældre kjoledesigner Reynolds Woodcock, mens den luxemburgiske skuespiller Vicky Krieps spiller rollen som den unge muse, Alma.

'Den skjulte tråd' har vundet flere priser, herunder en Oscar for bedste kostumer, bedste film og bedste instruktør ved Boston Society of Film Critics, bedste musik ved Los Angeles Film Critics Association m.fl.

Death to 2020, 2020

Folkene bag successerien Black-Mirror, Charlie Brooker og Annabel Jones, har skabt denne morsomme og tragikomiske film 'Death to 2020', hvis titel vi vist alle kan nikke genkendende til.

Det har været pandemiens år (også i filmen), og en af verdens dårligste kommentatorer ser tilbage på året, som alle blot ønsker at få overstået hurtigst muligt. 

På rollelisten står store stjerner som Samuel L. Jackson, Hugh Grant, Lisa Kudrow med flere.

Dear John, 2010

Der er dømt pladder-romantik på den helt sukkersøde måde i denne filmatisering af Nicholas Sparks-romanen af samme navn.  

John Tyree, en professionel soldat i den amerikanske hærs specialstyrker, er på orlov i sin solbeskinnede barndomsby, hvor han møder den frisindede Savannah. De to indleder en stormfuld forelskelse, men kærligheden kan være særdeles vanskelig, når manden, man elsker, er trænet til at drage i krig.

Dear John er en klassiker i tøsefilmskategorien, og savner du en aften i sofaen, hvor du virkelig kan græde snot, er du havnet det helt rigtige sted.

Slå hjernen fra og nyd Channing Tatum, solskin og søde klichéer.

The Highwaymen, 2019

Oscarvinderen ’The Departed’ er en af filmgeniet Martin Scorseses helt store karrierebaskere. Og med et CV, der tæller blandt andre ’The Wolf of Wall Street’, ’Taxi Driver’ og ’Good Fellas’, siger det en hel del.

Undercoveragenten Billy – spillet af selveste Leonardo DiCaprio – skal infiltrere et organiseret, kriminelt miljø omkring den magtfulde gangsterboss Frank Costello. En mission, der kun kompliceres af den unge betjent Colin (Matt Damon), som har lidt for tætte forbindelser til manden, de prøver at nedlægge.

Filmen vandt i 2007 fire Oscar-statuetter, herunder for Bedste Film. Og dét med god grund. Filmen er nemlig en heftig skildring af et miljø, hvor mafiaen ikke blot påvirker byen, men hvor byen også mærker mafiaen – tilsat kraftpræstationer af DiCaprio og Damon.

Green Book, 2018

Hvis du er vild med filme som 'De urørlige' og 'De særlige' om venskaber, der opstår - på trods - så er 'Green Book' helt sikkert også en, du vi kunne lide.

Filmen, der er baseret på en sand fortælling, handler om venskabet mellem den kendte afroamerikanske jazz- og klassiske pianist Don Shirley og den amerikansk-italienske dørmand, Tony Lip, der fungerede som hans chauffør og livvagt. Filmen er skabt af Nick Vallelonga, Brian Currie og Peter Farrelly og bygger på beretninger fra Frank ’Tony Lip’ Vallelonga, Nick Vallelongas far.

Filmen vandt en Oscar for bedste film - og selvom dens fremstilling af afroamerikanere siden er blevet heftigt diskuteret, er det stadig en rørende film om venskab.

Drengen i den stribede pyjamas, 2008

Grusomhederne under Holocaust og 2. Verdenskrig er filmatiseret et utal af gange – ofte fra de voksnes perspektiv. I ’Drengen i den stribede pyjamas’ kommer vi med helt ned i børnehøjde, hvor naivitet, venskab og kærlighed udvisker raceforskelle og had - og hvor krig blot er noget, de voksne taler om.

9-årige Bruno og hans familie flytter fra Berlin til et afsides område med en nærtliggende, indhegnet lejr. Her kæmper Bruno med ensomhed, indtil han møder drengen Shmuel, som han hurtigt danner et nært venskab med. Problemet er blot, at Shmuel befinder sig på den anden side af hegnet, hvor man bærer stribede pyjamasser og pludselig forsvinder uden lyd.

Café Society, 2016

Den gode Bobby fra Bronx rejser til solbeskinnede Hollywood for at slippe sine familiære forpligtelser. Her får han arbejde som assistent hos sin onkel og forelsker sig snart i hans smukke sekretær, Vonnie.

Desværre har Vonnie allerede en kæreste, og Bobby må derfor rejse tomhændet tilbage til New York, hvor han inden længe får opbygget en af østkystens mest populære natklubber til landets absolutte elite – gangstere inkluderet.

’Café Society’ har Woody Allen skrevet over hele panden. Med rappe replikskifte, vittig dialog og en kærlighedserklæring til kærligheden som helhed, har han kreeret et værk, der både hylder og kritiserer en af filmuniversets mest populære æraer: 1930’ernes Hollywood og New York.

Brokeback Mountain, 2005

Det skælsættende cowboydrama ’Brokeback Mountain’ er en af filmhistoriens helt store værker, der i 2005 var med til at bane vejen for repræsentationen af homoseksualitet i store Hollywood-produktioner.

Filmen skildrer forholdet mellem de to cowboys, Ennis del Mar og Jack Twist, som indleder en svær og længselsfuld romance i 1960’ernes homofobiske Wyoming, mens de passer får på smukke Brokeback Mountain. Jake Gyllenhaal og Heath Ledger er eminente i rollerne som de indestængte cowboys, der må søge ly i bjergene og give efter for kærlighedens naturkraft, mens de kæmper for at holde låg på følelserne hjemme i familiens lag.

Filmen var da også nomineret til i alt otte Oscars tilbage i 2006 og kunne hive tre statuetter med hjem, herunder for Bedste Instruktør, der gik til taiwanesiskfødte Ang Lee.

Marriage Story, 2019

Med en skilsmisseprocent på knap 50 procent, kan mange danskere formentlig genkende den problematik, som parret Charlie og Nicole står overfor i den nye Netflix-film 'Marriage Story'. Filmen, der fik biografpremiere i november 2019, men allerede en måned senere, i december, kunne ses på streamingtjenesten, har fået store roser med på vejen. 

The Guardian kalder den filmen, som fortæller dig "alt det, du altid gerne har villet vide om skilsmisse", og herhjemme har Berlingske skrevet, at det er en film, der "rammer". 

Charlie og Nicole, der spilles af ingen ringere end Adam Drive (kendt fra bl.a. 'Girls') og Scarlett Johansen (kendt fra bl.a. 'Lucy', 'Don Jon', 'Vicky Christina Barcelona') er vokset fra hinanden efter flere års ægteskab, og de skal nu finde ud af at få tingene til at fungere som nyskilte og samtidig skåne deres søn mindst muligt undervejs.

Den Oscar-nominerede Noah Baumbach har instrueret filmen og har kunnet trække på egne erfaringer fra sin skilsmisse i 2013 med den amerikanske skuespiller, Jennifer Jason Leigh.

Den skaldede frisør, 2012

Susanne Bier har høstet mange roser for den dansk-engelske ’Den skaldede frisør’, der med vanlig, vittig humor tager tunge emner under lup. Her følger vi frisøren Ida, der er rejst til Italien for at overvære sin datters bryllup. Hun er stadig ikke kommet sig over sin eksmand og har for nyligt fået diagnosticeret brystkræft, der bl.a. tvinger hende til at bære paryk. Omringet af italienske citronlunde møder hun gommens succesfulde far – kødeliggjort af selveste James Bonds’ Pierce Brosnan – og må tage stilling til et af livets store spørgsmål: Er kærlighed alt, vi behøver?

Som Biers film har for vane, rimer hjerte uforbeholdent på smerte, ligesom selvbedrag og hykleri har det med at stå i vejen for de store følelser, der ulmer under overfladen. ’Den skaldede frisør’ er ifølge anmeldere en gedigen, dansk klassiker, du selvfølgelig skal se.

Pulp Fiction, 1994

Quentin Tarantino har ganske vist lavet mange fremragende film, men det bliver ikke meget mere ikonisk end med ’Pulp Fiction’, der for 25 år siden cementerede instruktøren som filmverdenens superstjerne og vidunderdreng.

Velkendt kronologi kan du godt skyde en lang pil efter i dette mesterværk af en krimifilm, der har lejemorderen Vincent Vega (spillet af John Travolta), hans filosofiske makker Jules (spillet af Samuel L. Jackson) og en temmelig træt bokser, der er kødeliggjort af Bruce Willis, som omdrejningspunkt.

Dialogen er knivskarp, musikken en historiefortæller i sig selv og, som det efterhånden er vanen med Tarantinofilm, er popkulturelle referencer hældt udover handlingen i en sådan grad, at man ikke kan lade være med at knuselske hans kreativitet.

Ja, ’Pulp Fiction’ er voldelig. Meget voldelig. Men den er også et humoristisk, velfortalt og knivskarpt stykke filmhistorie, der stadig holder her 25 år senere.

A Sun

"Den oversete taiwanesiske perle er en film, der åbner din verden".

Sådan skrev Soundvenues anmelder om 'A Sun', der - ligesom de fleste af os - formentlig ikke ved første øjekast tændte på ideen om et tawianesisk familiedrama. Men er du bare lidt nysgerrig på andre kulturer, familiedynamikker og menneskelige relationer, er denne film en af de bedste nyere film på Netflix.

'A Sun' handler om en familie på fire, brødrene A-Ho og A-Hao, far Mr. Cheng og mor Miss Quin. A-Ho har altid stået i skyggen af "solen" - broren A-Hao - der er i gang med at uddanne sig og har en kæreste. Derimod roder A-Ho sig ud i noget værre noget, der får ham i ungdomsfængsel. Under hans fængsling sker der flere voldsomme ting, der sætter spørsmålstegn ved familiens interne relationer og forhold til omverdenen.

Se, hvad vi ellers skriver om: Film og Netflix