Interview med Anna Elmose

"Jeg ved godt, at jeg lever ekstremt"

31-årige Anna Elmose kan formentlig sende de fleste til jorden med et knytnæveslag. Hun er professionel MMA-fighter og går målrettet efter at blive verdensmester. Også selvom det betyder, at hun kun har et kvarters kvalitetstid med sin mand hver dag.

Ud af højttalerne blæser en tyk bas, da Rumble Sports MMA-fighterne lørdag formiddag er samlet til træning. Anna står koncentreret for sig selv og er i gang med at flette sit lange, mørke hår. Det bliver bundet ekstra stramt, og hendes blik er fjernt mod træningsmåtten imens. Bagefter strammer hun sine knæbeskyttere, som hurtigt henleder opmærksomheden på de muskuløse lår. Man fornemmer styrken i Annas krop, når hun løfter armene for at sætte sine ørebeskyttere ekstra godt fast. Den grå og industrielle gaffatape bliver spændt stramt om de sorte boksehandsker. Det er det sidste skridt i forvandlingen fra sagskoordinator i Nybolig Anna Elmose til Anna "Panda", MMA fighter med speciale i knockouts.

Hurtig på fødderne hopper hun fra side til side mod sin modstander Jonas Mågård. Han er et hoved højere end hende, og de træner slet ikke i samme vægtklasse. De sender mange slag mod hinandens ansigter og kroppe, men Annas træner og mand, Tue Trnka, forklarer hurtigt, at de kun bruger hinanden til træning, og at slagene desuden er "ingenting" i forhold til en rigtig kamp.

Sveden driver af Anna allerede efter få minutter, og træningen er intens. Da de er færdige, viser en af de andre MMA-fightere, hvordan deres trøjer kan vrides for vand som et drivvådt håndklæde. Det lyder måske ekstremt, men for Anna er det en almindelig dag.

– På hverdage står jeg typisk op kl. 5:30. Min Box Fit-træning starter fra kl. 7:00, og bagefter løber jeg 8 km. Så tager jeg på arbejde, hvor jeg møder kl. 11:00 nogle dage og andre dage tidligere. Kl. 17:00 tager jeg tilbage til klubben for at træne. Her står den på 2,5 times varieret træning. Når klokken er mellem 20-21:00, så kører jeg hjemad. På det tidspunkt er min mand ved at putte sine mindste børn. Så jeg får noget aftensmad og ser lidt Netflix. Når jeg er færdig med at spise, er min mand færdig med at putte børnene. Så har vi lige et kvarter sammen, før vi skal sove, hvor vi kan snakke om, hvordan vores dag er gået.

LÆS OGSÅ: "Jeg lever nok ikke det typiske ungdomsliv"

Et ekstremt liv

Anna er gået ind for at skifte det svedige kamptøj fra formiddagens træning. Da hun kommer tilbage, er det intense blik skiftet ud med et varmt, stort smil og afslappet beklædning. Det er stadig MMA-fighter Anna "Panda", jeg taler med, men de hårdtslående poter er gemt lidt væk nu.

– Jeg tror helt grundlæggende, at jeg kan håndtere mere end gennemsnittet," siger hun.

– Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg har mere energi. Men jeg sammenligner aldrig andres liv med mit. Der er ikke noget rigtigt eller forkert. Men når jeg hører, hvad andre laver i løbet af en dag, kan jeg da godt tænke: "Jeg har virkelig meget at lave". Så jeg ved godt, at det er mig, der lever ekstremt.

Anna startede til konkurrenceridning som 10-årig, og siden har flere sportsgrene fanget hendes interesse. Men det er ikke kun i forhold til træningen, at Anna betragter sig selv som ekstrem. Det er en essentiel del af hendes personlighed. For det ekstreme handler også om at kende sig selv– både på godt og ondt.

– Jeg er ekstrem på mange områder. Jeg gør ikke noget halvt, for så gider jeg slet ikke at gøre det. Det gælder også, når jeg er på arbejde. Der kan jeg mærke, at jeg trives bedst, når jeg har utrolig travlt. Så arbejder jeg nonstop. For hvis jeg ikke har travlt, bliver jeg lad.

Med Anna er det enten alt eller intet. Og lige nu er det alt, for MMA fylder hele hendes verden.

– Jeg er ligesom et hjul, man skal holde kørende. Forstil dig, at du cykler. Hvis man bliver ved med at træde i pedalerne, så holder man den i gang. For hver gang du bremser op, skal du bruge ekstra meget energi på at komme op i fart igen. Det er for hårdt. Så vil jeg hellere holde den kørende. Men der er nogle naturlige begrænsninger i forhold til at træne meget. Nogle gange bliver jeg nødt til at holde en hviledag. Der løber jeg så kun 8 km.

LÆS OGSÅ: "Indimellem føler jeg, at jeg er i et hamsterhjul, jeg ikke kan hoppe ud af"

Ensporet og egoistisk

Der er dog også ulemper ved at være så effektiv og fokuseret hver eneste dag, fortæller Anna. Det kan nemlig let have den effekt, at folk anser hende for at være både arrogant og asocial:

– Folk, der er langsomme til deres arbejde, kan godt irritere mig. Eller folk, der smalltalker meget. Jeg gider ikke stå ude i et kopirum og snakke, for når jeg er på arbejde, så arbejder jeg. Jeg hører slet ikke efter, hvad der sker omkring mig. Og det kan godt betyde, at jeg fremstår en anelse arrogant og asocial. Jeg bliver heller ikke revet med af en samtale, fordi jeg fokuserer så meget på det, jeg laver. Folk skal hen og hive fat i mig og sige: ’Anna!’. Ellers hører jeg det ikke, siger hun og tilføjer:

– Mit kontrolgen fungerer rigtig godt til at være effektiv med træningen, kost og arbejdet. Det gør mig målrettet og detaljeorienteret. Men det gør også, at jeg kan virke ensporet og egoistisk. Især når jeg ikke hører efter, hvad der bliver sagt, fordi jeg koncentrerer mig. Så kan jeg godt tænke: ’Ej, jeg skal også huske at smile til folk og spørge, hvordan det går!’ Det er bare fordi, jeg er så fokuseret.

Alt handler om MMA 

Anna er gift med sin træner Tue Trnka, som også er ejer af Rumble Sports, hvor hun træner. Hver anden uge har de hans tre børn hos sig, og hver anden uge er de alene. Men Annas træning og arbejde ændrer sig ikke, uanset hvilken uge det drejer sig om.

– Jeg behøver heldigvis ikke at omstille mig for min mand, når jeg kommer hjem efter en lang dag. Han ved, hvordan en MMA-fighter tænker. Han er jo min træner, så han ønsker også, at det skal lykkes. Så det er lige så meget hans projekt. Men jeg er heldig, fordi det betyder, at han har forståelse for, at alt handler om mig de fremtidige år. Der er intet, der handler om Tue. Det har han det helt fint med, men det kan jeg faktisk godt selv brække mig lidt over nogle gange.

LÆS OGSÅ: "Der skal nok blive tid til drenge og fest en dag, det bliver bare ikke nu"

Den store drøm er verdensmesterskabet – både for Anna og Tue. Så Anna er i gang med at tabe sig med hjælp fra sin kostvejleder Martin Kreutzer, fordi hun skal skifte vægtklasse, så chancerne bliver større. Så der går noget tid, før Anna folder sig ud som ”Panda” og viser sine knusende slag igen. Hun kæmper nemlig ikke, før vægten passer, og det er ikke til at sige, hvornår det præcis bliver.

Indtil da kan hendes anerkendte knockouts og knusende knytnæveslag opleves på Youtube. Og dét er værd at se!

LÆS OGSÅ: "Man er så sindssygt selvcentreret, når man er nyforelsket"

I nederste video træner Anna med den svenske MMA fighter Sebastian Gonzalez. Meget af sporten foregår på gulvet, hvilket de fleste fightere synes er allerhårdest.

Om MMA

MMA står for Mixed Martial Arts. Det er en blanding af forskellige former for kampsport.

Sporten foregår både på gulv og stående.

UFC står for Ultimate Fighting Championship, som er den mest prestigefyldte liga, en MMA-fighter kan kæmpe i. Her er det ofte mange penge på spil.

Der er ikke specielle regler alt efter køn. Men man kæmper altid mod én fra eget køn.