Sygt barn med på arbejde
SPONSORERET indhold

Min kollega tager sit syge barn med på arbejde – hvad gør jeg?

Din kollega er begyndt at tage sit syge barn med på arbejde, så du og dine kollegaer risikerer at blive smittet. Hvad gør du? Få svaret i denne uges arbejdslivs-dilemma.

Af:: June Halvorsens og HK/Privat Foto: Getty Images
18. sep. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK/Privat, som har leveret både dilemma og svar. Læs mere på deres hjemmeside her.

Du arbejder på et kontor, hvor der generelt er enighed om, at man godt må tage børn med engang i mellem, hvis man lige står i en svær situation i forhold til at få dem passet. Egentlig ville du nok selv helst have, at arbejdspladsen var børnefri-zone, men du accepterer generelt, at sådan er det og prøver at lade være med at lade det irritere dig alt for meget.

Problemet er bare, at særligt en af dine kolleger er begyndt at tage sit barn med på arbejde, når det er for sygt til at komme i skole eller institution. Du er ikke glad for situationen og synes, at det er lidt tarveligt, at I andre skal risikere at blive smittet, bare fordi hun synes, at det er okay med lidt snøften og nys. Men hvordan får du løst det uden at virke som hende den sure, der ikke kan li’ børn?

 

Arbejdsmiljøkonsulent June Halvorsens 3 gode råd til at håndtere dilemmaet:

På papiret er det jo ret ligetil: Syge børn og voksne hører til under dynen og ikke på en arbejdsplads. Men det er altid sårbart, når det handler om de valg, man træffer som forælder, og vi hører desværre fra folk, der simpelthen er bange for at miste jobbet, hvis de bliver hjemme med et sygt barn. Samtidig kan man hurtigt føle sig angrebet i en situation, hvor man måske i forvejen er presset af at have barn syg. Derfor handler løsningen, som i så mange andre dilemmaer på arbejdspladsen, rigtig meget om, hvilken relation man har til hinanden.

Derfor er mine tre råd til dig, der står i dette dilemma:

1) Få lavet nogle klare retningslinjer om børn på jobbet

Hvis man er på en arbejdsplads, hvor børn er velkomne, så kan det være en god ide, at man får skrevet nogle klare regler ned for, hvornår det er okay, at de kommer med, og hvordan de skal opføre sig, når de er med mor eller far på arbejde. På den måde har man nogle klare aftaler at forholde sig til ved eksempelvis støjende adfærd eller sygdom – og det flytter forhåbentlig problemet

2) Tag en snak med din kollega – når barnet ikke er med

Hvis du har en fin relation til den kollega, som har det syge barn med, så tag en snak med vedkommende og fortæl stille og roligt, hvorfor du ikke synes, at et sygt barn skal med på arbejde og spørg ind til, hvorfor de føler, at de er nødt til at ty til denne løsning. Men sørg for at gøre det, når barnet ikke er med, så du ikke øger den stress eller dårlige samvittighed, som din kollega måske allerede føler i forhold til både barnet, arbejdspladsen - og nu også dig.

3) Find ind til problemet – men lad ledelsen løse det

Hvis du ikke har en relation til kollegaen eller der måske endda er lidt knas, så er det i sidste ende jeres leders ansvar, at der er klare regler for, hvornår det er okay at have børn med – og hvornår det ikke er. Når man har et sygt barn med på arbejde, eller når man selv går syg på arbejde, så ved vi, at det i høj grad er fordi, at mange ikke føler, at de kan tillade sig at blive hjemme og lade kollegerne tage hele læsset. Men selvom flere overenskomster giver både barnets første og anden sygedag, så varer en influenza jo ofte længere end det, og der er det altså ledelsens opgave at tilrettelægge arbejdet, så der er ’plads’ til sygdom.

June Halvorsen er arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat

Du kan finde flere tips og gode råd til dit arbejdsliv på www.hk.dk/privat

Anbefalet til dig