Restauranter i New York
SPONSORERET indhold

10 vidunderlige klassikere: Her skal du spise og drikke i New York

I The Big Apple dukker nye restauranter og barer op hver eneste dag – og mange af dem lukker hurtigt igen. Vi har besøgt nogle af de tidløse klassikere, som metropolens kræsne publikum vender tilbage til gang på gang.

Af:: Martin Gelin Foto: Getty Images
09. maj. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Charmerende, hjerteligt og uden dikkedarer

Emilio’s Ballato er en hyggelig restaurant i SoHo-kvarteret som giver dig følelsen af, at du er inviteret indenfor i en hemmelig italiensk klub. Ejeren, Emilio Vitolo, sidder med åbenstående skjorte og tæller penge ved indgangen. Det er først, når du ser de indrammede billeder, som hænger på væggene bag ham, hvor Emilio er afbilledet med Barack Obama og David Bowie, at du fornemmer, at dette er en restaurant med en særlig historie. Emilios far voksede op uden for Napoli. Han åbnede stedet i 1956, og det har kørt siden da. Menuen er præget af solid og ærlig syditaliensk mad. Husk at takke Emilio med et kindkys på vej ud, for så kommer han forbi dit bord næste gang, du besøger stedet, med et glas Barolo.

Emilio’s Ballato
Emilio’s Ballato. Foto: Karin Wimark.

55 East Houston Street, SoHo

Østerseskapader på Grand Central

Findes der en smukkere station end Grand Central, denne gigantiske oase midt i det myldrende kaos i Manhattan Midtown? Stationens egen Oyster Bar har siden 1913 serveret østers, fisk og skaldyr under hvælvede kupler. Østers er både luksus- og hverdagsagtigt i New York – man spiser det, når noget skal fejres, men man spiser det ligeså gerne til et par øl ved bardisken, i og med at prisen ofte er rimelig. Du skal tage på Grand Central Oyster Bar for at opleve atmosfæren og glæden ved at slubre iskolde østkyst-østers i dig med et glas champagne eller en Brooklyn Lager. Derudover skal du også prøve de mere avancerede fisk- og skaldyrsretter stedet har at byde på. Restauranten har også de senere år fået et stadig mere sofistikeret vinkort. Her er det muligt at finde både forskellige naturvine og eksperimenterende bobler fra Californien.

Grand Central Oyster Bar
Grand Central Oyster Bar. Foto: Karin Wimark.

Grand Central Terminal, Midtown

LÆS OGSÅ: 4 bæredygtige oplevelser, der er tiden værd i Prag

Gylden kinesisk perle

Chinatown er en af New Yorks ældste bydele, og mange af butikkerne og restauranterne er gået i arv gennem tre til fire generationer. Nom Wah Tea Parlor åbnede allerede i 1920’erne, men blev bygget om for et par år siden. Nu repræsenterer den en perfekt kombination af Chinatowns gyldne historie og den yngste generations flair for kinesisk madkultur. I et smukt, nostalgisk lokale serveres klassisk kantonesisk dim sum og andre kinesiske småretter med større finesse end på mange af de mere pompøse spisesteder i nærheden. Doyers Street, med sit berømte skarpe sving, var længe kendt som stedet på Manhattan, hvor risikoen for at blive berøvet var stor, fordi tyveknægte lå på lur på hvert gadehjørne. I dag er området meget trygt. Den største fare må være at løbe ind i den lange kø af ”foodies”, som altid samles uden for Nom Wah i weekenderne.

Nom Wah Tea Parlor
Nom Wah Tea Parlor. Foto: PR.

13 Doyers Street, China Town

Magisk udsigt og romantik ved floden

I New York er det altid en god tommelfingerregel at undgå restauranter med udsigt, hvis maden skal være udsøgt. River Café er dog undtagelsen. Her får du en fantastisk udsigt over Manhattans skyline og Brooklyn Bridge, som begge spejler sig i East River lige ude foran vinduet. I 2012 blev store dele af den historiske restaurant ødelagt af oversvømmelser efter orkanen Sandy. Da ejerne endelig kunne genåbne spisestedet, havde de fornyet menuen og samtidig restaureret lokalerne, så de stod opført i oprindelig stil. I 1900-tallet var River Café en af USA’s vigtigste restauranter med kendte, prisvindende kokke. I dag er menuen mere tidløs end nyskabende, og stedet egner sig fint til en date eller til morgenmad på en hverdag, når tågen letter over floden.

River Café
River Café. Foto: Getty Images.

1 Water Street, Dumbo, Brooklyn

LÆS OGSÅ: 5 bio-venlige steder, du skal besøge i Berlin

De oprindelige Eggs Benedict

Delmonico’s er et af de spisesteder i New York, som hævder at være det ældste med rødder helt tilbage fra 1837. Mange retter på menuen ser også ud til at have eksisteret siden da. I sin tid var dette en trendsættende institution for amerikansk ”fine dining” med en såkaldt ”more is more ”-indstilling til smage og anretninger såsom hummerretten Lobster Newberg og isdesserten Baked Alaska. Den klassiske forret Diamond Jim Brady Oysters, som er døbt efter en gammel stamgæst, består af østers bagt med bacon og hollandaisesauce. Det siges også, at restauranten opfandt den berømte Eggs Benedict. Det forfinede miljø har tiltrukket mange kendte gæster gennem tiderne som forfatterne Oscar Wilde og Charles Dickens, og flere film har brugt stedet som kulisse. Blandt andet har karakteren Gordon Gekko i ”Wall Street”-filmene en vane for at drikke sine martinier her.

Delmonico’s
Delmonico’s. Foto: PR.

56 Beaver Street, Financial District

Kosher-klassikere

Det er stort set umuligt at omtale New Yorks madkultur uden at nævne indflydelsen fra jødiske og østeuropæiske madtraditioner. Barney Greengrass har siden 1908 serveret røget fisk, bagels og en gedigen menu med amerikanske kosher-klassikere. Stedet blev en af byens pionerer inden for brunch, og kommer I en weekendmorgen, får I serveret et gigantisk fad med alskens lækkerier. Du kan også købe delikatesser fra den tilhørende butik.

Barney Greengrass
Barney Greengrass. Foto: Karin Wimark.

541 Amsterdam Avenue, Upper West Side

Autentisk italiensk madmarked

Det første, du må lægge øre til, når du besøger New York, er, at du for alt i verden skal undgå Little Italy. Gåturen igennem kvarteret kan være fin, men restauranterne er, med få undtagelser, rene turistfælder med dårlig mad til høje priser. New Yorks ægte Little Italy ligger i Belmont-området i The Bronx, hvor der fortsat bor tusindvis af amerikanske familier med rødder fra Sicilien og Syditalien. Arthur Avenue er den store gågade i området med trattoriaer, bagerier, espressobarer og neglesaloner. Midt i det hele finder du Arthur Avenue Market, som er selve hjertet af området. Et fint lille madmarked med autentiske italienske specialiteter og et dusin enkle restauranter. Et godt bud er Mike’s Deli som serverer klassiske pastaretter, panini og focaccia. Råvarerne og kvaliteten er italiensk, men portionerne er amerikanske, så kom gerne på tom og rumlende mave.

Mike’s Deli
Mike’s Deli. Foto: Karin Wimark.

2344 Arthur Avenue, The Bronx

Kødelskerens paradis

I loftet hænger endeløse rækker af piber, som tilhørte præsident Roosevelt – eller måske rettere folk fra hans tid. Keen’s Steak House har ligget her siden 1885, og lokalet føles næsten som en tidslomme. Rummet er dunkelt med mørke træpaneler og perfekt til en date med din kødsultne mand efter en (shoppe)dag, hvor du har sat dagsordenen. Forkæl ham med en Prime porterhouse for to, som trilles ud på en sølvvogn, eller den legendariske Mutton chop, som er en gigantisk lammekotelet. I kan også gå fiskevejen med smørstegt ørred eller sauterede tigerrejer.

Keen’s Steak House
Keen’s Steak House. Foto: PR.

72 West 36th Street, Midtown

LÆS OGSÅ: Bucket list-rejser: 19 ting du skal opleve, inden du dør

Art deco cocktailbar

Bemelman’s er en tidløs og elegant bar inde midt i det luksuriøse Carlyle Hotel. Baren er opkaldt efter Ludwig Bemelman, som er kendt for sin ikoniske børnebogsserie ”Madeline” fra 1939. Væggene er dækket af hans illustrationer som en hyldest til Central Park, som ligger et spytkast derfra. Her shaker ældre bartendere i butterfly og vest stilsikre cocktails uden alt muligt krimskrams. Du kan for eksempel nyde en Pisco sour til tonerne af behagelig live-jazz. Kendte ansigter som Jackie Kennedy og Cyndi Lauper har selv været faste gæster i baren. Lige klos op ad baren ligger Café Carlyle, hvor Woody Allen ofte optræder med klarinet akkompagneret af et jazzorkester.

Bemelman’s
Bemelman’s. Foto: Karin Wimark.

The Carlyle Hotel, 35 East 76th Street, Upper East Side

Fornem fransk cuisine

Kun få berømte franske flagskibsrestauranter har overlevet siden tidernes morgen. New Yorks mest kræsne madører spiser gerne på luksuriøse sushibarer eller på Brooklyns nyskabende Michelin-restauranter. La Grenouille er en gammel smuk dinosaur fra en svunden tid, som på mirakuløs vis har overlevet. Det er et formelt, gammelt, fransk madpalads, som er indkapslet i 60’ernes ånd. Atmosfæren er intim med møbler i rødt fløjl, store blomsteropsatser, mad serveret med sølvbestik og tjenere med uigennemtrængelig fransk accent, til trods for at de har boet på Manhattan i et halvt århundrede. Sangerinden Aretha Franklin var en del af det faste klientel. Her spiser du aromatiske traditionelle retter som indkogte bisquer, crêpes og andet godt med smør og fløde.

La Grenouille
La Grenouille. Foto: Karin Wimark.

3 East 52nd Street, Midtown

Anbefalet til dig