Birthe Neumann
SPONSORERET indhold

Birthe Neumann: Det passer ikke, at man bliver for gammel til alt muligt

Skuespiller Birthe Neumann om at være mormor og føle sig som en teenager, om at afprøve nye sider af sig selv og om en særlig filmoplevelse i anden klasse.

Af:: Frederikke Pontoppidan Foto: Agnete Schlichtkrull/TV2
10. jan. 2018 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse, du har haft i din karriere?
– Jeg har aldrig tænkt på mit arbejde som skuespiller som en karriere. Det har været en passion, der har givet en uendelig række af dejlige oplevelser. Det er meget privilegeret at kunne leve af det, man kan lide at lave.

Hvad kunne du aldrig finde på at gøre?
– Fordi jeg ikke betegner mit job som en karriere, har jeg heller aldrig ønsket mig roller eller ærgret mig over roller, som jeg ikke fik. Det lyder måske lidt højrøvet, men sådan er det faktisk.

Hvad er det sjoveste ­kompliment, du har fået?
– Da jeg fyldte 40 år, var der på Det Kongelige Teater nogle statister, der sagde, at det kunne de simpelthen ikke forstå. De var helt sikre på, at jeg blev 50 år. Det har jeg hørt flere gange, men det tager jeg med et smil. Der er heller ikke andet at gøre.

Hvem har gjort særligt ­indtryk på dig?
– Jeg havde en utrolig kærlig og omsorgsfuld bedstemor, og det har haft en kolossal betydning for mig hele livet. Jeg fik en følelse af at være udvalgt og elsket. Og jeg håber, at jeg kan få mine egne børnebørn til at føle på samme måde.

Hvad er den vigtigste ­lektie, livet har lært dig?
– Når man har fået lov til at leve så længe, som jeg har, så finder man ud af, at der aldrig er noget, som er for sent. Der er aldrig noget, man er for gammel til. Hvis du føler en nysgerrighed eller vil afprøve nye sider af dig selv, så skal du bare gøre det. Det har været en stor glæde at opleve. For der er mange, der siger, at man bliver for gammel til det ene og det andet. Men det passer ikke. Jeg spændte et par skøjter på for et par år siden, og selvom jeg var rigtig dårlig til at stå på dem, fik jeg det prøvet. Så man skal bare tage det roligt, det bliver aldrig for sent.

Hvad kan gøre dig trodsig?
– Hvis der er nogen, der siger, at jeg f.eks. er blevet for gammel til at stå på skøjter. Det kan gøre mig trodsig. Og i det hele taget hvis nogen fortæller mig, at der er ting, man ikke "bør" gøre, fordi man er kvinde, for gammel eller noget helt tredje. Det giver mig stor lyst til at gøre det.

Hvad ville overraske folk mest at vide om dig?
– Hvis de vidste, hvor ung jeg i virkeligheden er inde i mit hoved. I min egen indbildning er jeg endnu ikke kommet igennem puberteten. Jeg oplever mig stadig i forandring. Det kan godt være, at mit ansigt ser anderledes ud, eller der er for mange rynker til, at det virker overbevisende, men sådan føler jeg mig.

Hvad er den mest mindeværdige oplevelse fra din barndom?
– Til en børnefødselsdag i anden klasse på Vanløse Allé viste faren en smalfilm, han selv havde klippet sammen. I filmen så man ham selv, der kom ind med en kuffert, som han åbnede, og ud fra den hoppede der et barn. Bagefter lukkede han den, åbnede og så kommer der et nyt barn ud. Og det blev ved og ved. Jeg husker stadig, at det forekom mig at være fuldstændig absurd. Det var så primitivt klippet sammen egentlig, men for mig var det et mirakel og den mest fantastiske tryllekunst. Der startede min kærlighed til den magi, som film kan skabe.

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?
– Det er, at jeg er blevet mormor. Det er så stor en glæde, og kærligheden er så overvældende. Det er en gave, der er svær at sætte ord på.

Anbefalet til dig