Min mand vil ikke deltage i sociale arrangementer

Foto: Getty Images Min mand vil ikke være i centrum og holde festlige begivenheder, men han vil gerne med til andres. Skal jeg tage alene afsted fremover, eller hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min mand vil ikke deltage i sociale arrangementer

Min mand kan ikke lide at være i centrum og har ikke lyst til, at vi holder festlige begivenheder. Problemet er, at han gerne vil deltage i andres arrangementer, så nu overvejer jeg at tage afsted alene, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om mand, som ikke bryder sig om at være i centrum 

Jeg kunne godt tænke mig at få et råd til, hvad man stiller op, hvis ens mand ikke ønsker at holde runde fødselsdage og lignende. Min mand bryder sig nemlig ikke om at være i centrum, og jeg ved godt, at han har lov til at melde ud, at han ingen fest ønsker. Problemet er så, hvad vi gør, når venner og familier inviterer os til festlige sammenkomster?

LÆS OGSÅ: Jeg blev smidt ud af min venindes mand

Her melder min mand nemlig gerne ud, at han ikke har lyst til at deltage, men når vi så kommer afsted, virker han alligevel glad og nyder selskabet. Alligevel ønsker han ikke selv at holde fester og blive fejret, når han har fødselsdag, og det er her, problemet ligger. For folk taler jo. Lige nu overvejer jeg, om jeg skal melde ud, at det fremover kun er mig, der deltager i fester og sociale sammenkomster, for jeg bryder mig ikke om, at vi dukker op til andres fester, når min mand aldrig inviterer, når han er i en situation, hvor han burde fejres. Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at melde klart ud til familie og venner 

Mennesker er dejligt forskellige. Nogle af os kan ikke få fester og sammenkomster nok, mens andre har det som din mand. De bryder sig ikke om at være i centrum. Jeg synes da, at begge holdninger er lige legitime – det er fint at være festlig, men det er da lige så meget i orden at foretrække det modsatte. Lige nu lever vi i en tid, hvor det med at være social og ekstrovert er i høj kurs, mens der bliver set lovlig skævt til de mere introverte eksistenser, og det er da egentlig ikke rimeligt – for er folk virkelig mere interessante, blot fordi de elsker at sole sig i andres opmærksomhed? Det er ikke min erfaring. Nu mener jeg heller ikke, at fester og andre sammenkomster er en byttehandel. Blot fordi din mand ikke selv ønsker at blive fejret, så har han da alligevel lov til at deltage i de fester, andre inviterer jer til. Når du så ovenikøbet skriver, at han ender med at nyde selskabet, så lyder det da til, at selskabeligheden gør ham godt, så bliv da ved med det.

LÆS OGSÅ: Jeg har mistet tilliden til min veninde

For at løse dine spekulationer om familiens og vennernes ”snak”, så synes jeg, at du og din mand skal melde helt klart ud og fortælle jeres venner og familie, at din mand tilhører den (desværre) sjældne type, der ikke bryder sig om at være i fokus. Det skyldes således ikke nærighed eller andre ucharmerende unoder, men blot at din mand ikke er vild med at blive fejret. Det tror jeg, at de fleste normalttænkende mennesker vil kunne forstå og acceptere, og skulle der være nogen, der ikke kan det, så siger det mere om dem og deres manglende empati, end det siger om din mands manglende lyst til at holde store fester.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Parforhold og Familieliv