Caroline Henderson

Foto: Michael Falgren Caroline Henderson i Kimono fra Zara, 649 kr.

"Jeg er en af de piger, der står uden for dametoilettet og tænker: Hvad LAVER de? Kan vi sætte et kamera op?"

Caroline Henderson er en skøn blanding af dårende diva i pailletkjoler og en meget jordbunden kvinde, der har det strålende uden makeup og i et par jeans. Hun elsker sin alder og synes faktisk, at livet bare bliver bedre og bedre.

Da Caroline Henderson var en lille pige, elskede hun at sidde i timevis og kigge på sin mormor, som gjorde sig i stand ved sit makeupbord. Mormoren var en fin dame med Chaneltasker, små dragter, fine sko og hår, der blev bobbet en gang om ugen. Når hun var ude og rejse, og det var hun ofte på grund af morfarens arbejde, medbragte hun flere beautybokse, hvor der var plads til spray, curlers, neglelak, alle cremerne og makeup. "Man skal være velsoigneret, Caroline", sagde mormoren altid, og "brug aldrig for meget parfume, og læg kun en diskret makeup". Caroline tog det hele til sig.

– Min mormor var en kontrast til min mor, som tilhører hippiegenerationen, der gjorde oprør mod meget af det, min mormor stod for. Min mormor stod klar, når min morfar kom hjem, hun havde pyntet sig, måske havde hun et fint lille forklæde på, og maden stod på bordet. Hvis man har set "Mad Men", så har man et ret godt billede af mine bedsteforældres generation. Jeg elskede at gå rundt i min mormors sko og prøve alle hendes flotte aftenkjoler og pelse med små matchende pelshatte.

– Min mor gik i flippet tøj, smed bh'en, og vi flyttede til USA, da jeg var barn. Vi levede meget hippie- og bohemeagtigt, men alligevel var det sådan, at min mor så liiige havde en lille, lækker sko under de lange nederdele. Og hendes hår var måske ikke helt så skødesløst, som det burde have været, hvis hun havde levet det helt ud. På den måde er alle kvinder på min mors side dybest set sådan nogle kvinder, der godt kan lide pedicure, manicure og en flot kjole.

LÆS OGSÅ: Birgitte Hjort Sørensen: "Jeg mangler en grundfølelse af, at folk kan lide mig"

Skønhed handler om harmoni

De fleste kender Caroline Henderson fra scenen. Med fuld skrue på divakjolen, høje hæle, falske øjenvipper og smeltende, lækker stemme. Men der er også den Caroline, der er super professionel til et photoshoot med ALT for damerne. Som ved, hvad der skal til for at få gode billeder i kassen, og som gør, hvad fotografen beder om, men som også bidrager med egne gode idéer og måder at posere på. Og så er der den Caroline, der bagefter hopper i ålestramme jeans og cowboyskjorte og er helt nede på jorden i flade pelsagtige hjemmefutter, mens hun bliver interviewet over en let frokost og en kop sort te. Hun nyder åbenlyst den pæne tallerken og anretter sin mad smukt på den.

Hvad er skønhed for dig?
– Jeg må nok indrømme, at jeg er det, man kan kalde for æstetiker. Skønhed for mig er alt fra en dejlig have til pæne sko, manicure, lækkert hår og smukt tøj. Skønhed er også smuk mad på en pæn tallerken. Det er alle de ydre ting. Men skønhed er også, at man har det godt indeni. Det bliver jeg nødt til at sige, selvom det er en kliché. For mig handler skønhed også om harmoni.

Hvordan søger du at opnå den harmoni?
– Nogle gange er man i harmoni, andre gange er man ikke. For mig vil det være utopi at sige, at der skal være balance hele tiden, for sådan er det ikke. Man må surfe med på den bølge, der nu er, og ikke stritte for meget imod de gange, hvor der ikke er harmoni.

– Efterhånden lærer man sig selv bedre og bedre at kende. Jeg ved, hvad der fungerer for mig, og det er f.eks. at træne meget og at spise forholdsvist sundt. Jeg kan ikke spise en masse kød, det kan jeg simpelthen ikke tåle, så bliver jeg meget, meget tung. Jeg har heller aldrig kunnet tåle særlig meget alkohol. Det kan jo være lidt kedeligt, men jeg er ikke så god til at fordøje det.

– Og så kan jeg godt lide at sove. Jeg har altid elsket at sove! Også før det blev moderne. Det er rigtig godt i mit job, hvor der er så mange pauser. Man venter og venter og venter, og så er det smart at kunne tage sig en lille lur. Jeg behøver ikke de der otte timer i sammenhæng, og jeg er heller ikke sådan en, der skal have det helt mørkt. Jeg kan sove hvor som helst og når som helst på døgnet. Og gør det gerne. Jeg elsker faktisk at sove om dagen. Ja..., så er det sagt.

Kjole, Notes du Nord, 2.699 kr. Sandaler, Avec Modération hos Holly Golightly, 2.195 kr.

Udtrådte joggingbukser er et no go

Caroline blev landskendt allerede i 1989, da hun i en alder af bare 27 år dannede bandet Ray Dee Ohh sammen med Maria Bramsen. Som scenekunstner betyder udseendet noget, det vil Caroline ikke lægge skjule på, men...

– Det er ikke sådan, at jeg prøver at bevare det udseende, jeg havde, da jeg var 25, 30 eller 40 år. Det, der betyder noget, er, at jeg synes, jeg er lækker. Og hvis jeg ellers kan få lov til at blive en gammel dame, er udseendet det sidste, der ryger. Jeg bliver sådan en i pænt tøj, der skal til frisøren og have sat hår en gang om ugen. Og hvis jeg ender med at få brug for rollator, så skal jeg alligevel have mine flotte sko på. Det kan godt være, at de bliver knapt så høje, men det betyder noget for mig. På den måde er jeg en girly girl. Jeg kan lide smukke ting uden dog at være hysterisk med det. Jeg kan sagtens stortrives i et par gummistøvler og en sweater, kvaliteten skal bare være i orden.

Hvordan har dit forhold til dit udseende ændret sig med alderen?
– Jeg har en teori om, at det er meget snedigt indrettet fra naturens side. Kroppen og udseendet forfalder, det gør det jo, det er præmissen for at blive gammel – og det vil jeg gerne blive. Det smarte er, at jeg – og de fleste andre, jeg kender – går mindre og mindre op i det. Jo, der er ting, jeg ikke kunne drømme om at gøre. Jeg slasker ikke rundt i et par udtrådte joggingbukser, så går jeg hellere i et par lækre silkepyjamasbukser derhjemme. Men det er jo mest for min egen skyld, fordi jeg godt kan lide at have tøj på, jeg føler mig tilpas i. Den fiksering på sig selv, som mange unge piger har, og som peakede, da jeg var mellem 11 og 15, den forsvinder jo heldigvis.

Hvad har ting har ændret sig i forhold til, hvad du gør og ikke gør?
– ALT er bare high maintance. Det er simpelthen så dyrt at blive ældre. Hyppige besøg hos tandlægen, frisør, skønhedssaloner og træningscentre. Jeg ved ikke, om det bare er mig, der er forfængelig, men der er nogle ting, som er søde, når man er ung, f.eks. at have udtrådte sko og en lidt beskidt T-shirt på. Det kan være så yndigt på en ung pige eller dreng, men det passer sig ikke rigtig til en pæn dame i min alder. Det har ikke den samme effekt.

Hun slår en høj og rå latter op.

– Det er noget med at være bare lidt mere oppe på dupperne. Jeg har et job, hvor jeg også går til møder, jeg er chef for mange mennesker, jeg styrer store budgetter, og så kommer man jo ikke slaskende på den måde. Mit udseende skal passe til den kvinde, jeg er i dag. Jeg er selvstændig erhvervsdrivende og har rimelig meget power. Jeg ved, hvad jeg vil, og det skal hænge sammen med mit udseende.

Kjole, Erdem hos Lot#29, 13.000 kr. Sko, Balenciaga, Carolines egne. Ring Georg Jensen, 1.750 kr.

LÆS OGSÅ: Ulla Essendrop: “Jeg gider overhovedet ikke tage kampe på mit udseende. Det er det simpelthen for ligegyldigt til”

En sucker for lækker indpakning

Er der skønhedsrutiner, der bliver kørt hurtigere af i dag i forhold til tidligere – eller omvendt?
– Jeg har altid været meget hurtig. Jeg er en af de piger, der står udenfor dametoilettet og tænker: Hvad LAVER de? Kan vi sætte et kamera op? Jeg fatter ikke, hvad kvinder laver i så langt tid ude på toilettet. Så jeg går tit på herretoilettet. Men altså, jeg er hurtig, og jeg bruger overhovedet ikke makeup til hverdag, det er bare lidt lipgloss, så er jeg klar. Sådan har det altid været. Selvfølgelig går jeg i bad – det må du gerne lige skrive, ha, ha – men ellers har jeg ikke specielt mange beauty-rutiner. MEN, det hænger selvfølgelig også sammen med, at jeg jo smukserer mig meget i forhold til mit arbejde. Når jeg skal på scenen, er det en helt anden boldgade.

Hvad gør du ekstra, når du skal på scenen?
– Jeg bruger altid falske øjenvipper. Mine egne er meget korte, det er arbejdsslitage. Jeg kan ikke lide for meget makeup, heller ikke når jeg står på en scene. Så det er noget med en foundation, der får huden til at se godt ud. Min hudtone varierer som alle andres efter årstiden. Jeg går op i at have en sund og lækker glød, og jeg bliver så solbrændt om sommeren. Jeg bruger for det meste produkter fra MAC og Bobby Brown, men jeg har også produkter fra en masse andre mærker. Jeg kan godt lide at købe makeup, selvom jeg ikke bruger ret meget, for jeg er en sucker for noget, der er lækkert pakket ind. Jeg er ikke så meget for røde læber, slet ikke når jeg skal synge, så jeg bruger som regel en lidt nude farve på læberne. Og så gør jeg en dyd ud af at gøre mine øjenbryn så pæne, som jeg overhovedet kan. Jeg har ret kraftige øjenbryn, og da jeg var yngre, var de endnu kraftigere. Jeg er glad for, at jeg ikke plukkede dem for meget, dengang det ikke var moderne med kraftige bryn, for jeg synes, brynene er karakteristiske for mit udseende. Når jeg står på scenen, skal jeg have kontakt med publikum, og det gør jeg bl.a. ved at have fokus på mine øjne og øjenomgivelser.

Kjole, Marni hos Holly Golightly, 9.995 kr. Sko, Mulberry, Carolines egne. Armbånd, Plissé Copenhagen, 500-600 kr.

Dansetræning giver mere plads til is, chips, chokolade og ost

En anden ting, der er vigtig på scenen, er den gode form. Caroline giver mange koncerter hen over et år, og dertil kommer teaterstykker og alle de andre projekter, hun har gang i. Hun har altid været aktiv med blandt andet både dans og ridning. Det kommer hende stadig til gode i dag, hvor der skal gøres lidt ekstra for at holde kiloene fra døren.

– Jeg har måttet lære mig selv at spise bedre med årene. Jeg spiste meget uregelmæssigt, da jeg var yngre. Jeg elsker chokolade, is, chips, små kiks – jeg er sådan en, der småspiser hele tiden. Jeg kan også tyre knækbrød med ost ned i en fart, så man skulle tro, det var løgn. Jeg elsker ost! ELSKER. Jeg er slet ikke typen, der spiser et lille stykke mørk chokolade og bare nyder det. Næh, jeg spiser 250 gram Marabou! Det kunne jeg gøre, da jeg var yngre, uden man kunne se det. Men det har ændret sig, skal jeg love for. Mit stofskifte har forandret sig, så nu kan jeg slet ikke de ting, uden at jeg begynder at bule ud alle mulige steder.

– Jeg bliver også fysisk træt, hvis jeg spiser forkert. Og eftersom det betyder mere for mig at være i fysisk god form og i godt humør, har jeg været nødt til at blive lidt mere planlæggende omkring min kost. Jeg har det bedst, når jeg spiser fisk, lyst kød og masser af grøntsager. Hvis jeg ikke var så dovent anlagt, kunne jeg sagtens være vegetar uden at savne kød. Mine sønner kan nærmest dele en kæmpe ko, den urge har jeg slet ikke. Det vigtigste er faktisk at sætte kosten i system, men det har jeg aldrig været god til. F.eks. kunne jeg før i tiden sagtens springe morgenmaden over – jeg er B-menneske, så der skal lige gå noget tid, før jeg spiser noget. Det har været svært for mig de sidste ti år. Jeg har spurgt mig selv, hov, hvorfor har jeg ondt i hovedet i dag? Nå jo, det er fordi jeg ikke har fået morgenmad. Min krop kræver simpelthen nogle andre ting i dag end tidligere.

– Det, der gør, at jeg alligevel stadig kan skrue lidt op for is og alt det andet, jeg elsker, er at jeg træner meget. Jeg dansetræner. Især barretræning på Jacks Studio er fantastisk for mig. Det er den slags træning, som rigtige dansere bruger som opvarmning tilsat rigtig fed musik og lidt fitness. Det er meget feminint, det handler om kropsholdning, styrke og smidighed. Jeg tager også nogle egentlige dansetimer – hiphop, streetdance – hvor jeg skan svede igennem. Det er skide sjovt. Hvis jeg har tid, træner jeg tre-fire gange om ugen. Måske mere. På den måde kan jeg spise mere, jeg sover bedre, og jeg er mere klar i hovedet. Jeg synes også, jeg har klaret overgangsalderen fint, og jeg synes ikke, jeg har haft så mange gener. Jeg havde meget ondt i hovedet i begyndelsen, men det kan jeg holde på afstand ved at træne meget og svede igennem. Det er ikke nok at gå en tur. Musklerne skal bruges.

Hvad tænker du ellers om overgangsalderen?
– Det undrer mig, at der er så lidt viden omkring overgangsalderen. Jeg tror dog, at det kommer nu, for i min generation råber vi op og siger "hallo, vi skal vide noget om det her!" Det er jo hele hormonsystemet, der bliver vendt op og ned, og man kan få alverdens problemer, men der er ikke forsket særlig meget i det. Måske fordi det er en "kvindeting". Der er en tendens til, at alt, hvad der drejer sig specifikt om kvindekroppen, altid er blevet nedprioriteret fra videnskabens side. Overgangsalderen er lidt tabubelagt, men hey, det er jo en del af det at være i livet.

Taler du med dine veninder om det?
– Jaja, for os er det helt naturligt at tale om det. Men jeg har veninder på 25 og 75, jeg kan godt lide at have veninder og venner i alle aldre, så jeg har ikke en omgangskreds, hvor vi alle sammen simultant er gået i overgangsalderen, haha.

LÆS OGSÅ: Sarah Grünewald har aldrig været bange for at miste en ekskæreste: ”Jeg har altid følt, at jeg var mere værd end dem” 

Det bliver bare bedre og bedre og bedre

Caroline stejler lidt på spørgsmålet om, hvad hun generelt tænker som sin alder.

– Det er et spørgsmål, som kvinder får gennem hele livet. Jeg er blevet spurgt til min alder, lige siden jeg var helt ung. Der er altid noget med en kvides alder, som man skal forholde sig til udefra. Jeg tænker lidt: Mind your own business! Jeg passer min egen rejse. Så jeg ved ikke, hvad jeg tænker, men jeg siger bare: Getting older sure beats the alternative. Det er jo dejligt, at man er så heldig at nå en vis alder. Jeg har en fest som den kvinde, jeg er blevet til. Det synes jeg egentlig, jeg har haft, siden jeg fyldte 40. Der havde jeg fået de børn, jeg skulle have – tre raske drenge – og jeg var over den periode, hvor jeg skulle bevise en masse ting for alle mulige andre. Jeg holdt op med at tænke, at tingene skulle se ud og være på en bestemt måde, og i stedet begyndte jeg at forholde mig til, hvad jeg ønskede og havde lyst til. For mig bliver det bare bedre og bedre og bedre.

– Den svenske journalist Amelia Adamo blev for nylig 70 år, og i den forbindelse sagde hun, at 30'erne og 40'erne ikke var så sjove, for der var der så meget pres på med børn og arbejde, men fra 50 års alderen begyndte hun at få en boblende lykkefornemmelse indeni, og 60'erne havde været en fest. Det synes jeg var fedt at høre. Jeg havde en god ven, der døde for nylig, og som ikke blev særlig gammel, og det får jo en til at tænke over, at der er en udløbsdato. Man bliver klar over, at man ikke har tid til så meget pis. Jeg tror, de fleste når til et punkt, hvor det går op for en, hvor vigtigt det er at nyde livet og de gaver, man hver dag får af livet. Man er i proces med sig selv, og den rejse bliver federe og federe, synes jeg. At høre en kvinde på 70 sige, at nysgerrigheden, glæden og sommerfuglene i maven ikke forsvinder, fordi man bliver ældre, det er helt fantastisk. Man kan stadig blive forelsket, man kan stadig nyde god mad og gang i den. Selvfølgelig skal man selv gøre en indsats for at have det sådan, og der er nok nogle ting, man skal kæmpe lidt mere for. Til gengæld er der andre ting, hvor man er blevet så klog, at man tror, det er løgn.

Hun griner højt igen.

– Det er dejligt at være voksen og få lov til at bestemme selv. At have erfaring og kunne mærke, at man er god til nogle ting, fordi man har arbejdet med dem og forfinet dem i mange år. Man ved også, hvad man ikke gider, og det er der også en stor befrielse og glæde i. At kunne sige: Det lyder super fint, men det er ikke noget for mig. Og så ikke være i tvivl om, at det er den helt rigtige beslutning.

Hvordan er det at være mor til voksne børn?
– Jeg fik de to første, da jeg var meget ung, og dengang tænkte jeg aj, hvor er det fedt, så har jeg voksne børn, mens jeg er vildt ung. Men jeg vil sige, de er jo stadigvæk mine børn, og det vil de blive ved med at være. Jeg kan godt tænke, uh, ved de nu, hvad de gør? Eller skal jeg måske lige ringe – igen – og minde dem om et eller andet? Men jeg prøver at beherske mig.

Du nævnte lige forelskelse – hvordan udvikler kærligheden sig over tid?
– Jeg har aldrig prøvet at være sammen med nogen i så mange år, som jeg har været sammen med Martin, og det i sig selv er helt fantastisk. Vi plejer at sige til hinanden, at vi håber, at vi lever meget længe, for vi synes, at der er så meget mere af hinanden, vi gerne vil lære at kende. Der kommer kriser og perioder, hvor man tænker, oh My God, hvor hurtigt kan jeg blive skilt, og andre perioder, hvor man tænker, det her er jo fuldstændig fantastisk. Jeg kan godt lide at have det partnerskab med et andet menneske og kæmpe for, at det lykkes. Martin og jeg er gode til at følge hinandens idéer og drømme.

Caroline Henderson om…

★ Den daglige skønhedsrutine
– Jeg renser mit ansigt med en afrensningsfoam fra Bioeffect. Derefter bruger jeg en dejlig geléolie eller en meget tyk ansigtscreme fra samme mærke, og jeg bruger også jævnligt deres peeling. Til kroppen bruger jeg forskellige økoolier, det kan være fra alle mulige mærker, bare det er lækkert og uden parfume. Jeg bruger også en diskret duft.

★ Om hårpleje
– Du kan spørge en hvilken som helst sort pige, hvor meget tid hun bruger på sit hår – I tell you, det er en videnskab! Det er sådan noget, vi snakker om, når vi mødes. Vi kan snakke om hår en hel aften.

– Det skal virkelig times, hvornår jeg vasker hår, for det kan tage mange, mange timer, før det er tørt. Det skal lufttørre. Hvis jeg føntørrer det, skal det glattes ud, ellers står det ud til siden. Og hvis sådan noget afrokrus bliver vasket for ofte, bliver det meget, meget tørt. Jeg kan putte rigtig, rigtig meget olie i mit hår – en hel bøtte – uden at man kan se det.

– Jeg har pletvise grå hår. Det vokser ikke pænt ud, som på min mand, så jeg får det farvet hos Zenz hver tredje eller fjerde uge. De bruger økoprodukter. Jeg kan ikke tåle almindelig farve. Jeg er ikke klar til gråt hår endnu. Det ville forandre mit udseende radikalt, og jeg er for forfængelig til at kunne holde det ud nu.

★ Om skønhedskirurgi og Botox
– Der er kommet alle mulige skønne film og tv-serier, som viser kvindens diversitet, og det er fantastisk. Det er som om, der er en bevægelse i gang imod det perfekte. Jeg siger ikke, at man skal klaske fuldstændig sammen, men jeg forstår ikke, at man ikke må se, at man har levet.

– Jeg vil ikke sige, at folk ikke skal gøre den slags, det må de fuldstændig selv om, og hvis jeg kommer til at se meget træt ud, når jeg er 70, kan det da godt være, at jeg får fixet noget. Men når folk maltrakterer deres udseende og går rundt med læber som andenæb og ligner nogen, der har fået bank – I don't get it! Jeg var ude den dag, hvor der blev stemt om, at det var pænt!

Caroline Henderson, 55 år

Født i Stockholm. Har svensk mor og amerikansk far.

Er autodidakt sangerinde og skuespiller og har også arbejdet som model.

Blev kendt i 1989, da hun sammen med Maria Bramsen dannede bandet Ray Dee Ohh.

Udgav solopladen „Cinemataztic" i 1995 og sidenhen en stribe andre albums.

Har spillet med i flere film, teaterstykker og koncerter – senest i musicalen "Hairspray" i Tivoli.

Caroline er ridder af Dannebrog.

Hun er gift med Martin, som hun har sønnen Louis på 14 år med og har to voksne sønner på fra et tidligere forhold.

Optræder i Glassalen i Tivoli den 8. juli under Copenhagen Jazz Festival og er med i tv-programmet "Toppen af poppen", der sendes til august.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte, Overgangsalder og Skønhed

610x200_woordy_dmjpg.jpg