kvinde ked af det

”Jeg blev tævet i bilen og lå og blødte på et vådt fortov”: Hundredvis af kvinder deler historier om overgreb under nyt hashtag

Under hashtagget #dajegsagdefra deler danske kvinder på Twitter deres oplevelser med overgreb.

#dajegsagdefra overfor min fars vens seksualisering af min teenagekrop - jeg var direkte og kaldte han et klamt svin - grinede min far, og de hang stadig ud sammen

#dajegsagdefra endte jeg, som jysk kvinde på Danner krisecenter i KBH i 9 mdr. Det var ikke nok. For da jeg sagde fra, fandt han mig, tævede mig løs og kaldte mig sin ejendel. Det tog mig tre år at komme videre.

#dajegsagdefra blev jeg fyret. Han var rasende. Han var min chef. Jeg var 18 år og pisse bange.

På lidt over et døgn har hashtagget #dajegsagdefra spredt sig på de sociale medier og er i skrivende stund blevet delt 1284 gange på Twitter.

Her har hundredvis af danske kvinder – kendte såvel som ukendte – delt deres oplevelser om seksuel vold. Volden, som kvinderne beretter om, er kommet fra chefen, kollegaen, vennen og manden.

Det er samtykke-aktivisten og forkvinden for Voldtægtsofres Vilkår, Kirstine Holst, der lavede det første indlæg med hashtagget mandag aften i denne uge.

Indlægget kom som en reaktion på de seneste ugers debat om kvinders ansvar for at sige fra overfor seksuel vold, efter at komikeren Brian Mørk i et Twitter-opslag i starten af juli skrev, at de kvinder, der havde været udsat for overgreb af politiker Naser Khader ”ikke altid siger nej”, og at de ”bare sidder og tager imod og lader idioten tro, at det er ok at være klam”.

Og netop devisen om, at kvinder ikke siger fra overfor overgreb, er grunden til, at Kristine Holst skrev Twitter-opslaget:

”Der begynder at komme en spirende debat om kvinders ansvar for at sige fra over for seksuel vold. Det er skammeligt, for virkeligheden er, at det aldrig er kvindens ansvar”, fortæller hun til DR.dk.

Har du brug for nogen at tale med?

Hvis du lever i et voldeligt forhold, kan du søge hjælp – også anonymt – flere steder.

Kontakt f.eks. Danner for at få gratis råd og hjælp eller Lev Uden Volds nationale hotline, hvor du kan ringe gratis og anonymt på 1888 døgnet rundt.

Læs mere om ALT.dks fokus på vold mod kvinder på emnesiden: Vold - #talhøjtomvold

Jeg blødte på et fortov

Blandt de mange kvinder, der har delt deres oplevelser, er blandt andet den kendte debattør og direktør i organisationen Løft, Khaterah Parwani.

Hun har på Twitter delt sine oplevelser fra et tidligere voldeligt forhold.

”1. gang endte jeg uigenkendelig på sygehuset, 2. gang blev jeg tævet i bilen og lå og blødte på et vådt fortov, 3. gang valgte han at skære sin puls over i vores hjem foran min far, min veninde og min søster, mens min mor kæmpede med livet på sygehuset”, skriver hun.

”4. gang var det ikke mig, der sagde fra. Det var mændene i mit liv, og kun derfor stoppede han”, fortsætter Parwani og henviser til, at hendes far og brødre greb ind overfor den voldelige partner.

Mens mange deler egne oplevelser, har andre kendte valgt at støtte op om hashtagget. Blandt andet skriver komiker Sanne Søndergaard:

”Med #dajegsagdefra prøver kvinder igen at bevise vores virkelighed overfor erfaringsløse. I forgårs blev en 15årige pige sparket ned af en mand, da hun sagde fra over for hans tilråb. Det ER kvinders virkelighed. Vores reaktion er ikke problemet. Overgreb og vold ER problemet!”

Det største ligestillingsproblem

I Danmark er vold mod kvinder blevet kaldt et af de ”største ligestillingsproblemer”.

Her på ALT.dk har vi siden foråret haft fokus på netop den kønsbaserede vold, der rammer på tværs af sociale og kulturelle skel, og som ofte ses i nære relationer.

Under hashtagget #talhøjtomvold har vi samlet mere end 50 vidnesbyrd fra kvinder, der har været udsat for vold.

I Danmark skønnes det, at over 100.000 danske kvinder hvert år udsættes for fysisk eller psykisk vold.

Og ifølge rapporten Projekt Sexus fra oktober 2019 har 12 procent af danske kvinder og tre procent af danske mænd været i et voldeligt parforhold på et tidspunkt i deres liv. Her dækker det både over fysisk og psykisk vold.