SPONSORERET indhold

De 14 bedste (og mest uhyggelige) gyserfilm på Netflix og andre streamingtjenester lige nu

Vi har været i filmarkivet og giver dig her 14 bud på de bedste gyserfilm og en enkelt gyserserie, der leverer meget mere end splat, skræk og B-effekter. Tør du læse videre og få vores film-anbefalinger?

Af: Redaktionen Foto: Getty Images
21. jun. 2023 | Livsstil | Eurowoman

Har du saltet popcornene og hældt cola i glasset? Så sæt dig godt til rette i sofaen, for nu skal vi se gyserfilm.

Film-genren, der får det til at risle koldt ned ad ryggen, og hvor du befinder dig i et limbo mellem at stikke lappen foran øjnene eller klistre dig til skærmen. Ja, der findes få ting som et godt gys.

Vi har fundet 13 af de mest uhyggelige gyserfilm og en nyere gyserserie, du helt sikkert har hørt om. Flere af dem kan du streame på Netflix, Viaplay, Blockbuster, Filmstriben og HBO.

1. The Silence of the Lambs

Anthony Hopkins og Jodie Foster er legendariske i Jonathan Demmes intelligente gyserfilm fra 1991, hvor en ung, kvindelig agent knytter bånd med seriemorderen Hannibal Lecter, hvis sult som bekendt er svær at stille. Dialogen er også tilsvarende skarp. “Clarice, er lammene holdt op med at skrige?” Svaret må vist være: Ikke helt.

The Silence of the Lambs kan lejes via Blockbuster.

2. Stranger Things

Der er god grund til, at brødrene Matt og Ross Duffers sci-fi-gyser-serie har været et hit for Netflix siden første afsnit i 2016. Og ser man bort fra den åbenlyse; at historien om børn, der forsvinder, overnaturlige eksperimenter og en anden dimension er skræmmende god, er det især den geniale iscenesættelse af 1980’erne, der lokker os til.

Stranger Things kan streames på Netflix.

3. Speak No Evil

Danske Christian Tafdrups gyserfilm fra 2022 er blevet beskyldt for at være for splattet, grim og uhyggelig i sit indhold, men vi klapper stadig af en dansk horror – og det tilmed i et genkendeligt setup. Filmen spidder den typisk danske og lidt for høflige omgang med ordet 'nej' og viser, hvordan overdreven overbærenhed giver plads til ondskab. Det mærker familien, som vi følger i filmen, og som tager en tur til Holland for at møde deres nye ferievennepar. Og det mærker du i allerhøjeste grad også, når du ser med i denne uhyggelige gyserfilm.

Flimen kan streames via Viaplay og Blockbuster.

4. Misery

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt Stephen King-klassikeren fra 1990 er en gyserfilm, så se den igen. Selv om der intet overnaturligt er i den uhyggelige fangeleg mellem forfatteren Paul og hans creepy vogter, spillet eminent af Kathy Bates, så er den filmiske fortælling skruet så skræmmende sammen, at angsten hurtigt kryber under huden på dig.

Misery kan du streame på Viaplay, leje via Blockbuster og finde gratis på FIlmstriben. 

 

5. Psycho

Du kender scenen med badeforhænget, de skrigende violer og kniven, der hakker til, og alligevel skræmmer den hver gang. Alfred Hitchcock terroriserer din psyke, præcis som han gør det i de fleste af sine film, men denne gang er uhyggen legendarisk ond. Psycho, der er fra 1960, siges at være stærkt inspireret af Wisconsin-morderen Ed Gein – og af Robert Blochs romankarakter Norman Bates.

Psycho kan streames via Blockbuster, TV 2 Play og Viaplay.

6. The Shining / Ondskabens hotel

Behøver vi sige mere end “Come play with us, Danny”? Stanley Kubricks The Shining fra 1980 er som er en klassisk gyserfilm, der er så rislende effektiv, at ensklædte tvillinge-søstre for evigt vil give koldsved og hjertefrys. Alt imens er scenografien og billedæstetikken nærmest smuk. Og Jack Nicholson i rollen som forfatteren Jack Torrance er svær at glemme.

The Shining kan ses på Viaplay og lejes hos Blockbuster.

7. It Follows

Horror-filmene fik baghjul, da instruktøren David Robert Mitchell i 2014 stillede an med sin gyserfilm It Follows. En gruppe teenagere besættes af en ondskab, der kun stopper, når den gives videre til andre mennesker – via sex. Det lyder som en gængs B-film, men med kameraet i fotografen Mike Gioulakis hænder er der skabt 360 graders klaustrofobisk gru.

It Follows kan streames via Blockbuster, FIlmstriben og Viaplay.

8. Rosemary’s Baby

En hånd for øjnene og en på maven imens du ser dette mesterværk af en gyserfilm. Mia Farrow er yndig, forvirret og skræmt fra vid og sans i Roman Polanskis New York-klassiker fra 1968, hvor det unge ægtepar Woodhouse får naboer, der er mere end bare almindeligt interesseret i det barn, hovedpersonen bærer. Musikken, skrevet af Krzysztof Komeda, er enestående ildevarslende, og Mia Farrows vuggehymne vil helt sikkert komme til forfølge dig i mange, mange dage.

Rosemary's Baby kan lejes hos Viaplay.

9. The Exorcist

Pigen Regan lider af dæmoniske anfald, og en katolsk præst med erfaring i eksorcisme tilkaldes for at uddrive den onde ånd, hendes mor mener, hun er besat af. Plottet er såmænd ganske enkelt i William Friedkins uundgåelige gyserfilm fra 70’erne, men chokket, den skaber, føles vildt. The Exorcist er baseret på en virkelig hændelse, og filmen vandt adskillige priser og er af mange siden hen blevet betragtet som gyseren over dem alle.

The Exorcist kan streames via Netflix, Viaplay og Blockbuster.

10. Get Out

Jordan Peeles debutfilm fra 2017 er gys og satire rystet sammen til en djævelsk cocktail. Chris skal på weekend hos sin hvide kærestes forældre, og det viser sig hurtigt, at det er et sted, hvor klasseforskel og racisme spøger i krogene. Spørgsmålet er, om det er det eneste gys i vente?

Get Out kan blandt andet ses på HBO, Blockbuster og Viaplay.

11. Sinister

Ethan Hawke gør sig i hovedrollen som true crime-forfatteren Ellison, der i jagten på at skrive den perfekte fortælling flytter ind i et hus sammen med sin kone og to børn, hvor en familie på fire er blevet dræbt. Undervejs i filmen finder han en kasse med gamle film på loftet, der indeholder makabre optagelser af den familie, som bliver slået ihjel. Pludselig begynder en række mærkelige ting at ske for Ellison og familien, der må sande, at fundet af de gamle film vil få uhyggelige konsekvenser. Sinister er en af de gyserfilm, hvor du bare får lyst til at kigge væk hele tiden, men som er så god og fuld af spænding, at du ikke kan lade være med at se videre.

Se Sinister på TV 2 Play, Prime Video og Blockbuster.

12. The Conjuring / Nattens Dæmoner

Det er som om, at gyserfilm bliver 25 procent mere uhyggelige, hvis historien er bygget på en virkelig hændelse. Sådan en horror er The Conjuring. Filmen handler om de to virkelige paranormale efterforskere, Ed og Lorraine Warren, der er hyret ind for at hjælpe en familie, der er plaget af en række uhyggelige hændelser i deres øde, landlige villa. For når alle dine ure stopper på nøjagtigt samme tid, døre smækker af sig selv, mens ånder hvisker dødstrusler, og man tilmed finder sin hund død, er det nok en god idé at bede om hjælp hos kyndige folk. Ligesom det nok også er en god idé ikke at se den her gyserfilm helt alene.

The Conjuring kan streames hos HBO Max, Viaplay, Apple TV og Blockbuster.

13. Saw

Det australske makkerpar James Wan og Leigh Whannell har skabt sig noget af en franchise med deres ikoniske Saw-univers. Ti film er der i alt blevet produceret om den uhyggelige seriemorder John "Jigsaw" Kramer, som forsøger at rehabilitere sine ofre ved at teste deres vilje til at leve. Det er gåsehudsfremkaldende indhold, tør vi godt love.

Saw kan streames hos Viaplay og Blockbuster.

14. The Strangers

Gyser-succesen, der er inspireret af virkelige hændelser, tog USA med storm, da den udkom tilbage i 2008. Liv Tyler og Scott Speedman gør sig som et ungt ægtepar, der ankommer til deres øde sommerhus midt om natten efter en bryllupsfest. Her er ikke et øje i sigte, og parret føler sig sikre bag aflåste døre. Men da en ung pige banker på og spørger efter én, de ikke kender, bliver det starten på en lang mareridtsnat, der presser parret til kanten af, hvad de troede, de ville gøre for at overleve.

The Strangers kan lejes hos Blockbuster.

Anbefalet til dig