De 16 bedste (og mest uhyggelige) gyserfilm på Netflix og andre streamingtjenester lige nu
Foto: Fra "IT" (via Netflix) Pennywise, den uhyggelige Klovn, fik os til at gyse tilbage i 1990, og gør det igen i nyfortolkningen af Stephen Kings klassiske gyser "IT" fra 2017.

De 16 bedste (og mest uhyggelige) gyserfilm på Netflix og andre streamingtjenester lige nu

Vi har gjort forarbejdet for dig og fundet de 16 allermest uhyggelige film på de danske streamingtjeneser. Tør du læse videre?

Har du saltet popcornene og hældt cola i glasset? Sæt dig godt til rette i sofaen, for nu skal vi se film.

Vi har fundet 16 uhyggelige film, du kan streame på Netflix, Viaplay og HBO Nordic.

LÆS OGSÅ: De bedste tv-serier og film: Nyt på Netflix og andre streamingtjenester i 2018 

1. The Conjuring (2013)

Der er lavet flere film om Ed og Lorraine Warren, ægteparret fra New England, der gjorde karriere som spøgelsesjægere og eftersigende har efterforsket mere end 10.000 paranormale hændelser.

"The Conjuring" er den bedste af dem. Filmen bygger på autentiske begivenheder i et hjemsøgt hus i Amityville, Long Island, så har du bare den mindste undertrykte overbevisning om, at de døde går igen, skal du genoverveje at se denne film.

Kan ses på Netflix og Viaplay.

2. Paranormal Activity (2007)

Med et håndholdt kamera og overvågningsoptagelser giver Paranormal Activity en autentisk og skræmmende gyseroplevelse. Den første film i serien handler om et ungt par, der oplever gradvist mere skræmmende ting i deres nye hjem. De vælger at installere overvågningskameraer i hele hjemmet for at dokumentere de paranormale hændelser, og de bliver snart skræmt fra vid og sans, da de ser, hvad de faktisk bliver udsat for nat efter nat.

Du skal ikke se denne film, hvis du ofte hører knirkende lyde derhjemme eller er bange for hjemsøgte huse. For med de dokumentariske virkemidler kan man nemt blive snydt til at tro, at filmen er virkelig.

Kan ses på Netflix og Viaplay

3. The Shining (1980)

Forfatteren Jack, der bliver spillet af Jack Nicholson, får som job at passe et bjerghotel i Colorado, mens det er lukket vinteren over. Her kan han få fred og ro til at skrive på sin bog, selv om han selvfølgelig skal have sin kone og deres søn med.

Hotellet ligger helt øde på, hvad der tidligere var en indiansk gravplads. Han bliver advaret om, at man kan blive en smule mærkelig af ensomheden; ham, der passede hotellet vinteren inden, blev skør og slog sig selv og sin familie ihjel. Kort efter familiens ankomst til hotellet sner de inde, og Jack begynder lige så stille at lade sig påvirke af tilstedeværelsen af noget overnaturligt på hotellet.

Du skal se den, blandt andet fordi filminstruktøren Martin Scorsese har udnævnt den til at være verdens uhyggeligste film, men også fordi kombinationen af børn, et stort tomt hus og en Jack Nicholson i topform kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på den helt rette "gyser"-måde... Med andre ord, så er denne filmklassiker hele pakken!

Kan ses på Viaplay.

4. Hostel (2005)

Forbered dig på blodsprøjt og lyden af knogler, der bliver knust. Denne film bevæger sig mere over i genren splatter end egentligt gys. Ikke desto mindre er der stadig garanti for, at du gemmer dig bag en sofapude, når de rigtigt grimme scener spiller.

Tre backpackere rejser gennem Europa og hører om et hostel i Slovakiet, hvor der ifølge rygterne er fyldt med lækre og særdeles promiskuøse kvinder. De tre beslutter sig for at rejse dertil og tjekker ind på det slovakiske ungdomshotel, hvor de hurtigt bliver venner med to smukke piger. Men det, de tror, er et hostel, viser sig at være et legeland for rigmænd, der betaler sig fra at få lov til at torturere godtroende unge mennesker.

Kan ses på Netflix. Og hvis du ikke kan få nok af splatter-hotel-gys, ligger to'eren også tilgængelig.

5. Cloverfield (2008)

Da al elektricitet pludselig går i New York City, udbryder der kaos. Men det er ikke manglen på lys, der er ”Cloverfield”-karakterernes største problem. For i stil med instruktøren J.J. Abrams andre film og serier, er der et skrækindjagende monster på spil. Derfor må filmens hovedpersoner flygte for overlevelse, mens militæret forsøger at finde en måde at udrydde det overjordiske kæmpemonster.

Selvom filmens plot måske kan lyde en smule overdrevet, er filmen veludført, og man bliver let revet med af den kaotiske kameraføring, der skal forestille, at det hele er optaget som et råbånd til en hjemmevideo, der ”efter sigende” skulle være fundet efterfølgende i Central Park.

Kan ses på HBO og Viaplay.

6. The Cabin in the Woods (2012)

Det lyder som en klassisk gyserhistorie: En gruppe unge tager ud til et forladt hus i skoven for at drikke øl og hygge sig lidt for meget med hinanden, og der begynder at ske uhyggelige ting. Men ”The Cabin in the Woods er alligevel ikke helt som de andre gyserfilm.

For det er ikke overnaturlige væsener, der er efter de unge i hytten. De er i virkeligheden blevet narret ind i et slags spil for en gruppe blodtørstige mennesker, der overvåger dem og sender alskens monstrøse og uhyggelige udfordringer ind i hytten til dem.

Og som en ekstra bonus har filmen en meget flot mandlig hovedrolle, der spilles af Chris Hemsworth. Det giver måske lidt ekstra motivation til at håbe på, at de unge rent faktisk overlever filmen igennem.

Kan ses på Netflix.

7. It Comes at Night (2017)

Der er mørke og menneskeligt fordærv for alle pengene i den post-apokalyptiske gyserfilm ”It Comes at Night”, hvor en gruppe mennesker gemmer sig i et hus for mørkets kræfter. De ved ikke helt selv, hvad de gemmer sig for, men de ved, at det er strengt forbudt at gå ud om natten.

Der går selvfølgelig ikke længe, før de mørke kræfter alligevel haler ind på gruppen. Det betyder, at der sker mærkelige ting, og husets beboere bliver syge én efter én. Til sidst stoler ingen på hinanden – og der går ren panik i den.

Filmen er både skræmmende og flot optaget, så den hører bestemt til i den gode ende ud af de mange dommedagsfilm, der er lavet gennem tiden.

Kan ses på Netflix og Viaplay.

8. A Quiet Place (2018)

Da verden pludselig bliver befolket af mystiske væsener, der jagter mennesker, prøver en familie at finde et sted at gemme sig. Monstrene bruger lyd til at jage, og derfor er det kritisk for familien at forholde sig i stilhed, hvilket betyder, at de ikke kan snakke, ikke kan tage tunge skridt og for guds skyld ikke må komme til at lave et spektakel med børnenes legetøj.

Lyd og stilhed er derfor et omdrejningspunkt i filmen, hvilket gør den yderst nervepirrende, når man sidder og frygter, hvornår en af karaktererne kommer til at bryde stilheden og sætte alle familiemedlemmernes liv i fare.

Kan ses på Viaplay.

9. IT (2017)

Stephen Kings klassiske gyserroman ”IT” har fået nyt liv i 2017-genindspilningen af samme navn. Handlingen er ændret en smule og er blevet noget mere håbefuld, men alligevel er den ikoniske hugtands-klovn Pennywise ikke blevet mindre uhyggelig, når han kidnapper børn og suger livet ud af dem.

”IT”-filmens visuelle udtryk er blevet noget mere moderne siden 1990-udgaven, så den påfaldende meget minder om Netflix’ hit-serie ”Stranger Things” i stilen – ikke mindst fordi børneskuespilleren Finn Wolfhard spiller med i begge og i flere scener ses køre afsted på sin cykel i en mindre amerikansk 80’er-forstadsby.

Kan ses på Netflix og Viaplay. Du kan også se den ældre 1990-udgave af ”IT” på Viaplay.

10. Evil Dead (2013)

Er du til overnaturlige besættelser og masser af blod, er ”Evil Dead” helt sikkert en film for dig. Filmen topper på blodbarometeret, når vi ser en scene, hvor det regner med blod, og en kvinde bliver næsten ugenkendelig, fordi hun er fuldstændig smurt ind i rød farve. Ikke desto mindre er filmen om en gruppe unge, der tager i sommerhus og bliver besatte én efter én, faktisk et relativt godt gys.

Den følger en klassisk gyser-storyline, men alligevel formår den at overraske med yderst modbydelige scener, der blandt andet involverer sømpistoler, afsavning af lemmer og et træ, der nærmest voldtager en ung pige.

Kan ses på Netflix og HBO.

11. Saw (2004)

Der er splat med mere splat og masser af grusomheder i gyserfilm-serien ”Saw”. Der er i alt lavet otte ”Saw”-film, og de fleste af dem ligger på Viaplay, så du kan bruge mange timer i selskab med voldelige scener og tortur-dilemmaer, som ingen ville ønske for selv deres værste fjende.

Kort fortalt handler ”Saw”-filmene om en slags uhyggelig dukkemand, Jigsaw, som kidnapper mennesker og sætter dem i forskellige scenarier, der fx tvinger dem til at grave deres øjne ud med en ske, hvis de vil slippe levende ud af fangeskabet. På den måde får dukkemanden mange timer til at gå med at lade sine ofre dræbe og torturere sig selv.

Du skal ikke se den for historien, da den hurtigt kan komme til at virke monoton allerede efter bare én ”Saw”-film. I stedet skal du se den, hvis du vil slå hjernen fra med et godt, gammeldags splatter-gys.

De første seks ”Saw”-film kan ses på Viaplay.

12. Sinister (2012)

Da en krimiforfatter finder en kasse med gamle smalfilm, begynder et sandt mareridt at udfolde sig omkring ham. Smalfilmene viser familier, der bliver brændt, druknet og hængt i baghaven til det hus, han netop er flyttet ind i med sin familie. Fælles for alle smalfilmene er, at en mystisk skikkelse viser sig i udkanten af mordscenerne, og snart finder filmens hovedperson ud af, at det ikke kun er på de gamle film, at den mystiske skikkelse befinder sig.

”Sinister” spiller på mange klassiske gyservirkemidler som overnaturlige væsener, hjemsøgte huse og børn, der kan se og tale med de døde – og det virker. For det er svært ikke at føle sig lidt utryg i sit hus efter at have set filmen.

Kan ses på Netflix.

13. Insidious (2010)

En familie flytter ind i et nyt hus og pludselig havner deres søn i en komalignende tilstand. Det viser sig, at han ikke er i koma, men i virkeligheden befinder sig et parallelt drømmeunivers, hvor uhyggelige ånder og monstre er ude på at overtage hans tæt på livløse krop.

Det er svært ikke at få seriøst myrekryb af de obskure væsener, som filmen er spækket med, og der bliver skruet op for spændingen, når hele familien skal prøve at redde den lille dreng fra en evighed fanget i limbo. Og hvis én film ikke skulle give dig nok gåsehud, kan du også kaste dig over to’eren og tre’eren, der begge ligger på Viaplay.

”Insidious” 1, 2 og 3 kan findes på Netflix og Viaplay.

14. Hide & Seek (2005)

Psykologen Dr. David Callaway (Robert De Niro) forsøger at få livet til at give mening efter fundet af hans døde kone i et badekar. Sammen med datteren Emily (Dakota Fanning) flytter han til et hus lidt afsides byen. Her får Emily vennen "Charlie", som hurtigt får skabt uro. Ingen andre i området kender til drengen Charlie, for Charlie eksisterer ikke, han er blot opdigtet i Emilys fantasi.

Et sandt mareridt for at finde ud af, hvad fantasivennen er ude på, begynder - biler kører galt og den lokal sherif kommer i spil. Mysterierne fortsætter, og undervejs i filmen kan man blive helt i tvivl om, hvad der rent faktisk er fantasi og virkelighed.

Kan ses på Netflix.

15. Wildling (2018)

Teenageren Anna er blevet holdt indespærret i et loftsrum i årevis af en mand, som hun tror er hendes far. Han påstår at han beskytter hende fra et børne-ædende monster og fylder hende med hormonet Leuprorelin. Nu er hun på fri fod og skal lære resten af sin frygtelige historie at kende. Men eftervirkningerne fra den årelange behandling med hormonpræparatet sætter ind, og Anna forvandles gradvist til et vildt væsen. 

Historien kan give associationer til film som "3096 dage" (filmen om Natascha Kampusch), bortset fra at manuskriptet til Wildling ikke er baseret på virkelige hændelser. 

Kan ses på Netflix.

16. The silence

Vi har set det før. Film, der skildrer mulig undergang, hvor fremmede væsner overtager herredømmet. The silence er ingen undtagelse. John R. Leonetti, som er manden bag "Annabelle", byder på en gyser lidt udover det sædvanlige. Et team af forskere finder en ukendt art af blinde, flyvende reptiler ("vesps"), som slet ikke burde være opdaget.

Den døve teenagepige Ally (Kiernan Shipka) og hendes familie forlader byen, for at komme væk fra de "vesps", som nu er sluppet ud af minen og søger efter de mest larmende områder - kun for at dræbe.

Familien søger ly langt væk fra byen, og møder i stedet en mystisk kult, som udnytter Allys døvhed. 

Kan ses på Netflix.

Se, hvad vi ellers skriver om: Netflix, Hollywood, Film og Halloween