Stramt feriebudget? Her er de billigste storbyer i Europa
Foto: Getty Images

Stramt feriebudget? Her er de billigste storbyer i Europa

Du behøver ikke at tage til Paris eller London for at få en fantastisk storbyferie. Det kan gøres meget billigere med en af disse ni byer.

Storbyferier koster mange penge.

For med shopping, god mad og måske nogle drinks, kan du hurtigt købe dig fattig, hvis du for eksempel befinder dig i Paris, London eller Rom.

Men du skal faktisk ikke særligt langt væk fra disse turist-mekkaer, før der er mange penge at spare. Der er nemlig masser af europæiske storbyer, som endnu ikke er overrendt af turister, og som derfor stadig har et prisniveau, der er til at betale.

Men hvor er der så egentlig billigst?

Det har Europe Backpacker Index 2018 fundet ud af. De har sammenlignet priser i forskellige byer i forhold til mad, hoteller og lignende, for på den måde at rangere de europæiske storbyer fra billigst til dyrest.

På vores liste kan du se de ni billigste storbyer i Europa. Vi har researchet grundigt på hver enkelt by for at guide dig til, hvorfor du skal besøge netop disse byer – ud over det faktum, at de er billige.

Læs også: "På jagt efter en billig ferie? Så meget koster en øl i dine favoritlande"

1. Kiev, Ukraine

Ukraine har haft et lidt blakket ry som feriedestination - særligt siden 2014, hvor landet var i kamp med Rusland over halvøen Krim. Derfor skal du også være varsom med, hvor i Ukraine, du tager hen, da det fortsat anbefales at holde sig væk fra grænseområderne ved Rusland.

Men hvis du holder dig til hovedstaden Kiev, skulle Ukraine være et smukt – og faktisk ret sikkert – land at rejse i. Og med rangeringen som Europas billigste storby, kan du få meget lækker mad og modetøj for pengene her.

Byen er blomstret op de seneste år og rummer både cool gadeleben samt et utal af historiske bygninger og attraktioner. Særligt den gamle bydel er en spadseretur værd, hvis du vil opleve Kiev.

Her finder du fine pastelfarvede bygninger, charmerende gamle kirker og pladser, hvor du kan drikke en kop kaffe eller købe en sjov gammel hat. Du kan finde alle de bedste rejsetips til Kiev her.

Gadeliv på en café i Kiev. Foto: Getty Images.

2. Krakow, Polen

Hvis du interesserer dig for Anden Verdenskrig, vil du sikkert være vild med den polske storby Krakow.

Her finder du for eksempel Oskar Schindlers legendariske fabrik, som er kendt fra storfilmen Schindler’s List, og hvorigennem over 1000 jøder blev reddet under krigen.

Det historiske vingesus er noget, du kan finde over hele Polen, men Krakow er (en smule) mildere for pengepungen end hovedstaden Warszawa, hvilket gør byen oplagt til en weekendtur.

Det er dog ikke kun de historiske byvandringer, der er særligt for Krakow. Hvis du bliver træt af storbylivet, kan du for eksempel hoppe i krystalklart vand tæt på byens centrum. Krakow har nemlig mange små laguner, hvor du kan hoppe i fra klipper, bade og dase på stranden.

Få mere inspiration til at besøge Krakow her.

Zakrzowek-lagunen i Krakow. Foto: Getty Images.

3. Beograd, Serbien

Vil du sippe drinks og feste på en yacht uden at blive ruineret? Så er Beograd noget for dig.

Serbiens hovedstad er nemlig både kendt for sine store musikfestivaler som for eksempel Exit-festival, og for sine legendariske bådfester på de to største floder, Danube og Sava, som bliver holdt hele sommeren.

Når du har festet natten lang, kan du nyde en serbisk kebab, som de lokale kalder ćevapi og serverer med creme fraiche og hakkede løg. Den perfekte tømmermands-menu efter en lang aften med billige drinks.

Udsigten over Beograd. Foto: Getty Images.

4. Bukarest, Rumænien

Den allerbedste grund til at rejse til Bukarest, må siges at være byens relativt lave prisniveau. Med en fjerdeplads over de billigste storbyer i Europa, kommer du nemlig langt for pengene – både i forhold til mad og natteliv.

Men ellers er Rumæniens hovedstad en storby som mange andre. Den har masser af kultur og museer, men mest fremtrædende er nok byens specielle arkitektoniske sammensætning mellem nyt, gammelt og futuristisk. For eksempel rummer byen verdens næststørste administrative bygning (efter Pentagon), nemlig landets parlament med over 1000 rum og på byens revolutionsplads har de opstillet en 25 meter høj obelisk, som penetrerer en form for kurv på toppen.

"Memorial of Rebirth"-monumentet i Bukarest. Foto: Getty Images.

5. Sofia, Bulgarien

Bulgarien er et besøg værd, hvis du elsker middelhavsmad, men gerne vil have det billigt.

I hovedstaden Sofia er der et stort restaurantliv, hvor du kan mæske dig i en blanding af sjove baltiske specialiteter og friske middelhavsretter – og selvfølgelig skylle det hele ned med landets nationaldrik Rakia, som i høj grad minder om den græske brændevin Ouzo (men det må du aldrig sige til en bulgarer).

Og hvis du bliver tørstig efter det store måltid, behøver du ikke at bruge penge på vand. For Sofia er kendt for sine mange ferskvandskilder, der leder helt rent drikkevand til forskellige vandposter rundt omkring i byen – så hvis du tager din egen flaske med, er det gratis at få en tår vand.

Sofia er kendt for sine mineralkilder. Foto: Getty Images.

6. Budapest, Ungarn

Seinen, Themsen og Tiberen blegner alle i forhold til den massive flod Donau, der blandt andet løber igennem storbyerne Wien, Beograd og Budapest.

Og selvom mange turister vælger at opleve floden fra Wien, kan du få en billigere – og måske endda bedre – storbyferie ved at vælge Budapest i stedet.

For ikke nok med den imponerende flod, har Budapest, ligesom Wien, også masser af gotiske slotte og renæssancekunst. Men helt særligt for Ungarns hovedstad er, at den bliver kaldt ”spaernes by”, fordi den er propfyldt med billig selvforkælelse i form af varme bade og spahoteller.

I vores artikel om Interrail i Europa kan du få flere tips til Budapest.

De varme bade i Budapest gør byen til "spaernes by". Foto: Getty Images.

7. Sarajevo, Bosnien Hercegovina

Køb dig fattig i farverige glaslamper, prut om prisen på håndlavede kobbergryder og slut af med en stærk kaffe. Det lyder måske som noget, du finder i Mellemøsten, men du behøver faktisk ikke tage så langt.

For i Bosnien finder du et eksotisk mix af europæisk charme og mellemøstligt kaos. Det skyldes, at byen er grundlagt af den tyrkiske fyrste Ottoman, og derfor er både musikken, maden og markederne stærkt influeret af tyrkisk kultur.

Den hektiske markedsstemning kan dog godt blive for meget, men det har Sarajevo heldigvis også råd for. Byen ligger nemlig i en klippedal, hvilket betyder, at der aldrig er langt til en fredelig vandretur i de billedskønne bjerge, der omgiver byen.

Der er mellemøstlig stemning på markedet i Sarajevo. Foto: Getty Images.

8. Zagreb, Kroatien

Kroatien er et stort trækplaster for backpackere og solglade turister, der valfarter til landets kyster og fortryllende smukke øer. Men hvad mange måske ikke ved er, at hovedstaden Zagreb også er et besøg værd.

En af grundene er, at byen – i modsætning til mange europæiske storbyer – ikke vrimler med turister, lommetyve og røde tour-busser. Derfor kan du nemt komme til at opleve byens kirker, gadekunst og mange museer uden at vælte rundt i en masse turistkaos.

Specielt museer er der mange af i Zagreb. For Kroatiens hovedstad er den by, der har den største mængde museer pr. kvadratmeter. Du kan for eksempel besøge et svampe-museum, et museum med illusioner eller et museum for brudte parforhold.

I vores guide kan du læse mere om, hvilke andre byer du skal besøge i Kroatien.

Det centrale torv i Zagreb, hvor trammen kører. Foto: Getty Images.

9. Riga, Letland

Barsk sovjetisk historie møder europæisk romantik i Letlands hovedstad Riga.

For selvom tankerne hurtigt kan blive henledt til Paris, når du spadserer gennem byens gamle kvarter, er den kolde krigs spor ikke til at overse. For gadebilledet er ikke kun prydet af gammel europæisk kultur, men også monstrøse betonbygninger, og med et besøg på KGB-museet finder man ud af hvorfor.

Her kan du se gamle henrettelsesrum og høre historier om en befolkning, der stak hinanden til det hemmelige politi under den sovjetiske besættelse.

Men historien er ikke det eneste, der gør Riga værdig til at være din næste storbydestination. For du kan nemt komme ud og spise et gedigent måltid mad for meget få penge. Restaurantkulturen er nemlig særdeles veludviklet i Letlands hovedstad. Og hvis du vil have en helt anderledes restaurant-oplevelse, kan du besøge Hospitalis – en restaurant der er indrettet som et sindssygehospital. Det betyder, at gæsterne sidder i hospitalssenge og får deres mad serveret med tuber og slanger.

Du kan læse endnu flere gode råd til Riga i vores rejseguide til byen.

KGB-museet i Riga rummer en dyster historie. Foto: Getty Images.

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Samfund og Lister