Stramt feriebudget? Her er de billigste storbyer i Europa

Foto: Getty Images Oplev smukke moskeer i Istanbul, tag til fest på Donau floden eller hop fra klipper i Krakow. Her er de bedste tips til en dejlig (og billig) ferie i en af Europas storbyer.

Stramt feriebudget? Her er de billigste storbyer i Europa

Du behøver ikke at tage til Paris, Rom eller London for at få en fantastisk storbyferie. Det kan gøres meget billigere i en af disse ni byer.

Storbyferier kan være en dyr affære.

Med shopping, store kulinariske oplevelser og måske gode (og dyre) byture, kan du hurtigt købe dig fattig, hvis du for eksempel rejser til storbyerne som Paris, London eller Rom.

Men du skal faktisk ikke særligt langt væk fra disse turist-mekkaer, før der er mange penge at spare. Der er mange europæiske storbyer, som endnu ikke er overrendt af turister, og som derfor stadig har et prisniveau, de fleste kan være med på.

Men hvor er der så egentlig billigst?

Det har Europe Backpacker Index 2020 fundet ud af. De har sammenlignet priser i forskellige byer i forhold til mad, hoteller og lignende, for på den måde at rangere de europæiske storbyer fra billigst til dyrest.

På vores liste kan du se de ni billigste storbyer i Europa. Vi har researchet grundigt på hver enkelt by for at guide dig til, hvorfor du skal besøge netop disse byer – ud over det faktum, at de er billige.

Læs også: "På jagt efter en billig ferie? Så meget koster en øl i dine favoritlande"

1. Bukarest, Rumænien

Den allerbedste grund til at rejse til Bukarest, må siges at være byens relativt lave prisniveau. Med en førsteplads over de billigste storbyer i Europa, kommer du langt for pengene – både i forhold til mad og natteliv.

Men ellers er Rumæniens charmerende hovedstad en storby som mange andre. Den har masser af kultur og museer, men mest fremtrædende er nok byens specielle arkitektoniske sammensætning mellem nyt, gammelt og futuristisk. For eksempel rummer byen verdens næststørste administrative bygning (efter Pentagon), nemlig landets parlament med over 1000 rum, og på byens revolutionsplads har de opstillet en 25 meter høj obelisk, som penetrerer en form for kurv på toppen.

"Memorial of Rebirth"-monumentet i Bukarest. Foto: Getty Images.

2. Beograd, Serbien

Vil du sippe drinks og feste på en yacht uden at blive ruineret? Så er den serbiske hovedstad, Beograd, uden tvivl noget for dig.

Byen er nemlig kendt for sine store musikfestivaler, som for eksempel Exit-festival, og for sine legendariske bådfester på de to største floder, Danube og Sava, som bliver afholdt i løbet af sommeren.

Når du har festet natten lang, kan du nyde en serbisk kebab, som de lokale kalder ćevapi, og som serveres med creme fraiche og hakkede løg. Den perfekte tømmermands-menu efter en lang aften med billige drinks.

Udsigten over Beograd. Foto: Getty Images.

3. Sofia, Bulgarien

Bulgarien er et besøg værd, hvis du elsker middelhavsmad, men gerne vil have det billigt.

I hovedstaden Sofia er der et stort restaurantliv, hvor du kan mæske dig i en blanding af sjove baltiske specialiteter og friske middelhavsretter – og selvfølgelig skylle det hele ned med landets nationaldrik Rakia, som i høj grad minder om den græske brændevin Ouzo (men det må du aldrig sige til en bulgarer).

Og hvis du bliver tørstig efter det store måltid, behøver du ikke at bruge penge på vand. For Sofia er kendt for sine mange ferskvandskilder, der leder helt rent drikkevand til forskellige vandposter rundt om i byen. Så hvis du tager din egen flaske med, er det gratis at få en tår vand – og det er ikke kun godt for din krop, men også miljøet!

Sofia er kendt for sine mineralkilder. Foto: Getty Images.

4. Budapest, Ungarn

Seinen, Themsen og Tiberen blegner alle i forhold til den massive Donau flod, der blandt andet løber igennem storbyerne Wien, Beograd og Budapest.

Og selvom mange turister vælger at opleve floden fra Wien, kan du få en billigere – og måske endda bedre – storbyferie ved at vælge Budapest i stedet.

For ikke nok med den imponerende flod, har Budapest, ligesom Wien, også masser af gotiske slotte og renæssancekunst. Men helt særligt for Ungarns hovedstad er, at den bliver kaldt ”spaernes by”, fordi den er propfyldt med billig selvforkælelse i form af varme bade og spahoteller.

I vores artikel om Interrail i Europa kan du få flere tips til Budapest.

De varme bade i Budapest gør byen til "spaernes by". Foto: Getty Images.

5. Krakow, Polen

Hvis du interesserer dig for historie – og særligt en af moderne tids største menneskelige katastrofer, Anden Verdenskrig – er den polske storby Krakow et besøg værd.

Her finder du for eksempel Oskar Schindlers legendariske fabrik, som er kendt fra storfilmen Schindler’s List, og hvorigennem over 1000 jøder blev reddet under krigen. Og du kan også besøge en af de mest berygtede koncentrationslejre, Auschwitz, der ligger knap to timers kørsel fra Krakow

Det historiske vingesus er noget, du kan finde over hele Polen, men Krakow er (en smule) sødere ved pengepungen end hovedstaden Warszawa, hvilket gør byen oplagt til en weekendtur.

Det er dog ikke kun de historiske byvandringer, der er særligt for Krakow. Hvis du bliver træt af storbylivet, kan du for eksempel hoppe i krystalklart vand tæt på byens centrum. Krakow har nemlig mange små laguner, hvor du kan hoppe fra klipper, bade og dase på stranden.

Få mere inspiration til at besøge Krakow her.

Zakrzowek-lagunen i Krakow. Foto: Getty Images.

6. Riga, Letland

Barsk sovjetisk historie møder europæisk romantik i Letlands hovedstad Riga.

Selvom tankerne hurtigt kan henledes til Paris, når du spadserer gennem byens gamle kvarter, er den kolde krigs spor ikke til at overse. For gadebilledet er ikke kun prydet af gammel europæisk kultur, men også monstrøse betonbygninger, og med et besøg på KGB-museet finder man ud af hvorfor.

Her kan du se gamle henrettelsesrum og høre historier om en befolkning, der stak hinanden til det hemmelige politi under den sovjetiske besættelse.

Men historien er ikke det eneste, der gør Riga værd som din næste storbydestination. For du kan nemt komme ud og spise et gedigent måltid mad for meget få penge. Restaurantkulturen er særdeles veludviklet i Letlands hovedstad. Og hvis du vil have en helt anderledes restaurantoplevelse, kan du besøge Hospitalis – en restaurant der er indrettet som et sindssygehospital. Det betyder, at gæsterne sidder i hospitalssenge og får deres mad serveret med tuber og slanger.

Du kan læse endnu flere gode råd til Riga i vores rejseguide til byen.

KGB-museet i Riga rummer en dyster historie. Foto: Getty Images.

7. Sarajevo, Bosnien Hercegovina

Køb dig fattig i farverige glaslamper, prut om prisen på håndlavede kobbergryder og slut af med en stærk kaffe. Det lyder måske som noget, du finder i Mellemøsten, men du behøver faktisk ikke tage så langt.

For i Bosnien finder du et eksotisk mix af europæisk charme og mellemøstligt kaos. Det skyldes, at byen er grundlagt af den tyrkiske fyrste Ottoman, og derfor er både musikken, maden og markederne stærkt influeret af tyrkisk kultur.

Den hektiske markedsstemning kan dog godt blive for meget, men det har Sarajevo heldigvis også råd for. Byen ligger nemlig i en klippedal, hvilket betyder, at der aldrig er langt til en fredelig vandretur i de billedskønne bjerge, der omgiver byen.

Der er mellemøstlig stemning på markedet i Sarajevo. Foto: Getty Images.

8. Vilnius, Litauen

Den litaunske hovedstad Vilnius er oplagt til en weekendtur. 

Byen er ikke større, end at man kan slentre rundt og i sandhed opleve mødet mellem det, der var, og det, der er. Historiske bygninger, smukke kirker og gamle, skæve huse står side om side med smarte drinksbarer, lækre tapasrestauranter og trendy kaffebarer. Og derudover kan du også opleve street art, der pryder mange husfacader i byen og giver de ellers grå og hvide bygninger lidt farve. 

Men ligesom mange andre østeuropæiske storbyer står Vilnius også som et evigt minde om Anden Verdenkrigs rædsler. Blandt andet kan du besøge Holocaust-museet Vilna Gaon Jewish State Museum, der fortæller historien om det vibrerende jødiske liv, der prægede Litauen før Anden Verdenskrig, men som stort blev udryddet med krigen. 

Læs mere om, hvad du skal opleve i Vilnius her.

Vilnius.jpgVilnius er spækket med smukke kirker som denne St. Anne'S kirke. Foto: Getty Images

9. Istanbul, Tyrkiet

Den tyrkiske hovedstad er blevet billigere over de seneste par år på grund af økonomiske og politiske udfordringer, men det er kun godt for dig som turist. 

Nu kan du nemlig opleve smukke Istanbul, der med Bospurus-strædet deler Europa og Asien op imellem sig. I den mere turistede europæiske del finder du de mest kendte og historiske attraktioner som Den Blå Moske, Hagia Sofia, Galata Tower, Topkapi Palace og Dolmabahçe Palace, der fungerede som det administrative centrum i det osmaniske rige.

Men Istanbul er meget mere end historiske bygninger og moskeer. Det er en livlig, farverig og moderne by, der byder på fantastiske madoplevelser (prøv for eksempel den ægte, tyrkiske döner, börek eller Lahmacun, tyrkisk pizza), store markeder og ikke mindst hamam. I de velkendte tyrkiske bade skrubber (ofte) velpolstrerede mænd og kvinder dig til ukendelighed, og én ting er sikkert; din hud føles som den blødeste barnenumse, når du går fra de varme bade. 

Den blå moske.jpgDen Blå Moske i Istanbul har fået sit navn af de mange blå sten, der pryder vægge og loft i moskeen. Foto: Getty Images

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, Samfund og Lister

610x200_woordy_dmjpg.jpg