-
Nervesystemet på overarbejde: Jeg sked i bukserne
-
Fik særlig støtte fra Victor Lander: Sådan er forholdet i dag
-
Eva Jin: ”Jeg valgte at følge min mavefornemmelse, hvilket man aldrig skal gøre”
-
Efter voldsomt "Forræder"-exit: Blev grebet af psykolog
-
Ærlige Tine Aurvig-Huggenberger åbner op: Min søn sidder i fængsel
-
“Forræder” eller portvinsklub: Deltagerne drak fra morgenstunden
-
Det så du ikke i “Forræder”: Marie måtte trække sig
-
En clairvoyant forudså en stor ændring i Line Kirstens liv – og endte med at få ret
-
82 år, body age 65: Helge Adam Møller lever livet i overhalingsbanen
-
Havshen afslører: Takkede nej til "Forræder"
-
7 ting, du (måske) ikke vidste om André Babikian
-
Victor Lander havde pakket noget helt særligt i sin kuffert til “Forræder”

"De folk, der kalder mig luder, har jo tabt på forhånd"
Rødstrømpeluder, landsforræder eller betonfeminist. Der bliver ikke sparet på skældsordene, når kvinder blander sig i samfundsdebatten.
Men det bør ikke afholde dem, siger Birte Siim, professor Birte Siim, der forsker i køn, medborgerskab og offentlighed på Aalborg Universitet.
– Ud fra et demokratisk synspunkt er det vigtigt, at kvinder er med til at præge, hvilke emner der skal på dagsordenen, og hvordan man taler om disse. Det er også vigtigt, at kvinder deltager for at imødegå stereotypisering, forklarer hun.
Få kvinder deltager
Alligevel gør kvinderne ikke meget væsen af sig, hverken på debatsiderne eller som kilder i dagbladenes artikler.
Ifølge en optælling på dagbladet Politiken var 71 procent af de debatindlæg, kronikker, analyser og læserbreve, redaktionen modtog sidste år, skrevet af mænd, selvom halvdelen af læserne er kvinder.
Dagbladenes journalister er ikke for gode til at få kvinderne i tale, når de skriver deres artikler. For kun 20 procent af kilderne er kvinder, ifølge en ny undersøgelse der optræder i bogen 'Mangfoldighed i dansk dagspresse' - som bygger på tal fra 2011.
En af forklaringerne på, at kvinder holder sig tilbage kan være, at det går hårdt for sig, når man deltager i den offentlige debat.
Voldsfantasier er ikke lette at glemme
Det har Zenia Stampe, folketingspolitiker for Det Radikale Venstre, mærket. Hun er blandt andet blevet kaldt kaldt luder, landsforræder og naiv.
– I starten var det meget ubehageligt, men man når til et punkt, hvor man nærmest ikke ænser det. Min mand hidser sig op på mine vegne og har lyst til at forsvare mig, men efterhånden kan jeg trække på skuldrene og smile af det meste. De folk, der kalder mig luder, har jo tabt på forhånd. Der, hvor det bliver ubehageligt, er, når folk konkret skriver, hvad de håber, der sker med mig og min familie. Den slags voldsfantasier er ikke så lette at glemme, og tilsyneladende er folks overjeg fuldstændig slået fra på internettet, fordi man kan skrive anonymt, siger Zenia Stampe.
Hun mener, at kvinder udsættes for kritik som i høj grad spiller på kønnet.
Husslave og hystade er ord kritikere har hæftet på den borgerlige debattør Eva Agnete Selsing, der er hjemmegående med to børn . Men det tager ikke modet fra hende.
– At folk skriver perfiditeter om mig, styrker bare min opfattelse af, at det er vigtigt, hvad jeg siger, lyder det fra Eva Agnete Selsing.
"Folk antager, jeg må være grim"
I den modsatte boldgade finder man Politiken-journalist Ditte Giese, som ofte skriver om køn og ligestilling, og det er emner, som kan få læserne op i det røde felt. Prisen hun betaler for at deltage i debatten, er at hun ofte bliver mødt med fordomme, fortæller Ditte Giese.
– Folk antager, jeg må være grim, hade mænd, lide af penismisundelse og være lesbisk – ikke at jeg kan se, det skulle være et skældsord – fordi jeg skriver om ligestilling og siger, at jeg er feminist.
Men de tre kvindelige debattører peger også på, at kvinder holder sig tilbage i debatten, fordi de mangler selvtillid og måske hellere vil "smide sig på sofaen end at skrive et læserindlæg eller stille op i Deadline fredag aften," som Ditte Giese siger.
Deltag i debatten med debattørerne:
Du kan blandt andet følge Zenias Stampes udmeldinger på hendes politiske blog her: Politiken.dk
Eva Selsing er fast klummeskriver hos Berlingske. Følg hende her: B.dk
Ditte Giese skriver blandt andet debatindlæg her: Politiken.dk/debat