Du er dit barns største udfordring
SPONSORERET indhold

Du er dit barns største udfordring

Drop nu det cafébesøg og den biograftur! Det er nu, du har små børn og kan være sammen med dem. Alt det andet kan du nå senere i livet, mener sundhedsplejerske og forfatter Sigrid Riise.

Af: Voresborn.dk, Lene Kjældgaard
09. jun. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad er den største udfordring for forældre i dag?
At prøve at slappe en anelse mere af med alle normerne og alt det, vi eksperter siger. Det er, som om forældre i dag har et perfekt mål, I går efter, når I får jeres ønskebørn. I prøver at leve op til en forestilling, I allerede har fastsat, i stedet for at se på, hvilket barn I har fået. Og så skal I sørge for at få en god kontakt til barnet, så skal det nok selv fortælle, hvad det har brug for.

Hvad skal især vi mødre arbejde med?
Som mor anno 2013 kan du meget let komme til at føle dig utilstrækkelig. Det er synd, for I mødre er jo tilstrækkelige nok, som I er, og giver jeres børn utrolig meget nærvær og kærlighed.

Hvad kan vi som forældre i dag være rigtig stolte af ?
At I tager så lang barselsorlov. Men I skal huske at bruge den rigtigt. Med det mener jeg, at I skal være sammen med jeres børn og familie og være nærværende sammen i stedet for at bruge tid på tv, mobiltelefoner eller at tage barnet med på café.

Hvad er den største udfordring for børn i dag?
Det er deres mødre. Det er, at I mødre nogle gange forhindrer, at jeres børn bliver trygge og selvstændige, fordi I står og græder, når barnet skal afleveres, fordi I har dårlig samvittighed. Som mor i dag er du nødt til at acceptere, at dit barn skal i institution, og det gavner ingen, at du trækker afskedsscenen ud og øser alle dine følelser ud over barnet. Børn skal være trygge og glade, hvor de er, og det er de ikke, hvis du som mor signalerer, at du har det dårligt med at efterlade barnet.

Hvad er det vigtigste, en familie kan gøre for sig selv?
At bruge god tid til at lande derhjemme efter afhentning i institution og slappe af med barnet i stedet for at sætte en vask over eller kaste sig over madlavningen med det samme. Vent med alt det praktiske, og vær sammen med barnet, så I får et godt gensyn.

LÆS OGSÅ hos Voresborn.dk: Sådan er danske mødre

Barnet bliver hurtigt træt af dig og får lyst til at lave noget andet – og så kan du komme i gang med at lave mad, lægge tøj sammen og rydde op.

Hvor ville du sætte ind med en pose millioner, hvis du var statsminister?
Der SKAL være bedre normering i institutionerne. Det er en katastrofe, at der ikke er nok personale til børnene. Både for børnene og for dem, der skal passe vores unger, for de er jo faktisk også en slags mennesker, der har krav på ordentlige og forsvarlige arbejdsforhold. Personalet har krav på en vis arbejdsglæde og er også bedre til at passe børn, når de er afslappede og ikke stresser rundt.

Hvordan er et typisk barn anno 2013?
Børn i dag føler sig grundlæggende trygge og tilstrækkelige, ligesom de er meget vel stimulerede. Børn i dag er også meget gladere og friere, fordi de ikke får så meget skældud som i tidligere generationer.

Hvad kunne børn godt bruge noget mere af ?
Nærvær på en positiv måde. Det vil sige, at I forældre slipper telefonen, vasketøjskurven og tv-skærmen, når I er sammen med jeres børn.

Hvad er den største tendens i dag?
Det er, at I forældre gerne vil have fokus på alle aspekter af jeres børns liv. Og så tror nutidens forældre, at de skal nå en hel masse ved siden af at være småbørnsforældre. I behøver ikke rende i biografen eller på café. Det har I et helt liv til.

LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: Det fortryder forældre mest

Men vi er blevet så forvænte med, at vi også har fået et andet liv, hvor vi har nogle behov, vi ikke tror, vi kan undvære. Der er masser af ting, man må give afkald på, når man er småbørnsforældre – men det er jo til glæde for noget andet.

Hvad kan vi mødre lære af vores børns fædre?
Fædre er meget bedre til at aflevere børnene i institution på en tryg og konsekvent måde. De er også meget bedre til ikke at lade sig stresse af vasketøj og indkøb.

Hvad er dit bedste råd til nutidens forælde?
Det er, at mødrene skal lade mændene være fædre på deres egen måde. Fædre har altid været gode til at tage sig af deres børn, men de har ikke altid fået lov til at være fædre på den måde, der passer til dem.

Vi kvinder tror, vi kan bedst, og det kan vi ikke nødvendigvis. Mænd kan ikke amme, men ellers er de lige så gode forældre som mødrene. Fædre i dag vil meget gerne deltage på lige fod med mødrene, men hun står jo ofte der og vogter over ham for at se, om han skifter bleen rigtigt. Det skal hun holde op med.

Hvad er det vigtigste for at give vores børn en god barndom?
Slap mere af som forældre, og aflæs jeres børn i stedet for at gå frem efter alverdens bøger. Og lad være med at lave for mange aftaler.

LÆS OGSÅ på Voresborn.dk: 4 veje til en rolig baby

Børn kan man ikke rigtig lave aftaler med, for hvis de gerne vil have en ven med hjem og lege, nytter det ikke noget at rykke aftalen til i morgen, fordi der ikke er tid i dag. For i morgen er det ikke sikkert, drengene har lyst til at lege sammen mere.

Hvad gør vi godt i dag som forældre?
Forældre i dag gør det generelt rigtig godt. Især hvis I tør stole på jeres egen fornemmelse og kan aflæse jeres børn, hvilket alt andet lige er nemmere, når børneflokken ikke er så stor, som den var i min generation.

LÆS OGSÅ: Test om I er klar til barn nummer 2

Lene Kjældgaard, Vores Børn