Er jeg klar til hund?
SPONSORERET indhold

Er du klar til at få hund? 9 ting du skal vide, før du får dig en firbenet ven

Er du nu helt sikker på, at du skal have en hund?

Foto: Alamy, Tilde Mariann Andersen
25. mar. 2015 | Livsstil | Eurowoman

Der er de dyr, vi elsker at følge på Instagram. Og så er der de dyr, der flytter ind hos os, sover i fodenden af sengen, spiser dine yndlingssko og kræver opmærksomhed, kærlighed og gåture. Som en hund f.eks.

Men ligesom du skal overveje, om du er klar til at få børn, er der også en lang række ting, du skal være opmærksom på inden du anskaffer dig en firbenet ven. At den kræver opdragelse. At den skal aktiveres. Og at den koster penge – se fx hvor meget det koster at have hund her.

At være hundeejer er et 24-timer-i-døgnet-job, og køber du en hund, er det for livet – for hundelivet i hvert fald, og sådan et kan vare mere end 15 år. Derfor kommer der her 9 ting, du skal overveje, inden du anskaffer dig en hund.

KLUMME: Jeg er selv vokset op med hund. Derfor var jeg også skeptisk, da min kæreste foreslog, vi skulle købe en hvalp. Jeg sov i ske med dalmatineren Purdy, fra jeg var 12, til jeg flyttede hjemmefra, og selv om hun var en god hund og jeg holdt af hende, var det en lettelse at slippe for pligt-gåture og hvide hundehår under sokkerne og på mine sorte skinnyjeans. Mine forældre tog sikkert en større del af ansvaret end jeg, men når jeg allerede den gang følte, forpligtigelserne overfor et andet levende væsen satte stramme rammer for mit ansvarsløse teenageliv, hvordan ville det så ikke være blive hundeejer som voksen?

Det tog ham et par år at få mig overtalt. Efter lang tids research på, hvilken race der ville passe ind i vores liv – min kæreste er allergiker, og vi bor desuden i lejlighed, så en stor hund eller en hund, der gør, dur ikke – fandt vi frem til en hvalp af racen shih tzu. Hun blev døbt Nanna og flyttede ind hos os. Det er snart tre år siden, og hun får ikke lov til at flytte fra os igen.

1. Er du klar til at sige nej til byturen og fredagsøl på jobbet?

En hund kan være alene hjemme otte timer hver dag. Nogle hundepsykologer vil endda mene, det er lige i overkanten. Din hun sover formentligt dagen væk, fra du siger farvel til den om morgenen, til du låser hoveddøren op sent på eftermiddagen. Nu vil den gå tur, for den skal virkelig tisse, den har savnet dig, for den har ikke haft selskab hele dagen, den vil gerne lege, for den er ikke blevet stimuleret de sidste otte timer, og i modsætningen til dig, har den ingen nye input fået.

Har veninderne sendt dig sms'er om drinks og dans i aften? Du kan ikke bare klappe hunni på hovedet og smutte ud af døren igen, for hun har intet oplevet hele dagen. Kan du ikke tage hende med til venindemiddag eller få en anden veninde til at hundesitte resten af aftenen, må du pænt blive hjemme og kaste bold. Nuvel, du kan planlægge dig ud af det – jeg er f.eks. så heldig, at jeg kan have hunden med på jobbet, så det er hun hver gang, jeg har en middagsaftale (tak, chef). Sidder hun derhjemme og venter og har gjort det hele dagen, kan du glemme alt om en spontan fredagsøl med kollegaerne eller et impulsivt glas vin i forårssolen.

2. Er du klar til at bruge halvdelen af din løn på dyrlægeregninger og hundeprodukter?

Der åbner sig en helt ny verden af shopping, når du får hund. Din nye hvalp skal have en kurv, halsbånd, madskål og foder til at komme deri. Det er sjovt at købe legetøj og sweatsshirts fra Adidog (Adidas til hunde, jo, det findes), så I kan gå matchende klædt om søndagen. Men der er også de mindre sjove ting. Som dyrlægeregninger. Du har selvfølgelig været så ansvarlig at købe en sygeforsikring til kræet, men selv da skal du betale selvrisiko og en procentdel at dyrlægens pris. Og dyrlæger, de er godt lønnede, kan jeg oplyse.


Shih tzhuen Nanna efter et af hendes utallige besøg hos dyrlægen.

3. Er du klar til at tale med nabolagets tosser?

Der sker noget mærkeligt, når man anskaffer sig en hund. Pludselig er det tilladt for vildt fremmede mennesker at henvende sig til dig på gaden. Det måtte de selvfølgelig også godt før, men de gjorde det ikke i lige så høj grad. En hund er adgangskort til at snakke om vind og vejr. Det kan være hyggeligt, men søndag morgen, når du lufter hunni, inden du har nået at børste tænder eller fjerne makeuppen fra i går, er det mest irriterende. Og så er der en tendens til, at det primært er mennesker, du ikke gider snakke med, der henvender sig. F.eks. ham genboen, der har dårlig ånde, eller hende fra naboejendommen, der altid skal give dig bedrevidende råd og hundeopdragelse.

4. Er du klar til at lade være med at arbejde over?

Måske har du ikke tænkt over, at livet med hund kræver planlægning. Ligesom det gør, hvis du har et barn – uden sammenligning i øvrigt. Du kan ikke lige blive hængende på jobbet en halv time længere, hvis dagens opgave ikke er løst, for din bedste og mest trofaste ven sidder derhjemme med sin hundesnor i munden og tripper, fordi hun er ved at tisse i pelsen. Har du en kæreste, kan I fordele opgaverne mellem jer: "Du lufter hunden om morgenen, så jeg kan komme tidligt afsted på arbejde. Til gengæld kan du blive længere på jobbet, og så tager jeg luftetjansen i eftermiddag". At være alene-hunde-mor kan jeg slet ikke forestille mig. Hvordan skal man nå både at passe sit job, handle ind til aften og nå hjem til dyret i ordentlig tid? Og træning efter arbejde kan jeg slet ikke se, hvor skal passe ind i skemaet.


Mor skal ud i aften, så Nanna chiller på jobbet.

5. Er du klar til at være bekymret hele tiden?
Hvad har den spist? Trækker den ikke lidt på det ene ben? Hvorfor hoster den så mærkeligt? Hundeejerjobbet er en tjans, der giver bekymringsrynker. Hunden kan ikke tale, og kan ikke fortælle dig, hvor det gør ondt. Du kan ikke forklare den, at den kan dø af at spise det chokolade, du lige har tabt på gulvet. Og den ved ikke, den ikke må gå over vejen uden at se sig for. Min egen største bekymring er hvepsesæsonen, for Nanna har endnu ikke gennemskuet, at det kan være fatalt for et lille firbenet dyr med pels at stikke snuden ned til sådan gulstribet satan. Mere end en gang har hun været ved dyrlægen udenfor åbningstid med et opsvulmet hoved og åndedrætsbesvær. Jeg har hele to akutnumre på døgndyrlæger hængende på køleskabet.

6. Er du klar til at kærestesnakken drejer sig om afføring?

En ting der er sket, efter jeg har fået hund, er, at samtalerne med min kæreste som det mest naturlige i verden er begyndt at dreje sig om – undskyld mit sprog – lort. Ikke alle samtalerne, selvfølgelig, men det er blevet helt normalt at aflægge rapport om mængde, størrelse og konsistens efter en luftetur. Der er stor forskel i kvaliteten, kan jeg afsløre, og nogle dage kræver det, at vi har en kort konference om, hvorvidt vi skal skære ned på mængden af hundekiks den dag, eller om hunnis mave kunne have godt af lidt A38. Der er også de dage, hvor vi ikke kan nøjes med at tale om det, men må have fingrene ned i det. Hvis hun f.eks. har dårlig mave og må en tur under bruseren og skrubbes grundigt.

Der er selvfølgelig også den lange periode, hvor du lige har fået hvalpen hjem, og den endnu ikke har lært, at toiletbesøg foregår udenfor. I den periode skal du holde øje med, hvor du sætter fødderne, og være klar til at tørre op.

7. Er du klar til at lufte hund klokken 06:00 om morgenen? Også om vinteren?

Det første lange stykke tid, skal din nye hvalp ud mange gange om dagen, for hun er blot en baby, og sådan en tisser ofte. Hvis hun er god, siger hun til, når hun skal ud, og første gang hun skal tisse, er med garanti inden solen står op. Du kan glemme at gnide søvnen ud af øjnene, for når hun skal tisse, skal hun tisse NU, og tissetrangen kan sagtens nå at melde sig en, to, tre gange mere, inden du skal af sted på arbejde. Med tiden bliver hun bedre til at holde sig, og du kan håbe på, at hun bliver en b-hund, der kan lide at sove længe, så I ikke skal på toilettur alt for tidligt på dagen. Men selv når hun er fuldvoksen, skal du ud over morgenturen beregne en lang gåtur om eftermiddagen og en tur sidst på aftenen inden sengetid. Mindst. Det afhænger af, hvilken hund, du har.


"Jeg skal tisse. NU!"

8. Er du klar til at have en fnugrulle med dig over alt og til at støvsuge hele tiden?

Jeg er så heldig, at en hund af den race, jeg har valgt, stort set ikke fælder, så jeg er lykkeligt forskånet for små hår, der stædigt borer sig fast i min sofa, mine strømper og mit pæne, mørke tøj. Men har du en hund af stort set hvilken anden type, skal du være klar til at væbne dig med en fnugrulle for at holde de insisterende hår væk fra tøj og møbler. Derudover skal du regne med at intensivere din støvsugning, i hvert fald, hvis du vil have et nogenlunde rent gulv, for hunden tager ikke skoene af og stiller dem pænt i gangen, når I kommer hjem fra gåtur. Lige som hun ikke holder sig pænt til stierne og går uden om vanspytter og mudderpøle ovre i parken. Til gengæld skal du ikke længere feje madrester op omkring spisebordet eller på køkken gulvet. Den klarer hunni.

9. Er du klar til at være konsekvent?

En hund kræver opdragelse, og der er ikke andre til at tage ansvaret end dig. Er der én ting, der er vigtigt, når det kommer til opdragelse af sådan en pelset fyr, er det at være konsekvent. Har du én gang stukket hunden stykke bacon ved bordet, vil den huske det for altid og hver gang, du sætter dig ved spisebordet, troligt stille sig klar ved din stol i håb om, at der falder lidt godt af.

På samme måde er det vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du træner din hund til at være alene hjemme og er konsekvent med jeres farvel-mor-går-på-arbejde-nu-rutine, ellers risikerer du at ende med en hund, der er utryg ved at være alene hjemme og gør hele dagen.

Jeg selv kom til at slække lidt på kravene til opdragelsen, da jeg lod hende komme op i sengen første gang. Det er hyggeligt at have Nanna liggende i smørhullet, men af og til vil hundemor og – far jo gerne have dynerne for sig selv.

LÆS OGSÅ: Fantastisk fotokunstner hjælper herreløse hunde med at finde nyt hjem

LÆS OGSÅ: Puppy love – se de kendtes hunde

LÆS OGSÅ: 6 tips: Sådan løber du bedst med din hund