Skifte karriere
SPONSORERET indhold

"Går man med tanker om at skifte job, vil lige nu være det helt rigtige tidspunkt at gøre det på"

Flere og flere danskere midt i livet har i de seneste 10 år valgt at starte i et nyt job, og ifølge eksperter bryder det med et ældgammelt mindset. Men hvorfor starter så mange danskere i nyt job – og hvad betyder det for samfundet? Det fortæller tre forskere og en karrierecoach om her.

Af: Emma Fjalland Lund Foto: Emil Rye / Skovdal Nordic og Peter Nørby
14. okt. 2022 | Livsstil | ALT for damerne

I 2021 og 2022 blev der igen sat rekord for antal danskere, der starter i nyt job, også blandt mænd og kvinder midt i livet. Alene i januar 2022 startede 92.972 arbejdstagere i en ny stilling. Mere end en tredjedel af dem var over 40 år.

Det vides ikke, hvor mange af de årlige jobskift der er et brancheskift eller en reel omlægning af karrieren, da der hverken er forskning eller statistikker på området. Forskere er dog ikke i tvivl om, at endnu flere danskere i fremtiden vil skifte både job og branche og endda lægge hele karrierevejen om.

LÆS OGSÅ: Overvejer du at skifte job midt i livet? Mød to kvinder, der tog springet

Etnolog og trendforsker Julia Lahme holder øje med den stigende tendens i jobskift, og hvad der har forårsaget den – og ifølge hende skal svaret findes tilbage i 1857, hvor den såkaldte næringsfrihed blev indført Danmark. Det betød, at ethvert erhverv nu stod åbent for alle, og at drengene eksempelvis ikke længere behøvede at blive skomagere, blot fordi deres far var det. Nu handlede det om, at hver ny generation skulle have det lidt bedre end den forrige. Men også det mindset bryder vi med nu, siger hun.

"Vi gør lige nu op med et mindset, som er mere end 160 år gammelt, i måden vi ser os selv som arbejdstagere og arbejdsgivere på. Fordi vi har fået et højt basisniveau i Danmark, føler vi os ikke længere forpligtet til at stige i socialklasse og sikre, at generationen efter os får det endnu bedre, end vi selv har det," fortæller hun og fortsætter:

"Det giver os en stor frihed til at bevæge os på arbejds-markedet og gør, at vi har friheden til jobmæssigt, socialt og kulturelt at bestemme, hvad der er godt for os. Det gør i sidste ende, at vi lettere kan kaste os ud i både job- og brancheskifte, men også en helt ny karriere."

Balance og fleksibilitet

Der er mange grunde til, at danskerne nu tager friheden til sig og starter i et nyt job, viser undersøgelser fra blandt andet Konsulenthuset ballisager. Deres årlige Kandidatanalyse viser, at 13 procent af danskerne, der for nyligt skiftede job, angav, at de var ”kørt sur i kedelige opgaver” som årsagen. Det var kun overgået af utilfredshed med chefen.

Karrierecoach Ulla Schade har siden 2005 vejledt et hav af danskere gennem overvejelserne om et karriere- eller brancheskifte, og hun ser også en anderledes tendens i, hvad der får danskerne til at skifte retning. Nemlig deres alder.

"I 40-årsalderen har mange en fornemmelse af, at der inden længe kommer en ny generation og puster dem i nakken, og at de ikke længere kan følge med – og er derfor bange for at blive overhalet indenom. Samtidig begynder tankerne om, hvorvidt de har lyst til at blive gamle i den pågældende branche, at spire," fortæller hun.

"Når man er oppe i 50'erne, overvejer man i højere grad, hvorvidt man har lyst til at blive i faget, til man går på pension – og man har fornemmelsen af, at det er nu eller aldrig, hvis man skal tage springet til noget andet. Men jeg ser også en generel tendens i, at de med alderen begynder at søge efter noget, der er mere meningsfyldt for dem."

Hun oplever dog samtidig, at flere og flere allerede i 30’erne begynder at sætte spørgsmålstegn ved, hvordan de bedst kan håndtere et arbejdsliv, som har udsigt til at blive rigtig langt. De reflekterer også tidligt over, hvad de kan gøre for at få arbejds- og familielivet til at hænge sammen.

LÆS OGSÅ: Aka Hansen: ”Jeg er pissevred, men hvis jeg står og råber, er der jo ikke nogen, der lytter”

Europamestre

Danmark har af flere omgange været blandt de lande i Europa, hvor flest skifter job, viser tal fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD). Danskerne er i gennemsnit 8 år på samme arbejdsplads, mens de i Norge i gennemsnit bliver 9 år det samme sted, Holland i 10 år og i Tyskland 11 år.

At et så stort antallet danskere skifter job, bekymrer dog ikke Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet. Ifølge ham er det danske samfund allerede godt gearet til de mange jobskift – og så har den endda også nogle fordele.

"Det danske arbejdsmarked har i mange årtier været meget fleksibelt, så vi er rigtig godt rustet. De mange jobskift gør, at arbejdsgiverne skal gøre sig umage i forhold til at være gode til at skabe nogle attraktive løn- og arbejdsvilkår. Hvis de ikke gør det, er der stor risiko for, at medarbejderne forlader arbejdspladserne."

USA har de seneste år været ramt af, hvad forskere fra det amerikanske Pew Research Center kalder The Great Resignation – et større fænomen, hvor rigtig mange amerikanere har sagt deres job op uden at have noget nyt i baghånden, fordi de var trætte af deres arbejde. 

Men ifølge arbejdsmarkedsforsker Thomas Bredgaard er den store tilbagetrækningsbølge ikke noget, som vi på samme måde har set eller kommer til at se i Danmark. For modsat i USA er der generelt en meget høj jobtilfredshed og trivsel i Danmark.

"Vi har klaret os rigtig godt ud af coronakrisen og har lige nu en ledighed, som er historisk lav. Vi skal helt tilbage til før finanskrisen i 2008, før vi sidst havde så stor mangel på arbejdskraft i Danmark. Det er på mange måder derfor sælgers marked. De beskæftigede og arbejdsløse, der udbyder deres arbejde, er i en gunstig situation i øjeblikket, fordi arbejdsgiverne prøver at støvsuge markedet for dets ressourcer. Så går man med tanker om at skifte job, vil lige nu faktisk være det helt rette tidspunkt at gøre det på."

LÆS OGSÅ: Katrine Engberg: "I dag vil jeg kun bruge min tid på det, der gør mig lykkelig"

Tendenser i fremtiden

Fremtidens arbejdsmarked udvikler sig med stor hast, og forskere ønsker derfor ikke at komme med endegyldige forudsigelser om fremtiden. Men ifølge Anna Ilsøe, lektor ved Københavns Universitet med særligt fokus på arbejdsmarkedets organisering og indhold i fremtiden, er der dog i øjeblikket nogle tendenser, der er værd at holde øje med.

"En af de tendenser, vi ser lige nu, og som har stort potentiale til at udvikle sig i fremtiden, er, at flere og flere får øjnene op for måder at arbejde på, hvor de kombinerer indtægtskilder. Eksempelvis med en deltidskontrakt hos en virksomhed og freelanceopgaver ved siden af. Det gælder alle aldersgrupper, og især seniorer skaber hen mod slutningen af arbejdslivet deres egen virksomhed for at få "en blød landing" fra arbejdsmarkedet," fortæller hun.

Disse tendenser kan etnolog og trendforsker Julia Lahme nikke genkendende til. De tendenser, hun har fundet i sin forskning, viser samtidig, at danskerne ikke længere vil finde sig i at have for lidt frihed i arbejdslivet og fortsat kommer til at kæmpe for at få mere fleksibilitet.

"Vi kommer til at søge arbejde, hvor der er plads til, at det personlige liv og arbejdslivet kan komplimentere hinanden, men også plads til, at vi ikke skal beholde et job for enhver pris. For så kan vi bare lade være og så lave noget andet i en periode. Med et så langt arbejdsliv kommer vi ikke til at forvente af os selv, at vi skal lave præcis det samme hele arbejdslivet."

Anbefalet til dig