Kvinder og mænd føler sig alt for ofte misforstået
SPONSORERET indhold

Her er årsagen til, at kvinder og mænd misforstår hinanden

Manden og kvinden skal ofte gøre det modsatte af det, der føles naturligt for dem, for at få det, de gerne vil have, skriver parterapeut Mikael Hoffmann i sin klumme.

Af: Mikael Hofmann Foto: Alamy
10. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

KLUMME: Mænd og kvinder er VIDT forskellige og har meget forskellige måder at håndtere kriser på. Hvis man benytter samme løsningsmodel til sin partner, som man selv ønsker at blive behandlet, kan der opstå misforståelser og konflikter.

Både mænd og kvinder har både noget maskulint og noget feminint i sig. Dog har de fleste mænd mest maskulint, og de fleste kvinder har mest feminint. At forsøge at måle hinandens hensigter og holdninger med sine egne "måleinstrumenter" vil svare til at forsøge at måle radiobølger med et litermål eller en fjedervægt.

LÆS OGSÅ: Her er de 3 mest sexede ord en mand kan sige

Det maskuline i begge køn er som et gummibånd, og det feminine er som et hul.

Manden bevæger sig "vandret" og kvinden bevæger sig "lodret". Problemerne opstår, når vi helt automatisk gør dét ved vores partner, som vi gerne vil have, at partneren gør ved os.

Det maskuline i os alle sammen er som gummibåndet, og en gang imellem har manden/kvinden brug for at trække sig væk fra sin partner. I gamle dage havde man et "Herreværelse", men det eksisterer kun de færreste steder i dag. Vi er "på" hele tiden uden ophør. Når manden helt naturligt trækker sig, har han i den ideelle verden brug for, at kvinden roligt bliver stående. Det betyder, at gummibåndet bliver spændt, og når det er tilstrækkelig stramt, svupper han til sidst tilbage til hende.

LÆS OGSÅ: "Kvinde, brug ikke dine børn som undskyldning"

Det feminine har en gang imellem brug for at svælge i sine følelser og bevæger sig længere og længere ned i deres mørke kroge. I den ideelle verden har kvinden brug for at manden følger med hende derned, med små medfølende tilkendegivelser og stor rummelighed. Han skal kunne spørge ind til hendes irrationelle følelser, og han skal kunne tåle, at hun er frustreret og ked af det. Når hun virkelig føler sig hørt og forstået, og er kommet helt ned på bunden af hullet, vil det give hende et godt afsæt til selv at komme op igen.

Når det går galt
Når manden trækker sig ind i sig selv og bevæger sig væk fra kvinden, er hun tilbøjelig til at gøre det ved ham, som hun gerne vil have, at han gør ved hende, nemlig at følge efter ham. Hun vil snakke og mærke hans følelser og spørge ind til ham. Dermed forbliver gummibåndet slapt, og han trækker sig længere og længere væk. 

Når kvinden går ned i sit hul, er manden tilbøjelig til at gøre ved hende, som han gerne vil have, at hun gør ved ham. Han forsøger at stoppe hende. Fx kan han finde på at sige, at det da ikke er så slemt, eller bagatelliserer problemerne, eller forsøger at "fixe" hende og situationen, hvilket betyder at hun sidder frustreret fast og bliver rasende på ham.

LÆS OGSÅ: 7 mænd, jeg under ingen omstændigheder vil date igen

Hvad skal man gøre med partneren?
Når manden og kvinden af deres gode hjerte vil hjælpe deres partner ud af en dårlig stemning, skal de faktisk gøre det modsatte af, hvad de gerne vil have, at partneren gør mod dem selv.

Manden har mest lyst til at lade kvinden være i fred (vandret), men skal gå med hende ned (lodret). Han skal kunne tåle at høre på alle de dårlige nyheder, og han må ikke forsøge at løse hendes problemer.

Kvinden har mest lyst til at forstå manden og være sammen med ham (lodret), men skal passe sig selv og give ham plads (vandret). Hun skal smile og sørge for selv at tage ansvar for at blive glad.

Hvad skal man selv gøre?
Inden manden går, kan han hjælpe sin kvinde til at bevare roen og blive stående, ved at sige de tre magiske ord: "Jeg elsker dig", samt klart og tydeligt at fortælle hende, hvor lang tid han har tænkt sig at være inde i sin hule. Uanset om det er minutter, timer, uger eller år... Han skal kommunikere til hende, inden han forsvinder.

Når kvinden har brug for at blive hørt og forstået, kan hun hjælpe manden til ikke at gå i panik og bevare roen, ved at sige de fem magiske ord: "Det er ikke din skyld". Hun skal også klart og tydeligt fortælle ham, hvad hun har brug for fra ham. Hun skal omhyggeligt instruere ham i, hvad hun vil have, for eksempel om han skal holde om hende eller ikke røre hende, hvordan han skal stå eller sidde, hvordan hans ansigtsudtryk skal være, hvad han skal sige og hvordan han skal sige det. Og så må hun ikke bruge ordet DU, og ikke hverken angribe, kritisere eller bebrejde ham – også selv om hun af hele sit hjerte føler, at det er HANS SKYLD. Når hun udelukkende taler ud fra sig selv, er manden i stand til at lytte aktivt i lang tid.

Det er naturligvis svært for både manden og kvinden, men bevidstheden om, hvad der skal til, og en masse øvelse, kan gøre det lidt lettere.

LÆS OGSÅ: Glem aldrig dine veninder. Heller ikke når du bliver voksen 

LÆS OGSÅ: Lizettes søn fik kræft som 1-årig: "Jeg ville bare skilles, når det var slut!"

LÆS OGSÅ: 3 ting, du bør vide om mænd og sex