Venskabet kan indeholde mange minefelter. For eksempel ender nogle venskaber med at blive en ubevidst indbyrdes konkurrence om, hvem der er bedst.

Her er de 5 største trusler mod dit venskab - og hvordan du klarer dem

Alene det, at I er blevet voksne, kan være en sand dræber for venskabet.

Hvad definerer et godt venskab? Er det ét, hvor alt bare glider, og der aldrig er nogle bump på vejen? Måske, men i så fald er det ikke et særligt dybt et.

- Dybden af et venskab ses først, når krisen kradser lidt, og ikke så meget, når det hele går godt, siger psykolog og daglig leder af Girl Talk, Anna Bjerre.

Nogle venskaber kommer og går, og det er ifølge vores eksperter mere end ok, så længe begge parter ikke lider unødig skade. Men de venskaber, der holder hele livet, er dem, der også oplever kriser og uoverensstemmelser, men alligevel overlever. Ja faktisk måske endda kommer ud på den anden side og er stærkere. For ét er sikkert: Hvis vi kommer hinanden rigtig meget ved – som nære venner gør – så vil der opstå udfordringer. Men dem kan du heldigvis takle på en voksen måde.

LÆS OGSÅ: Ja, singlekvinder kan godt have mænd som venner

Her er de største udfordringer ifølge Anna Bjerre og psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard, og hvad du kan gøre:

1: Når I vokser fra hinanden

- I sådan en situation vil jeg anbefale, at man enten accepterer situationen, som den er, eller på en nænsom måde konfronterer sin ven og siger: "Jeg føler lidt, at vores venskab er ved at glide ud i sandet. Hvad mener du om det?" For nogle gange har vi en tendens til at digte, "hun gider mig nok ikke mere", hvor hun måske bare har rigtig travlt. Så det er vigtigt at få sat ord på, siger Anna Bjerre.

Ifølge Anna Bjerre kan vi som venner ofte konkludere ting om hinanden, selvom vi egentlig ikke har belæg for det, før vi har udspurgt den anden og på den måde fået afstemt, om vores fornemmelser er gensidige.

Det er selvfølgelig ikke alle, der kan tale så åbent og ærligt sammen, for det kræver mod, men Anna Bjerre ser det lidt som en test af venskabet.

- Nogle gange vil I blive konfronteret med noget, der er lidt ubehageligt, for ellers er I ikke så gode venner, som I måske går rundt og lader som om, I er, men nærmere bare nogle, der shopper sammen eller fester i byen, siger hun.

LÆS OGSÅ: Kan kvinder og mænd være venner uden sex?

2: Når den ene har løjet

At lyve er aldrig vejen frem – heller ikke blandt venner. Og selvom du måske har tilbageholdt sandheden for at skåne din ven, vil det ifølge Anna Bjerre gå ud over jeres venskab.

- I det øjeblik vi bringer løgn ind i vores liv, skræller det noget af umiddelbarheden væk, for løgnen vil stå i vejen for den ubetingede gennemsigtighed og fortrolighed, som det gode venskab næres af, siger Anna Bjerre.

Hvis du har tilbageholdt sandheden, vil det typisk få dig til at agere anderledes over for din ven.

- Du kan være nødt til at trække dig lidt i en periode eller agere på en anden måde. Og det kan også godt være, at den ting, du har fortiet, er noget, du er nødt til at fastholde. Det er en vurdering, men det vil stadig have en skidt indflydelse på relationen, siger Anna Bjerre.

Når jeres venskab skal komme sig oven på den mistillid, der vil følge i kølvandet på en løgn, er tid i sig selv en vigtig faktor.

- Men igen er det også vigtigt at vise tillid til din ven, hvis du tør indrømme, at du har løget. Ærlighed kombineret med omtanke er altid vejen frem. For unuanceret ærlighed kan være meget sårende, siger Anna Bjerre.

LÆS OGSÅ: Hvornår er det okay at slå op med en veninde?

3: Når I konkurrerer indbyrdes

Ender dine samtaler med din veninde ofte med at handle om, hvem der er sejest på jobbet? Hvem der har scoret den flotteste fyr? Eller hvis baby lærte at kravle først? I så fald er det i følge psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard værd at overveje, hvor meget det fylder.

- Det er et stort problem, hvis venskabet hele tiden handler om lige at være skridtet foran den anden og at være den, der får misundelse og respekt fra den anden – eller hvis du bare inde i dig selv ved, at du er den, der klarer sig bedst, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Igen er vejen frem at tale med hinanden om det.

- Det er sårbart at sætte ord på, hvor meget konkurrence fylder, i jeres venskab. Og ofte vil din veninde nok benægte, at hun konkurrerer. Men prøv alligevel selv at stoppe den gensidige historiekonkurrence og lyt i stedet til det, din veninde fortæller, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Hvis du kører en fornuftig venindestil, hvor du lytter, roser og giver plads, vil problemet måske løse sig selv.

- Hvis din veninde føler sig mødt, vil hun have overskud til at gøre det samme for dig, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

4: Når I føler misundelse over for hinanden

Vi kender alle sammen følelsen af misundelse, når den er rettet mod en ven. Den æder én op, men du kan ikke få den til at gå væk, selvom den måske kvæler din lyst til at vennen skal lykkes.

- Problemet opstår ofte, hvis din veninde har fået en ny veninde, som du føler er mere spændende end dig, og du derfor føler din position udfordret. Du bliver usikker på, om din veninde stadig er lige så glad for dig, som hun var tidligere, siger Anna Bjerre.

At være jaloux eller misundelig på en veninde fortæller oftest mere om dig end om din veninde ifølge Anna Bjerre. Hvis du for eksempel føler dig usikker på din position i forhold til din veninde, dit selvværd vakler, eller du føler, at du knokler, men at det alligevel altid går din veninde bedre, end det går dig, er det et tegn på, at du skal arbejde med dig selv.

- I virkeligheden behøver du ikke involvere din veninde særligt meget i det, men kan selv tage hånd om det. Men der kan også være situationer, hvor det fylder så meget, at du er nødt til at inddrage din veninde og sige: "Jeg arbejder rigtig meget med de her følelser, og det har i virkeligheden ikke særlig meget med dig at gøre, men mere med mig", siger Anna Bjerre.

Anna Bjerre råder dig til at være åben og ærlig, selvom det kan være enormt svært at lufte de grimme og tabubelagte følelser.

- Sig til din veninde: "Jeg føler mig rigtig grim, når jeg siger det, men jeg vil bare så gerne også have et barn, og derfor har jeg svært ved at tage helt så meget del i din glæde, som jeg ville ønske, jeg kunne." Prøv at give hinanden plads til ikke altid at være så perfekte. Man må godt ikke være perfekt i et venskab. Der skal helst være lidt højt til loftet, så man også kan rumme hinandens svagheder, siger Anna Bjerre.

Og så vil hun råde dig til at se dig selv godt i øjnene for at finde ud af, hvad det er, du er så bange for. Måske er du bange for helt at miste din veninde? Er du måske i virkeligheden bange for, om du selv er god nok? Eller tvivler du på, om din veninde er ligeså glad for dig, som du er for hende?

5: At I er blevet voksne

For venskaber i 20-30-års alderen gælder det, at arbejds- og voksenlivet for alvor sætter ind. Og det betyder for de fleste, at der ikke vil være den samme tid til at rendyrke venskabet.

- Det, der før var en ukritisk flok, skal nu sorteres mere omhyggeligt, fordi tiden er kostbar, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Det kan gøre rigtig ondt at blive valgt fra af en veninde, der før gerne ville hænge ud og træne uafbrudt. Og når du så pludselig oplever, at hun ikke har så meget tid til dig mere, finder du ud af, at venskabet måske ikke var så dybt, som du troede.

- Det kan være en idé at omdefinere forståelsen af venskaber. I stedet for, at du og dine veninder skal være alt for hinanden, kunne du prøve at tænke i at have noget forskelligt med hver veninde: Én er god til løbeturene, én er god til at snakke karriere med, og en tredje er god til de store følelser vedrørende kærester og så videre, siger Camilla Carlsen Bechsgaard.

Hun mener ikke, at vi skal fokusere så meget på at kategorisere vores veninder som "bedste veninder" og "mindre bedsteveninder", men i stedet se på, hvornår vi giver hinanden det bedste samvær.

LÆS OGSÅ: "Jeg vil gerne være din ven. Ikke din bøsseven"

LÆS OGSÅ: 19 ting, der vil gøre dig nostalgisk, hvis du voksede op i 90érne

LÆS OGSÅ: Derfor er det blevet sværere at finde kærligheden 

‬‬‬

Om eksperterne

Anna Bjerre er psykolog og daglig leder hos Girl Talk.

Se mere om Girl Talk her.

Camilla Carlsen Bechsgaard er psykolog.

Se mere på Odensepsykologen.dk.