App-spil
SPONSORERET indhold

Hjerneforsker: Derfor spiller kvinder Candy Crush

"Candy Crush", "Pet Rescue" og "Hay Day" er navnene på populære app-spil. En undersøgelse viser, at især kvinder er vilde med dem. Men hvorfor er det, at koordinering af slik på rækker og pasning af dyr på en virtuel gård fanger så mange af os?

Af: Julie Møller Foto: All over
03. okt. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Vi kvinder er "afslapningsgamere". Det betyder, at når vi tager vores smartphone i hånden og scroller frem til forskellige app-spil, så er det ifølge Politiken.dk ofte for at få et afbræk i dagens to-to liste. Hjerneforsker Thomas Zoëga Ramsøy er ikke i tvivl om, hvorfor spil som "Candy Crush" og "Hay Day" fungerer fremragende i den forbindelse.

- Vi har brug for noget underholdning, der for en gangs skyld ikke kræver, at vi tager stilling til så meget. Spillene får en ned i gear, og de mange gentagelser gør det nærmest helt zenbuddhistisk.

App-spillene har en bestemt rytme, og det stimulerer vores hjerner, forklarer Thomas Zoëga Ramsøy.

- Spillene er super gode til at trigge nogle bestemte forventningsmekanismer og mønstergenkendelser i vores hjerner, som motiverer til at gøre det samme igen og igen.

Spillene rammer også den del af hjernen, som Thomas Zoëga Ramsøy kalder "vaneområdet".

- Der er også noget vanedannende over dem. Vi kan simpelthen ikke lade være. Vi får en trang til lige at fyre et par runder af. Det ligner jo til forveksling en afhængighed. Spillene trigger nogle mekanismer og hjerneområder, som har med afhængighed at gøre. Det er de samme mekanismer, der er på spil hos en stofmisbruger, ludoman eller shopaholic.

Spillene fritstiller os fra stress
Selvom Thomas Zoëga Ramsøy bruger ordene ludoman og stofmisbruger, så er den ingen grund til at speed-google "Candy Crush afvænning".

- Vi tager bestemt ikke skade af spillene. Jeg spiller selv nogle spil, fortæller hjerneforskeren og beskriver et "fuldstændig ligegyldigt spil, der ligger på nettet, hvor en mand skal cykle igennem baner med forhindringer". De baner, der er meget svære, springer han over.

- Det handler om at få en god flow-oplevelse, der gør, at man lige kommer væk fra hverdagens tankegang og problemer. Det fritstiller os fra dagligdagsstress, og det er kun godt. Så længe, at det ikke tager overhånd.

Ifølge Thomas Zoëga Ramsøy minder vane- og forventningsmekanismerne i mænd og kvinders hjerner om hinanden. Grunden til, at spil som "Candy Crush", "Pet Rescue" og "Hay Day" tiltrækker kvinder er deres design.

- Det er måden, spillene bliver fremstillet på farvemæssigt og tematisk, som gør forskellen. Candy Crush er mere sukkersødt, Grundlæggende er mange af app-spillene de samme, men farverne, personerne og genstandene, der bruges i spil, der tiltrækker mænd, er anderledes.