Julie Zangenberg
SPONSORERET indhold

Julie Zangenberg om at tage sig tid til at lave mad: ”Det er usundt ikke at gøre det”

Skuespillerinden er aktuel med madprogrammet ’Julies madselskaber’ – og hun elsker at lave rigtig god mad. Men der skal også være plads til ostepops indimellem.

01. apr. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Amalie Nebelong 

Du kan næsten ikke undgå at føle dig en anelse som en dovendidrik, når du stifter bekendtskab med den 27-årige skuespillerinde Julie Zangenberg. Hun løber nemlig stærkt og er i skrivende stund aktuel i musicalen 'Hairspray' i glassalen i Tivoli, i tv-serien 'Heartless' (som bliver vist i mere end 80 lande verden over), og så toner hendes smilende ansigt omkranset af Marilyn Monroe-blonde lokker frem på skærmen hver onsdag, når hun inviterer kendte gæster indenfor i madprogrammet 'Julies madselskaber'.

LÆS OGSÅ: Ole Henriksen frygter én ting mere end noget andet

Netop 'Julies madselskaber' skal vi tale om i dag. For det her med at samles om måltidet og gøre noget særligt ud af maden, betyder meget for Julie Zangenberg. Men hvorfor egentlig? Det lykkedes ALT.dk at fange hende til en lille snak om Martha Stewart, kærligheden til hjemmelavet mad og en svaghed for ostepops.

LÆS OGSÅ: Fallulah: ”Jeg havde nogle svære år i tyverne med social angst og mindreværd”

ALT: Hvad kan 'Julies madselskaber', som de andre madprogrammer ikke kan?

Julie Zangenberg: Jeg er ikke kok, jeg er bare madnørd og madelsker. Jeg håber, at mit program viser, at det ikke er så svært at lave mad. At vi alle med lidt vejledning kan lave lækker og velsmagende mad. I dag kan det ikke blive let nok, og vi køber næsten mere færdiglavet mad, end vi laver det selv. Hvor er magien og kærligheden blevet af? Jeg håber, at jeg kan være med til at genoplive gejsten for madlavning lidt.

ALT: Hvorfor er du fan af Martha Stewart?

JZ: Jeg er ikke kun fan af hende, jeg er meget imponeret over og begejstret for alle, der kan gøre deres yndlingsbeskæftigelse til deres levevej. At bygge et imperium op omkring mad, fejring og så videre, synes jeg, er fantastisk. Herhjemme synes jeg, at vi skal hylde Claus Meyer, der netop har gjort dette, men som også bare generelt har givet så ufatteligt meget til den danske madkultur.

ALT: Du er en super travl kvinde. Hvad giver det dig at lave mad?

JZ: Jeg er klar over, at det for nogle er stressfuldt at lave mad og noget, der bare skal overstås - sådan har jeg det selvfølgelig også til tider. Så bliver det bare benzin, der skal ind. Men når jeg har tid, så kan det være helt meditativt for mig at gå i køkkenet. Jeg kan slå hjernen fra og hygge mig med et ton af lækkerier. Eksperimentere, nyde, have det sjovt og slappe af. Og at jeg så kan gøre noget godt for andre - når det lykkes - er en kæmpe bonus. Jeg elsker at servere folk et måltid, der får dem til at smile.

ALT: Hvorfor synes du stadig, det er vigtigt at samles over mad i vores moderne samfund, hvor de fleste ting ellers lader til at stå til revurdering?

JZ: Vi har brug for at stoppe al larm, uro, pligter og elektroniske devices nogle gange. Lave noget ordentligt mad, sætte os ned, trække vejret, kigge hinanden i øjnene og bare være og nyde. Det er usundt ikke at gøre det.

ALT: Hvilket madprogram har inspireret dig mest og hvorfor?

JZ: Jeg ser så mange forskellige. Claus Meyers første var nok de første, jeg så, men madprogram-indtoget kom nok også ekstra frem med Jamie Oliver. Jeg er vild med alt fra meget nørdet, samtale- og producentbaseret DR-agtige-programmer til glinsende kommercielle amerikanske produktioner som 'Pitmasters'. Madprogrammer er bare fedt.

ALT: Går du nogensinde på kur?

JZ: Jeg prøver generelt at leve sundt. Med lidt udskejelser. Men jeg kan ikke være på kur. Livet er for kort.

ALT: Hvad har du altid i dit køleskab?

JZ: Parmesan, mælk, matcha, sennep, ketchup, mayo, hvidløg, løg, kokosvand, smør og Coca Cola.

ALT: Har du en guilty pleasure, når det kommer til mad?

JZ: Masser! Du har ikke plads nok til dem alle – men hvis jeg kun skal nævne én: Ostepops. Ja, det er rigtig ufint.

ALT: Hvad spiser du, når du har haft en virkelig lang dag og bare er dig?

JZ: Nudler, knækbrød med hytteost, avocado og peber, røget laks med æg til, pasta med tomatsauce eller en salat.

ALT: Er der en bestemt kogebog, du oplever dig selv vende tilbage til igen og igen?

JZ: 'God Mad Let At Lave', 'Sølvskeen' og alle mulige andre. Min mors samling er imponerende, og jeg prøver at gøre hende kunsten efter.

ALT: Hvilket køkken er du størst fan af?

JZ: Det italienske og det franske. Jeg er vild med livsglæden og kærligheden i begge køkkener. Smagen og enkelheden i det italienske og teknikken og elegancen i det franske.

ALT: Hvad var det sidste, du spiste?

JZ: Jeg har lige spist et stykke chokolade og drukket en matcha-the.

'Julies madselskaber' vises onsdage kl. 22 på kanal 4

LÆS OGSÅ: Er vi for følsomme på jobbet?

LÆS OGSÅ: “Istedet for at gå på slankekur kan jeg bruge tiden på at grine med mine børn og elske med min mand”

LÆS OGSÅ: 6 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg