Kirsten birgit schioetz kretz hørsholm Eurowoman
SPONSORERET indhold

Den fiktive satirefigur, der blev kult: Læs Eurowomans store interview med Kirsten Birgit

Allerede ved fødslen svømmede Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, der var stjernekigger og kom til verden ved sædefødsel, mod strømmen. Den selvsikre 67-årige seniorkorrespondent er kendt for at spidde magthavere i Den Korte Radioavis på den snart hedengangne Radio24syv. Kirsten Birgit har elsket sin kvindekrop, siden seniorkorrespondenten som 13-årig udviklede sig til den hedenske frugtbarhedsgud, du ser her. Og det er ikke så lidt.

Af: Stinne Kaasgaard Foto: Oscar Meyer
16. okt. 2019 | Livsstil | Eurowoman

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm er en fiktiv satirefigur, som optræder som seniorkorrespondent i Den Korte Radioavis på Radio24syv. Bag karakteren står skuespiller og satiriker Frederik Cilius Jørgensen.

Hvor er du født og opvokset?

"I Søften udenfor Aarhus, og jeg er født vaginalt. Det var en hjemmefødsel, ligesom det også var en sædefødsel. Jeg var usædvanlig stor og stjernekigger. Alle tre er faktorer, der bidrog til, at min mor døde i barselssengen, og min far måtte i stalden for at hente det spil, han brugte, når hestene skulle fole og trække mig fri af min mors afsjælede skød. Siden er jeg vokset op ved at indtage føde i form af bondemad."

LÆS OGSÅ: Ditte & Louise: "Vi værner meget om den der hyggesexisme i Danmark""

Hvordan vil du beskrive dit barndomshjem?

"Mit barndomshjem var præget af at være Jyllands eneste femlængede gård – måske faktisk den eneste i verden! Den sidste længe var dog kun til pynt. Det var en hestehandlergård. Der var stokroser, og vejret var altid godt. Om sommeren kunne man gå til skole på sild, siger jeg dig. Og hver vinter kørte vi kane og byggede hytter af sne, som vi sov i."

kirsten-birgit1.jpg
Kirsten Birgit poserer i sin baghave i en af sine mange Marni-jakker. Bedste skønhedstip? Tag 100 gram på om måneden, så huden holdes stram.Jakke fra MARNI hos Holly Golightly, 14.850 kr. Hat fra COS, 390 kr. Tørklæde fra BURBERRY, 2.600 kr. Strømpebukser fra H&M, 80 kr. Sko er Kirsten Birgits egne. Ring fra BOTTEGA VENETA, 25.810 kr. Foto: Oscar Meyer.

"Jeg husker særligt en fimbulvinter (en meget kold vinter, red.), hvor vi gik de tresindstyve kilometer til Sjælland, hvor skinken var billig. Tværs over isen med slæder spændt om livet. Midt ude på isen fandt vi en død hval, som vi gjorde til bolig for natten ved hjælp af intet andet værktøj end en fukssvans og en skøjte. Dengang var der jo ikke skøjter, men en form for meder, man satte under sine almindelige sko. Det er vigtigt at slå fast, at jeg er enebarn, så når jeg siger ‘vi’ refererer jeg ikke til søskende eller jævnaldrende kammerater, men til min far, hestehandler Jens Birgit, og mig selv. Vi hang sammen som ærtehalm."

Hvordan var du som barn?

"Jeg var et stærkt og begavet pigebarn fra dengang, hvor der kun var to køn, og man ikke kunne lave dem om, selv om man gerne ville. Ikke at jeg nogensinde har haft lyst til det. Jeg har elsket min kvindekrop, lige siden den som 13-årig udviklede sig til denne hedenske frugtbarhedsgudinde, der står foran dig. Jeg havde mange venner, var usædvanlig dygtig i skolen og havde ikke brug for en passer. Jeg kunne tegne en perfekt cirkel i fri hånd.

Jeg mindes en sjov anekdote fra min skoletid: Jeg var den første i skolen, der så en banan. Alle andre ville høre om den banan i en hel uge – og jeg fortalte gladelig om den. Dengang var bananer jo ikke så gængse som i dag. Det var en sjældenhed at få eksotisk frugt. Jeg kan også huske første gang, jeg fik en kiwi. Jeg sov med den i en uge og glemte helt at spise den. Første gang jeg fik et ananaskirsebær derimod, var egentlig ikke noget særligt."

kirsten-birgit10.jpg
Kirsten Birgit har ikke brug for et stilikon: “Jeg ER inspirationen til min garderobe”. Jakke fra MARNI hos Holly Golightly, 14.850 kr. Turban fra GUCCI, 2.170 kr. Solbriller fra GUCCI, 8.050 kr. Tørklæde fra GUCCI, 2.610 kr. Foto: Oscar Meyer.

Hvordan har det påvirket dig at vokse op uden en mor?

"Det har påvirket mig sådan, at jeg har været nødt til at være mit eget kvindelige forbillede. Jeg har lært mig selv alt om at være kvinde. Og det er da gået meget godt, synes du ikke? Ja, og så fik jeg jo også min far for mig selv. Mange børn nu til dags bliver snotforvirrede af at skulle navigere i den suppedas, det kan være at have to forældre."

Du har sagt, at du sov i samme seng som din far til en sen alder?

"Til hvem har jeg sagt det? Sgu da ikke til dig i hvert fald, for jeg aner ikke, hvem du er! Men det handlede som sådan ikke om noget som helst andet end at få varmen. Så den vinkel kan du godt pakke væk igen. Jeg ved godt, at det er Eurowoman det her, og at I nogle gange synes, det er sjovt at have en vinkel, men det bliver uden mig som førsteviolin, du!"

Hvordan er dit forhold til din far i dag?

"Mit forhold til min far er ikke-eksisterende, for han er nemlig død, skal jeg sige dig – men det ville selvfølgelig kræve et enkelt opslag på internettet at finde ud af, så jeg kan godt forstå, du spørger. Resten af min familie er også døde og borte. Jeg er den sidste Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, og det har jeg det fint med. Det ville også være et for stort pres at lægge på et barn at skulle være barn af mig. Jeg er glad for, at det eneste barn jeg har fået, var dødfødt – for dets egen skyld. Det er jeg meget rolig, fattet og afklaret med. Den vinkel kan du også godt pakke sammen, så hvad har du ellers i posen?"

Hvad er din yndlingsfarve?

"Okay. Ametystgrøn."

kirsten-birgit4.jpg"

kirsten-birgit5.jpg
Kjole fra MARIMEKKO, 2.500 kr. Strømpebukser fra IRMA, 25 kr. Sko er Kirsten Birgits egne. Halskæde fra MONIES, 18.525 kr. Tørklæde brugt som armbånd fra GUCCI, 995 kr. Ring fra BOTTEGA VENETA, 25.810 kr. Foto: Oscar Meyer.

Hvornår fandt du dit kald?

"Mit kald har altid været journalistikken. Og jeg opdagede det, da jeg helt uforvarende som syvårig ’kom til’ at lave et fejlfrit tragtinterview (journalistisk interviewteknik, red.) med en landmåler, der forsøgte at snyde min far."

Hvem var din første store kærlighed?

"Jørgen Schleimann var min første chef på Danmarks Radio. Vi blev hurtigt elskende. Jeg tror faktisk, vi forførte hinanden simultant. Han var en vidunderlig elsker. Sådan nogle laver de ikke mere. Vores kærlighed til hinanden var stor. Siden har jeg været Cornelis Vreeswijks hemmelige elskerinde. Men det var ikke som sådan kærlighed."

Hvordan går det med kærligheden i dag?

"Det går godt, tak. Jeg har altid nydt at have sex, og derfor har jeg besluttet mig for at have så meget og så mangfoldig sex som muligt. Selv om jeg har smagt livets nydelse i alle dets afskygninger, må jeg sige, at intet kan sammenlignes med følelsen af et stort stift lem."

Hvordan holder du jul?

"Jeg holder typisk jul med Preben og Søren (Kristensen og Hedegaard, red.), og det er altid vidunderligt! Det er uden undtagelse spændende at være i selskab med de to, for deres påhit og opfindsomhed vil ingen ende tage. Man ved aldrig, hvad der venter. Sidste jul undskyldte Preben sig, umiddelbart inden vi skulle gå om træet, og var væk i laaang tid."

LÆS OGSÅ: Dronning Margrethe: "Man skal ikke bruge Dannebrog til hvad som helst""

"Søren og jeg kunne simpelthen ikke begribe, hvor han mon blev af, og vi var faktisk ved at blive bekymrede for, om han havde fået et ildebefindende. Men pludselig dukkede han op igen klædt ud som Elvis med paryk og paillettøj og det hele. Han fortrak ikke en mine eller gjorde noget nummer ud af det, før vi nåede til Et barn er født i Betlehem, og så gav han den simpelthen hele armen som The King."

"Søren og jeg var ved at tisse i bukserne af grin, kan jeg godt love dig for. Og så har jeg også lært af Søren og Preben, at det er sjovt at spise stærk mad første juledag, efter man i flere dage har spist den fede mad. Så der får vi altid en kebabsandwich med masser af most chili."

Hvor ser du dig selv om 10 år?

"Om 10 år er den store biografi om mit liv forhåbentligt skrevet. Og så har jeg endelig fået den Cavling, som man har snydt mig for i mange år nu."

Hvem er din største rival i den danske mediebranche?

"Alle taler i øjeblikket om Torben Chris. Torben Chris mig her og Torben Chris mig der. Jeg vil ikke sige, at han er min rival som sådan, men jeg er da opmærksom på, hvad han går og laver og har ham i kikkerten. Sådan noget kan jo pludselig eksplodere i popularitet. Tænk på, at for bare 50 år siden var det jo ikke normalt at se eller spise bananer, men i dag er de jo en del af hverdagen for mange børnefamilier – ligesom Torben Chris."

kirsten-birgit3.jpg
Jakke fra COS, 790 kr. Kjole fra N°21 hos Holly Golightly, 6.095 kr. Halskæde fra MONIES hos Holly Golightly, 40.000 kr. Ring fra BOTTEGA VENETA, 25.810 kr. Foto: Oscar Meyer.

Hvem ville være den første, du ville udnævne til minister, hvis du var statsminister?

Den første jeg ville fyre, skulle være Martin Rossen. Han er en farlig mand og bør fjernes. Det har længe været min prioritet nummer et at gøre ham psykisk syg nok til ikke at kunne passe sit landsskadelige arbejde, men han er meget hårdfør. Måske er det al den voldelige sex, han er vant til, der har gjort ham til sådan en hård negl. Nu vil jeg jo nødig sprede sladder og rygter, men jeg har hørt, at han under valgkampen gav Mette Frederiksen sådan en omgang, at hun dagen efter ikke kunne huske, hvad en elpære var."

Hvad bekymrer dig mest for tiden?

"Greta Thunbergs popularitet. Jeg er faktisk meget bekymret over, at så mange tilsyneladende stoler blindt på et barn."

LÆS OGSÅ: Leonora Christina Skov: "Det, der nok har gjort størst indtryk på mig, var mødet med en mor og hendes datter""

Hvor meget tænker du på døden?

"Jeg har afsat et kvarter hver dag i forbindelse med mit første toiletbesøg, hvor jeg må tænke på døden. Og det holder jeg mig til. I morges tænkte jeg fx på, hvor herligt det ville være, hvis Torben Chris døde. Helst i en form for forlystelse."

Hvad betyder det for dig at være på forsiden af Eurowoman?

"Det betyder, at mange mennesker bliver opmærksomme på, hvad der sker 5. marts 2020 på Bremen Teater (premiere på forestillingen Sommeren på Birgitø med Kirsten Birgit og Rasmus Bruun, red.)"

kirsten-birgit7.jpg
Foto: Oscar Meyer.

Hvad var dit og Rasmus’ førstehåndsindtryk af hinanden?

"Rasmus’ førstehåndsindtryk af mig var nok, at jeg var liiidt skræmmende pga. mit intellekt og fysiske tilstedevær. Jeg husker faktisk ikke første gang, jeg mødte Rasmus særligt godt, i modsætning til første gang jeg så en banan – en oplevelse, der står mejslet knivskarpt i min erindring. Det var 3. marts 1959, som i øvrigt var en tirsdag, ligesom 9/11."

"Jeg kan dog huske, at jeg fandt på at kalde ham Rasmus fra Rouladegade. Sikkert fordi han havde roulade med. Siden er det blevet til mange kærlige øgenavne: Rapanden Rasmus en dag, hvor Rasmus rappede en hiphopsang, og Rasmus Modsat, hvis vi er uenige. Eller Rasmus Idiot, hvis han går mig på nerverne eller siger noget ubegavet, og det er ikke så sjældent, det sker, skal jeg hilse og sige."

Hvad overraskede dig mest, da du lærte Kirsten Birgit bedre at kende?

Rasmus: "At Kirsten kun har et bryst, men også, at hun på et tidspunkt har dødfødt et barn, og at hun kan gå i spagat og stå på hænder. Hun har også engang slået en tutsi ihjel. Den kom faktisk lidt bag på mig. Det har også overrasket mig en del, at Smuk og dejlig er skrevet til hende, og at hun har mødt Tom Jones."

Hvordan komplementerer Rasmus dig?

Kirsten Birgit: "Hvis Rasmus fx siger eller gør noget forkert, kan jeg komplementere ham ved at slå hårdt ned på det og irettesætte ham. Rasmus kan ikke rigtig komplementere mig, men jeg holder meget af, at der er nogen i lokalet, som jeg kan fortælle ting til, og som kan reagere på de ting, jeg siger. Det er lidt bedre end, hvis jeg fx skulle tale til en dør eller en anden genstand. Selv om en dør egentlig godt kan bruges i en snæver vending. Jeg synes ikke rigtig, at der er punkter, hvor vi ligner hinanden. Vi er jo to forskellige køn, men måske opfører han sig ofte mere som en kvinde, end jeg gør."

kirsten-birgit8.jpg
“Rasmus opfører sig ofte mere som en kvinde, end jeg gør,” siger Kirsten Birgit om nyhedsredaktøren og vennen Rasmus Bruun, mens seniorkorrespondenten manspreader. Foto: Oscar Meyer.

Hvad er Kirsten Birgits mest og mindst sympatiske karaktertræk?

Rasmus: "Jeg tror ikke, at hun ligefrem har diagnosen psykopati, men hvis hun har, ville det nok være det karaktertræk, som jeg umiddelbart ville fremhæve som mindst sympatisk. Af mere sympatiske karaktertræk tror jeg, at jeg vil pege på hendes glæde ved hunde. Særligt labradoodles ved jeg, at hun holder meget af."

Hvem ville du være uden Rasmus Bruun?

Kirsten Birgit: "Mig selv."

Hvilket menneske kunne I aldrig finde på at gøre grin med?

Kirsten Birgit: "Der er ingen, som ikke fortjener at få et drag over nakken i mine formidable Satirsdag-sketches, men jeg er dog lettere betænkelig over at gøre for meget grin med Noa Redington, hvis nogen, fordi jeg havde lavet sjov med ham, kunne få den vanvittige idé at stjæle hans briller. Det ville jeg ikke kunne leve med. Ligesom jeg heller ikke kunne drømme om at lave sjov med, at Christopher Arzrouni ligner en, der er født to år for tidligt. Der må man simpelthen gå efter bolden og i stedet ramme ham på hans fuldstændig sindssyge holdninger til stort set alting."

Hvad skal I lave, når Den Korte Radioavis lukker og slukker?

Rasmus: "Jeg vil se på, om ikke jeg kan få Mikkel Fønsskov til at lægge et godt ord ind for mig ovre på Aftenshowet, så jeg "7,9,13 "forhåbentlig kan arbejde som tilrettelægger til en middelgod journalistløn resten af mit liv. Og så tror jeg lige, at jeg vil tale med banken om at få lov til at låne penge til en lille kolonihave ude på Amager."

Kirsten Birgit: "Jeg tager til Birgitø og lever som eremit. Jeg har en ny diæt, som jeg kunne tænke mig at prøve, så det tror jeg, at jeg vil fokusere på de næste mange år og samtidig se, om jeg ikke kunne fange lækatte nok til at lave en muffedise."

Anbefalet til dig