Rikke Stokland
SPONSORERET indhold

Er dette myten, der smadrer sex for os?

Vi skal stoppe med at bruge vendinger som ”høj”, ”lav”, ”meget” og ”lidt”, når vi taler om sex og sexlyst, mener klummeskribent og journaliststuderende Rikke Stokland.

Af: Rikke Stokland Foto: Rikke Scharla
21. apr. 2021 | Livsstil | ALT.dk

ADVARSEL: Hvis du læser videre herfra, skal du være forberedt på en ”aha”-oplevelse, muligvis en snert af ”ej, er det virkelig så simpelt”-følelse krydret med en fra-nu-af-trang til at oplyse enhver, der omtaler sexlyst på andre måder end den, jeg nu vil afsløre for dig.

Det var hvert fald den udfordring, jeg selv stod over for, efter jeg stødte på Emily Nagoski, Ph.d i sundhedsadfærd med fokus på seksualitet. Hun er forfatter til bogen ”Come As You Are”, hvor researchen til denne klumme stammer fra.

Der findes nemlig to typer sexlyst: Impulsiv og responsiv.

Impulsiv fordi – ja – lysten til sex opstår impulsivt, og responsiv, fordi lysten opstår som respons på noget andet: Der skal altså ske noget, før lysten mærkes ved den responsive type. Det kan være dufte, berøring (ikke nødvendigvis af kønsdele), følelsen af samhørighed – you name it.

Statistisk set er der flere mænd, der har impulsiv lyst, og derfor rapporterer de, at de oftere har lyst, og flere kvinder med responsiv – ergo oplever de ikke ligeså ofte lysten til sex, hvis ikke de ved, hvad som egentlig tænder dem. (Surprise: De færreste kvinder er nogensinde blevet tændte af ”lige-til-fadet-rør-min-yoni-og-jeg-er-din”-metoden).

Statistik er tit vores ven, men den skal kun bruges til at udvide vores forståelsesramme – aldrig til at udskamme eller forkertgøre, så hvis du ikke lige passer ind i statistikken – congrats, du er fortsat lige så almindelig unik som alle andre.

Det er vigtigt også at understrege, at den ene type ikke er bedre end den anden.

Speeder og bremse

ALLE (!) mennesker er udstyret med en ”seksuel” speeder og en ”seksuel” bremse, der individuelt varierer i sensitiviteten. Mange, der melder om manglende lyst (som man godt kan have helt uden, at der er noget galt med en, og som i øvrigt for mange er et ufravigeligt livsvilkår i perioder!), har muligvis en sensitiv bremse – eller en bremse, der er sømmet i bund.

Min egen bremseliste inkluderer fx vasketøj, rudekuverter, folk, der ikke anerkender #MeToo, tanker om hvorvidt jeg huskede at købe mælk i går og alt for ofte folk, der bare trækker vejret, når jeg ikke kan overskue dem.

Speederen kan godt være aktiveret samtidig med, at bremseren er trykket for hårdt i bund til, at man kommer nogle vegne.

Jeg vil skåne jer for en lang, videnskabelig forklaring på, hvordan mekanismerne fungerer, men stol på Emily Nagoski, der har dedikeret sit liv til at udbrede den revolutionerende viden at se sex som en bil, der kræver forskellige typer af brændstof og vigtigheden i at kende sin egen seksuelle speeder og bremse – og måske endda sin partners, hvis man har sådan en på lager.

Ord er magt

Men hvorfor denne tilnærmelsesvis politiske korrekthed?

Antallet af gange, jeg har slået mig med en imaginær, dog hårdtslående, hammer i hovedet over, at jeg ”ikke bare var sådan en, der havde meget lyst til sex” kombineret med samtaler med og uden alkohol, dog primært omkring kl. 02 om natten, og afslutningsvis kraftigt krydret med mediernes konstante ”sex sælger”-taktik har ledt mig frem til, at det er vigtigt, at vi lærer at bruge de rigtige termer.

Da jeg selv fandt ud af, jeg havde responsiv lyst, og at jeg altså ikke var i stykker, begyndte jeg at kunne udforske, hvad det ville sige, hvor jeg før i tiden ville bruge tid på hele det der hammer-show. 

Det har for længe været sådan, at meget sex er lig med godt. Og derfor tager jeg lige en for holdet og skråler ”kvalitet frem for kvantitet” – hermed forseglet sort på hvidt.

Så imellem Zoom-møder, Corona-frustrationer og leverpostejsmadder: Vær nysgerrig på din egen speeder, bremse og brændstof, og hvis du er læsetypen, så kast dig over Nagoskis ”Come As You Are” og vær klar på, at sexrevolutionen er 4-real, og at du hermed er en del af den!

* mænd og kvinder defineres her som deres ved fødslen tildelte køn

Anbefalet til dig