Daisy Løvendahl
SPONSORERET indhold

"Kvinde, brug ikke dine børn som undskyldning"

Når dit barn er i dyrt modetøj, og du er i forvasket T-shirt, er der noget galt, skriver Daisy Løvendahl i sin klumme.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Rune Lundø
07. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

KLUMME: Den anden dag sad jeg på en cafe og drak morgenkaffe, efter jeg havde afleveret mine børn, og så kom hun gående forbi mig. Jeg har set hende mange gange før, men denne gang blev det tydeligt for mig, hvad jeg før havde studset over. Hun så helt anderledes ud end sine børn. Datteren på omkring 3 år var klædt i modetøj og med perfekte fletninger. Sønnen på omkring 7 år lignede en reklame for dyrt sportstøj, og hun selv lignede en, der havde haft den samme t-shirt, siden før børnene blev født.

LÆS OGSÅ: Fravælg børn og bliv lykkeligere

Nu plejer jeg at give mig selv en gevaldig opsang, når jeg dømmer en kvinde på hendes udseende, for verden skal vide, at kvinder generelt bruger alt for meget tid på at blive målt og se dem selv i andres blikke, men det, jeg undrede mig over, var disharmonien mellem moren og børnene. De lignede nogle, hvor der blev brugt tid, penge og energi på deres udseende. Hun lignede en, der trængte til det.

Synet af denne kvinde fik mig til at tænke på alle de kvinder, jeg har mødt, som med dybe suk taler om deres passion og drømme i sætninger, der afsluttes med: ... men det kan jeg ikke på grund af børnene.

Når jeg hører det, tænker jeg altid: Gad vide, hvad hun i virkeligheden er bange for?
Det er efter 5 år i samtalerummet og ufatteligt mange historier om, hvordan man mester det med familie og karriere, fuldstændigt tydeligt for mig, at meget mere er muligt, end de fleste af os tror. Jeg vil ikke sige, at alt er muligt, for der er meget, som jeg trods alt er for skeptisk til at tro på. Man kan nok ikke arbejde 80 timer om ugen og være nærværende i familien samtidigt, eller realisere store drømme på ti minutter mens man videoblogger om det. Men – meget er trods alt muligt.

LÆS OGSÅ: 3 råd, til dig der vil have en hverdag, du elsker

Når jeg siger det, har jeg ofte hørt de samme kvinder, som tror, de ikke kan, hvad de vil, gå i gang med en sang med dette omkvæd: Men børnene er små i så kort tid, og de har brug for os mødre, og nærvær er en mangelvare, og jeg har ikke fået børn for ikke at være sammen med dem. Og det er jeg enig i. Mine børn er det vigtigste i verden for mig, og deres lykke betyder alt, men jeg kan bare ikke se, hvordan det udelukker, at jeg også lever mit liv? Eller at du gør.

Selvfølgelig kan det være svært at finde de konkrete løsninger, der virker, i forhold til at få en hverdag med børn til at fungere optimalt. Hvis det var nemt, ville jeg ikke have skrevet en bog om det, men at det kræver kreativitet, mod og handlekraft er ikke det samme, som at det er umuligt.

Når kvinder siger, at de ikke kan udleve dem selv på grund af børnene, ville jeg ønske, at de i stedet for at stille sig bag deres børn tillod dem selv at se på, hvad der egentlig holder dem tilbage. Handler udfordringen om, at de ikke ved, hvem der skal hente, når de ikke selv gør det? Eller handler det om, at de er mega bange for at gå efter det, de ønsker, og fejle 100 procent – eller måske endnu værre: Finde ud af, hvad de egentlig vil?

Det er så nemt at skjule sig bag moderskabet og få ros for det. At være mellemtilfreds med livet og ikke tage livtag med det, fordi man ikke ved, hvor man skal starte. Men medmindre du virkelig elsker at sætte dig selv bagerst, så lad være med det. Giv i stedet dig selv og dine børn en grundlæggende værdi om, at alle i familien skal folde sig ud, og at I sammen finder ud af hvordan.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til, at du taler grimt til dig selv i spejlet 

Så her er min opfordring: Lev også dit liv. Du er også en god mor, når du fordeler ressourcerne i familien mellem jer, så alle får nyt tøj, alenetid og muligheden for at bidrage til verden. At være en god mor er ikke kun at vifte alle udfordringer væk fra børnene og altid have energi til alt. Det er også at gå foran og vise, hvem du er, og lære dine børn, at de også en dag skal gå ud i verden og være en del af den gennem arbejde og venner.

At være en god mor er også at være træt og lave spejlæg til aftensmad og sige nej til at lege, fordi du hellere vil lægge neglelak. Det er også at være et menneske, som synes, livet er dejligt, når du en dag sidder alene eller sammen med din partner ved morgenbordet, fordi børnene er flyttet. Det er at vise både dine drenge og piger, at både mænd og kvinder er andet end far og mor. At det at være forælder er en af de største gaver i verden, men at det ikke er den eneste ...

LÆS OGSÅ: Glem aldrig dine veninder. Heller ikke når du bliver voksen 

LÆS OGSÅ: Lizettes søn fik kræft som 1-årig: "Jeg ville bare skilles, når det var slut!"

LÆS OGSÅ: 3 ting, du bør vide om mænd og sex