Nikolaj Koppel
SPONSORERET indhold

Nikolaj Koppel: "En verden reageret af kvinder ville uden tvivl være en bedre verden"

Danske kvinder er kendt i hele verden for ikke bare at være højere og smukkere end gennemsnittet, men også for at være selvstændige og stærke. Men hvad tænker de danske mænd, som vi er vilde med, egentlig om os? Vi har spurgt Nikolaj Kopppel og fået hans (k)ærlige svar.

Af: Sine Gerstenberg Foto: Ricky Molloy
05. aug. 2019 | Livsstil | ALT for damerne

Hvad kan mænd lære af kvinder?

– Helt ufatteligt meget. Det ser jeg særligt nu, hvor jeg er med til at bygge noget helt nyt op. Tidligere har jeg mestendels arbejdet i store organisationer med flere hundrede eller ligefrem tusinde ansatte, hvor du blev en del af noget eksisterende. Men nu, hvor vi er ved at skabe en organisation fra bunden, har jeg fået lejlighed til at tænke mere over kønsbalance. Vi kører, mens vi asfalterer, og derfor opdagede vi pludselig, at vi i første del af ansættelsesfasen var ved at have alt for mange mænd. Lige nu har vi så fået en svag overvægt af kvinder, og det har faktisk ændret på måden, vi kommunikerer med hinanden på. Kvinder er for det meste superdygtige til at lytte. Det er vi mænd ikke altid. Det er, som om vi er blevet mere opmærksomme på kommunikationsdelen og samarbejdet, efter der er kommet flere kvinder på holdet. Hvis vi skal fungere som et team, så skal alle med ombord. Jeg har over 15 års ledelseserfaring, og mønsteret, jeg har set, er, at mænd har mere brug for at føre sig frem, mens kvinder også har blik for, om gruppen fungerer som en helhed.

Hvad skal mænd ikke prøve at kopiere?

– Med alle forbehold: Kvinder har til tider en lille tendens til at dvæle ved spørgsmålstegnet og tvivlen. Der er mænd gode til at kigge på det mislykkede projekt som ”spildt mælk” og komme videre. Mænds iboende selvtillid gør, at de hurtigere kan rejse sig fra en fejl end kvinder. Men det gælder jo på både godt og ondt, refleksion er jo også en dyd.

LÆS OGSÅ: Flemming Møldrup: "Vi mænd er ret skrøbelige"

Hvad burde kvinder vide om mænd?

– At vi bluffer. Det er selvfølgelig fedt med selvtillid. Uden den blev der ikke bygget broer og sendt raketter til Mars. Mænd har så, som jeg ser det, lidt nemmere ved at finde hen til selvtilliden. Nogle gange kan den så fylde for meget. I kan sagtens udfordre os på vores selvtillid og umiddelbare evne til at se ud, som om vi ved det meste. For det gør vi langt fra altid.

Og hvad kan kvinder lære af jer?

– Ikke det store. En verden regeret af kvinder ville uden tvivl være en bedre verden. Det er et eksperiment, vi aldrig får lov at være vidner til, men jeg tror virkelig, den ville blive et bedre sted. Der er sket meget med feminismen indenfor de sidste ti år, hvor de unge feminister slår i bordet og skaber nødvendig forandring. Men der er jo stadig meget modstand og plads til forbedring.

Hvad har overrasket dig mest ved kvinden eller kvinderne i dit liv?

– Kvinden i mit liv er min hustru igennem 20 år, Sille. Hun er en ”life long learner”, og hun insisterer på, at der ikke er forskel på at være 20, 30 eller 50 år. For hende er verden fortsat stor og forunderlig. Hun insisterer på, at ting forandrer sig konstant. Det både overrasker og inspirerer mig. Der er jeg selv en anelse mere konservativ.

LÆS OGSÅ: Nikolaj Coster-Waldau: "Jeg har været i stand til at hjælpe nogle familiemedlemmer, hvilket er vidunderligt"

Hvilke gode råd ville du gerne give dit unge jeg om kvinder?

– I teenageårerne var piger det største mysterium. I tiden før de sociale medier var du jo overladt til menneskelig interaktion, og det gjorde det sgu ikke nødvendigvis nemmere. Kontakten stødte tit på grund, fordi hele det spil var så svært. Jeg ville sige til mig selv, at det SKAL være svært. Det er en opdagelse af et andet menneske. Alle individer er forunderlige størrelser, og husk, at det ikke kun er dig, der har det på denne her måde.

Hvilken kvinde beundrer du mest og hvorfor?

– Min kone står øverst på listen. Hun er klog, og hun bliver ved med at være nysgerrig på livet og med at lade sig betage. På den måde betager hun også sin omverden. Så er der Alexandria Ocasio-Cortez, som er den yngste kvinde nogensinde, der er blevet medlem af kongressen i USA. Hende har jeg også en kæmpe beundring for. Hun er en politiker, der i nogen grad er blevet båret frem af de sociale medier, og hun forstår at gøre aktivismen moderne og intelligent i et land, der er styret af en tosse. Så tænker man, at der alligevel er håb for fremtiden.

Anbefalet til dig