Sådan mindsker du dit madspild
SPONSORERET indhold

10 tips: Det kan du gøre for at stoppe madspild

Du kanskåne miljøetved at tænke over dit madforbrug. Selina Juul fra Stop Spild Af Mad giver dig gode råd til, hvordan du kan undgå madspild (og spare penge).

Foto: Pia Winther og Camilla Brændgaard
15. feb. 2015 | Livsstil | Eurowoman

Hvert år smider vi over 700.000 ton mad ud i Danmark, og hele 10 procent af jordens drivhusgasser kommer fra mad, der ikke bliver spist. Men du kan med en række simple råd gøre en indsats for miljøet og måske spare flere tusinde kroner på mad om året, ifølge Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Det starter hos den enkelte

Kampen mod madspild begynder hjemme hos dig selv. Det handler blandt andet om at tænke over, hvor meget mad du køber ind, hvor meget du tilbereder, og at du sørger for at gemme madrester, der kan spises dagen efter. Midlerne er enkle, og små skridt kan gøre en stor forskel.

34-årige Selina Juul har siden 2008 stået i spidsen for kampen mod madspild og har med Stop Spild Af Mad været med til at sætte massivt fokus på danskernes voldsomme madforbrug. Og resultaterne taler deres tydelige sprog: I løbet af de seneste fem år har mere end hver anden dansker smidt mindre mad ud.

Men der er stadig lang vej endnu. Selina Juul vil bekæmpe madspild i hele verden, og derfor har hun taget initiativ til en tænketank, der skal samle viden om madspild på tværs af landegrænser. Målet er at styrke den globale indsats mod madspild.

Læs Selina Juuls råd til at undgå madspil på næste side.

Det kan du gøre i supermarkedet:

Planlæg dine indkøb - Planlægning er et godt våben i kampen mod madspild. Inden du køber ind, kan du få lavet en madplan, indkøbsliste eller det allernemmeste trick: Tag din smartphone og tag et billede af dit køleskabindhold. Så ved du hvad du i forvejen har derhjemme, når du i ulvetimen står i butikken og køber ind til aftensmaden.

Køb aldrig ind på tom mave - Snup en banan eller en bolle, inden du skal handle. Er du sulten og køber du ind på tom mave, risikerer du at købe mere, end nu har brug for.

Mængderabatter er en madspildsfælde - Brug mængderabatterne meget fornuftigt og kun hvis du er sikker på, at du får brugt al maden, for ellers er det dine penge ud af vinduet.

Køb mad til flere dage - Køb bevidst mad til flere dage hav en plan for at trylle resterne af for eks. gårsdagens laks om til spændende laksesalat. Det er ren stafetmad.

Gå efter datovarer - Hvis du alligevel skal spise maden i dag. Flere butikker tilbyder i dag datovarer til nedsatte priser. Gå efter datovarerne, hvis du skal bruge maden samme dag.


Det kan du gøre derhjemme:

Dit køleskab er ikke din skraldespand - Madspildsfælden lurer, når du har et overproppet køleskab og du ikke ved, hvad der gemmer sig bagved. Giv derfor mere plads til maden i køleskabet og hav et overskueligt køleskabsindhold. Det kolde luft i køleskabet har det lettere ved at cirkulere og holde maden kold, når dit køleskab ikke er overproppet. Hold god hygiejne og husk at afrime og rense køleskabet og fryseren.

Restemad er gratis mad - Hav en ny holdning til din restemad. Restemad er ikke en straf – restemad er bonusmad: når du husker at bruge din restemad, sparer du både en ekstra tur til supermarkedet, en del penge på dit madbudget og gør miljøet en god tjeneste.

Hav en fast bonus-restedag om ugen - F.eks. om søndagen, hvor du ”spiser op” i din reste-beholdning og få udnyttet alle de gode rester. Husk også at spise op i dit køleskab og fryser inden Julen og Påsken, for der skal være plads til den gode overskudsmad.

Bland ikke tingene sammen - Mange retter har det bedre af ikke at blive blandet sammen, for så kan de gemmes bedre. Anret salat og rejer hver for sig, spaghetti og kødsovs hver for sig, mm. Derved kan de bedre gemmes hver for sig.

Hav styr på madens holdbarhed - ”Sidste anvendelsesdato” (bruges på fersk kød, fersk fisk, mm. – maden skal helst ikke spises efter denne datos udløb) og ”mindst holdbar til”/”bedst før” (bruges på pasta, ris, knækbrød, chokolade, müsli, mm. – du kan sagtens spise maden efter denne datos udløb – er du i tvivl, så lugt og smag på maden).

Kilde: Selina Juul - Stop Spild Af Mad