Signe Egholm ligeløn

Foto: Thomas Sjørup Det gør mig målløs, siger Signe Egholm.

Dansk skuespiller: ”Jeg bliver tilbudt 10.000 kroner under det, min mandlige kollega får”

Danske mænd har ikke flere muligheder end danske kvinder. Det troede Signe Egholm fuldt og fast på i mange år – indtil hun oplevede det modsatte, fortæller skuespilleren i ugens Hendes Verden. Nu handler hun sig ud af vreden over den manglende ligestilling.

Signe Egholm har haft roller i et væld af tv-serier, fra DRs ’Borgen’ og TV 2-julekalenderen ’Pagten’ til krimiserien ’Den som dræber’. Hun har desuden medvirket i flere spillefilm, siden hendes debut i ’Nordkraft’, og på hendes CV står også en perlerække teaterforestillinger.

Men kigger man på hendes lønseddel, kan der stå et beløb væsentligt under dét, som hendes mandlige kollegaer med tilsvarende erfaring får udbetalt. Faktisk op til 10.000 kroner mindre.

LÆS OGSÅ: Merete Søby er topchef: ”Jeg gider ikke være en kransekagefigur i et hjørnekontor”

Det fortæller den anerkendte skuespiller i et stort interview i ugens Hendes Verden, da hun bliver spurgt til, hvad hun har lært om mænd:

– At de stadig tjener utrolig meget mere end kvinder gør, også i min branche, og det undrer mig afsindigt meget. Jeg har oplevet lønforhandlinger, hvor jeg bliver tilbudt 10.000 kroner under det, som min mandlige kollega med samme anciennitet får. Det gør mig målløs, siger Signe Egholm til ugebladet.

– Hvordan kan vi i et moderne vestligt land som Danmark være så håbløst bagud med ligestillingen. I mange år ville jeg ikke kaldes feminist, for egentlig troede jeg ikke, at mænd havde flere muligheder end kvinder. Men det har de, ved jeg nu, fortsætter den 40-årige skuespiller.

Vil ændre vilkårene

Udover den iøjefaldende ulighed inden for løn fremhæver Signe Egholm også, at der er en væsentlig skævvridning, når det gælder kvindelige skuespilleres muligheder for at blive castet i betydningsfulde roller.

Der er klart flere gode hovedroller til mænd end til kvinder, forklarer hun.

Men harme og bitterhed over vilkårene er ikke noget, som Signe Egholm ønsker at sidde fast i. Sammen med andre kreative og markante kvinder inden for scenekunsten har hun derfor dannet et kunstnerisk fællesskab, hvor de har stor succes med deres forestillinger – og med at få sat lønniveauet op.

– I stedet for at blive bitter, forsøger jeg at handle mig ud af mit raseri. Sammen med ni andre kvinder har jeg dannet kunstnerkollektivet Sort Samvittighed. Vores forestillinger med tekster af bl.a. Tove Ditlevsen og Anne Linnet er blevet meget populære, så samtidig med at vi lyser på andre kvindelige kunstnere, har vi også skabt gode, indbringende kvinderoller til os selv. Det føles enormt tilfredsstillende, siger Signe Egholm til Hendes Verden.

Læs hele interviewet med Signe Egholm i Hendes Verden, hvor hun også fortæller om mødet med sin mand Steen Jørgensen, om at få superkræfter i rollen som mor – og at kalde sin mands ekskone for ”et fantastisk menneske”.

Køb Hendes Verden – i butikkerne fra 7. september

Hvem er Signe Egholm?

  • Født 9. maj 1980 i Aarhus
  • Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 2003
  • Fra 19. september til 24.oktober kan hun opleves på Husets Teater i København i forestillingen ’Lille Eyolf’, hvor hun spiller mor til den handicappede Eyolf, der dør i en ulykke
  • Du kender hende bl.a. fra roller som Maria i filmen ’Nordkraft’ og Iselin i tv-julekalenderen ’Pagten’, samt fra tv-serier som ’Borgen’ og en lang række teaterforestillinger
  • Privat danner hun par med sangeren og skuespilleren Jimmy Jørgensen, sammen har de børnene Billie på otte og Morgan på fire

Signe Jørgensen Jimmy Jørgensen.jpgSigne Egholm med sin mand, sanger Jimmy Jørgensen, og deres fælles datter Billie Jo Jørgensen. (Foto: Peter Hauerbach/ Her & Nu)

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte, Ligestilling, Samfund og Lønforhandling - #minpris

610x200_woordy_dmjpg.jpg