Befamlinger i nattelivet
SPONSORERET indhold

Studerende: Sig fra, når mænd befamler dig i nattelivet

Det er aldrig et kompliment, når fremmede tager på dig uden samtykke, mener 22-årige Maja Madsen.

Foto: Privat
25. okt. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Maja Madsen ved præcis, hvordan ordene skulle falde, hvis hun stod over for ham igen:

"Synes du egentlig, at mennesker skal have ret til at bestemme over deres egen krop?

Hvis du synes det, så er du godt klar over, at du fratager mig den ret lige nu, ikke?

Det er faktisk et brud på en fuldstændig essentiel ret, at du står og rager på mig, for jeg har selv ret til at bestemme, hvem der gør det.

Hvad bilder du dig egentlig ind?"

LÆS OGSÅ: Giv et abonnement i julegave

Men så langt når Maja Madsen bare aldrig, når hun er i byen.

For enten bliver hun så paf, når fremmede mænd pludselig befamler hende i nattelivet, at hun ikke kan finde ordene. Eller også går det så stærkt, at hun ikke når at se, hvem der gør det.

- Jeg bliver først chokeret og tænker: Hold da kæft. Hvad bilder han sig ind? Hvad er der galt med ham, siden han tror, at det er okay? siger Maja Madsen, der er 22 år og medicinstuderende i Odense.

Hun fortæller om flere episoder på barer og natklubber, hvor mænd pludseligt og uden samtykke har taget fat i hendes hofter eller raget på hende bagi.

- Jeg prøvede det engang på en natklub, hvor jeg lige havde købt en øl, og der pludselig var en mand, der tog mig ret hårdt på røven, idet jeg gik forbi ham. Jeg nåede ikke at se, hvem det var, fordi det gik så stærkt, siger Maja Madsen.

- De fleste gange bliver jeg faktisk så forskrækket, at jeg ikke når at sige noget.

Er holdt op med at gå i byen
Og Maja Madsens oplevelser er langt fra enestående.

Ifølge en undersøgelse fra Berlingske har hele 57 procent af danske kvinder mellem 18 og 35 år oplevet ufrivillige berøringer i nattelivet. 70 procent af kvinderne svarer, at de er blevet "irriterede" over befamlingerne, mens 48 procent svarer, at de føler sig "krænkede."

17 procent er "ligeglade" og kun 2 procent synes, at "det er sjovt".

For Maja Madsen er problemet blevet så stort, at hun nærmest er holdt op med at tage i byen, fortæller hun.

- Der kom en dag, hvor det gik op for mig, at det ikke er okay, og at jeg har ret til at føle mig krænket og blive ked af det og synes, at det er virkelig klamt, siger den studerende.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du droppe fordommene om overvægtige

Derfor skrev hun for nylig et debatindlæg i Politiken, hvor hun opfordrer til at tage et alvorligt opgør med den befamlings-kultur, der hersker i nattelivet.

- Det er som om, der er en konsensus i samfundet om, at det bare er et kompliment og ergo er det okay. Men det er for det første ikke et kompliment. For når man rører ved nogen uden deres samtykke, synes jeg, at det handler om magt. Det er en magtdemonstration, der handler om at vise: Jeg har ret til at røre ved dig. Jeg er mere værd end dig. Jeg ser dig ikke som et ligeværdigt menneske.

"Det største turn-off i hele verden"
Derfor er Maja Madsen også frustreret over, at mange i hendes vennekreds ikke tager befamlingerne mere alvorligt.

- Når man fortæller det til folk, får man ofte den der: "Han synes jo bare, at du er lækker" tilbage. Men jaja: Og hvad så? Han har da ikke ret til at rage på mig, siger Maja Madsen, der mener, at det er svært at finde opbakning, når man oplever befamlinger, fordi mange bagatelliserer eller bortforklarer problemet.

- Når folk har taget mig på numsen eller sådan noget, har jeg følt, at det var sindssygt ubehageligt, men ofte har jeg ikke turde sige noget. Det er som om, at det ikke er okay at have det dårligt med det, fordi det jo "bare er et kompliment". Den er der virkelig mange piger, der bliver spist af med, og det synes jeg er et kæmpe problem. At folk ikke kender deres rettigheder, siger hun.

Du bliver aldrig selv smigret på nogen måde?
- Nej! Det er det største turn-off i hele verden.

Behov for en ny kultur
Derfor er der behov for, at man tager befamlingerne dybt alvorligt og bakker hinanden op i, at det ikke er i orden, mener Maja Madsen.

Hun tror dog ikke på, at opråb på dansegulvet i sig selv er nok til at få ændret kulturen, for den bunder i nogle ulige magtforhold mellem mænd og kvinder i samfundet generelt, synes hun.

- Der er også kvinder, der rager på mænd, og det skal de stoppe med, for det er sindssygt ulækkert. Men der er for det første meget færre, og så er der en helt anden magtrelation, da mænd næsten altid er kvinder fysisk overlegne. Der ligger for eksempel ikke samme trussel om voldtægt i det, når en kvinde befamler en mand, siger Maja Madsen, der opfordrer til, at flere mænd siger fra over for sexisme i hverdagen, så man kan komme problemet til livs, inden det munder ud i befamlinger i nattelivet.

- Der er brug for, at mange flere mænd går ind og blander sig, når mænd taler nedladende om kvinder og for eksempel siger ting som: "Hun fortjener da bare at få den hårdt." Her skal de gå ind og sige: "Hey! Jeg vil ikke have, at du taler om andre på den måde".

Ifølge Berlingskes undersøgelse har 18 procent af mænd i alderen 18-35 år oplevet ufrivillige berøringer i nattelivet. Heraf føler 6 procent af dem sig "krænkede", mens 13 procent bliver "irriterede", 45 procent er ligeglade og 48 procent "synes, det er sjovt".

Har du selv oplevet befamlinger i nattelivet, og hvad synes du, at man skal gøre ved det?
Skriv en mail til os på: sara.wilkins@egmont.com.

LÆS OGSÅ: Sephora udvider med nye butikker

LÆS OGSÅ: Her får du efterårets 10 flotteste frakker på tilbud

LÆS OGSÅ: Danica Curcic: "De seneste to måneder har jeg faktisk været underernæret"