Szhirley er tilbage med albummet "Timeglas"

Foto: Ida Wang

Szhirley er tilbage med albummet "Timeglas"

Szhirley udgiver album efter 8 år's pause: “De får mig glammed out, med morgenhår og appelsinhud”

Szhirley er, efter 8 års musikpause igen aktuel med sit album "Timeglas", der releases d. 23. september. Samme dag som sangerinden fylder 40 år. Vi har taget en snak om tidspunkter og tid (og manglen på den).

Det er i år 20 år siden, at Danmark lærte sangerinden Szhirley at kende. I 1996 debuterede hun med R&B-albummet I'm Comming, der, udover et flot salg herhjemme og i udlandet, startede en karriere, der bl.a. har taget Szhirley fra musikken over film- og teaterskuespil til børnebogsforfatter samt radio- og tv-vært. Men nu er hun med sit første album i 8 år tilbage ved det, som hjertet bløder allermest for – musikken.

Vi har snakket med Szhirley om hendes nye album "Timeglas", om de mest indflydelsesrige øjeblikke i sangerindens liv, om mode, om tiden og manglen på den og meget, meget mere.

Hvad optager dig mest i øjeblikket?

-Jeg har brugt det meste af mine vågne timer på at planlægge alt omkring udgivelsen af mit nye album "Timeglas" samt den nyeste single "Morgenstund" fra samme album. Det udkommer d. 23. september, samme dag som jeg fylder 40.

Da jeg er min egen chef, har jeg en finger med i alle aspekter - fra godkendelser af mix og master til presse og coverbilleder. Og så skal man også lige finde finde location til releasefesten, sørge for S noget at drikke og snacke på, leje af lys og lydanlæg, musikere, og jeg kunne blive ved... Jeg har heldigvis mit girl-team, Katrine og Mette, med til at hjælpe med at holde styr på sagerne, så fuldstændig alene er jeg ikke.

Udover det, har jeg netop startet mit eget firma, som også er tidskrævende. Der skal findes varer til Shop Szhirley på www.szhirley.dk. Der skal blogges, både om private ting og om de samarbejder, som jeg har kørende. Instagram og SnapChat skal konstant opdateres med indhold til mine mange trofaste og helt vidunderlige følgere samtidig med at mit 12 ugers forløb #FraBabyTilBabe skal vedligeholdes på daglig basis, så vi sammen kan inspirere og motivere hinanden til at gøre bare en lille smule godt for os selv hver dag. Og så skal familie og venner jo også lige plejes.

Nååårh ja, og i skrivende stund sidder jeg da også lige i Norge og arbejder, mens min søn Elton er på optagelse. Han har nemlig fået rollen som Lille Per i den næste Far Til Fire-film "På Toppen".

Av, det lyder godt nok travlt - men spændende! Det er udgivelsen af dit nye album også. Det er 8 år siden du sidst udgav et helt album. Hvorfor 8 år?

-Jeg kan godt lide at tage min tid når jeg skriver sange til mig selv. Jeg tæsker ikke i studiet hver dag, men når jeg føler mig inspireret. Det er vigtigt for mig, at det bliver ved med at være en passion for mig at skrive. Jeg kan godt være kreativ på kommando, men foretrækker. at det er lysten der driver værket.

Hvad er temaet på dit nye album "Timeglas"?

-Uden at jeg har haft gennemtænkt et decideret tema til albummet, er mange af sangene kommet til at handle om tid, eller måske rettere den tid vi ikke har. Jeg kan klart mærke, at jeg, efter at være blevet mor til to lækkerhapser, har endnu mindre tid til selvfordybelse og egoistiske handlinger. Den handler også om dét; At være blevet ældre. Når man nu det hele? Er jeg god nok, og andre tanker de fleste af os nok går med. Jeg har også skrevet om tab af en barndomsven, som blev taget fra os alt for tidligt. Men den handler også om kærligheden til mine to drenge og til Christiania, et sted jeg tager hen i ny og næ, når jeg trænger til ro fra byens larm. Jeg har altid elsket det sted og er kommet der siden, jeg var helt ung, da min veninde er vokset op i Løvehuset. Og så boede jeg selv i Fredens Ark - i øvrigt Dk ́s største bindingsværkshus - i to år tilbage omkring årtusindeskiftet.

Du er nøgen på coveret – hvilke tanker ligger bag?

- Den er dobbelttydig på den måde at forstå, at Timeglas ikke nødvendigvis kun handler om tid, men også om at jeg - eller at min krop - ikke længere er en lille piges krop men et kvindeligt timeglas.


Coveret på Szhirley's nye album "Timeglas"
Foto: Ida Wang

Og det nøgne repræsenterer ærlighed i en tid, hvor vi har filtre på alt, og ingen rigtig kender hele sandheden. Jeg forsøger at vise hele spektret via mine SoMe (sociale medier, red.). De får mig både glammed out, og med morgenhår og appelsinhud. 

Du er en af Danmarks største inspiratorer i mode- og skønhedsbranchen. Hvor stammer din egen interesse i branchen?

- Jeg elsker dullegrej og at klæde mig på eller ud, og det får jeg rig mulighed for med de brancher, jeg bevæger mig i. Jeg elsker dyre sager som tasker, sko og så videre, men jeg er ligeså imponeret over, hvilke lækkerier man efterhånden kan få fingre i til ikke særligt mange penge. Det forsøger jeg også at overføre på min lille Shop Szhirley.


Foto: Ida Wang

Og som inspirator med mange følgere på SU, lommepenge hjemmefra eller en helt almindelig løn føler jeg også et vist ansvar. Jeg gør meget ud af ikke kun at have ting på og bruge produkter, som koster det hvide ud af øjnene. Meget af det, jeg selv rocker, er faktisk til at købe for rimelige penge, og det, tror jeg, skaber en kortere bro mellem mine følgere og jeg, og derved også de produkter og markeder jeg præsenterer dem for. Tilgængelighed er noget, jeg dyrker. Jeg forsøger for eksempel også at følge så godt med, jeg kan, når folk skriver til mig. Ind imellem glipper det dog, og nogle er jeg endnu svar skyldig. Jeg har et ualmindeligt job men er et almindeligt menneske, og det vil jeg gerne have at min profil udadtil afspejler.

Hvordan ser idealkvinden ud i din verden?

- Hmmmm, idealkvinde... Jeg tror, at vi alle har forskellige idealer. Jeg prøver selv at nærme mig det som jeg synes er et realistisk idealkvindebillede. En som ikke prøver at være perfekt. En som er ærlig og kærlig, god mod ældre, børn og dyr, sparer på vandet, når jeg børster tænder. Lærer mine børn, at der er mange andre, som er meget dårligere stillet end dem. Forsøger at tænke positivt, selv på de dummeste dage. Sætter pris på mit og min families gode helbred. Bruger min stemme til at gøre opmærksom på alle de hjertesager, som har brug for støtte. Mit motto er på mange fronter; "hellere lidt end ingenting.

Du er multikunstner – hvilken branche banker dit hjerte mest for og hvorfor?

- Jeg ELSKER at synge. Jeg kan ikke lade være med at synge. Jeg VIL ikke lade være med at synge, for det giver mit sind afløb og varmer mit hjerte. Det løsner op for indvendige knuder, og dem jeg rammer med min sang og musik gør det hele SÅ meget mere værd og betydningsfuldt. Når jeg har optrådt eller skrevet en sang som bare et enkelt menneske kan relatere til, så er min opgave fuldført. Ord er ikke store nok til at beskrive hvad eller hvor meget det betyder for mig, når jeg får feedback på den gave jeg er blevet tildelt. Jeg bøjer mig ærbødigt i støvet og gemmer hver eneste rose jeg har fået og får, i det fineste hjørne af mit bankende hjerte.

Hvilke 2 oplevelser har gjort størst indtryk på dig i dit liv?

1) Det må være skilsmissen mellem mine forældre, da jeg var 5-6 år. Det påvirkede mig på flere planer, end jeg troede. Jeg bærer stadig rundt på mange af sårene, men heler mere og mere dag for dag. Det var præcis dét emne, som min forrige single "Splittet" handlede om.

2) I 2010, da jeg var gravid med vores første dreng Elton, blev min barndomsven Thomas dødeligt syg af en svulst i hjernen. Han døde som 34-årig. Det, som er ekstra tragisk ved denne historie, er, at hans mor, som var min mors bedste veninde, også døde af en hjernesvulst som 34-årig. Det påvirkede mig meget, at han skulle tages fra os i så ung en alder, og jeg kæmpede med ikke at kunne være der 100% for ham, da jeg selv lige var trådt ind i min nye rolle som mor. Jeg er stadig meget berørt af det. Det er så uretfærdigt. Et af numrene på "Timeglas" har jeg skrevet om netop det. Det hedder "Lånt Tid.

Du fylder 40 år lige om lidt – Hvor i dit liv befinder du dig lige nu?

- Jeg befinder mig lige der, hvor jeg allerhelst vil være. Midt i det bedste, på vej mod noget endnu bedre.

Følg Szhirley på bloggen  her 

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur, Szhirley og Kendte