Ny podcast om 30-års-krise: ”Hvorfor skal alle blande sig i vores underliv?”
SPONSORERET indhold

Ny podcast om 30-års-krise: ”Hvorfor skal alle blande sig i vores underliv?”

Børn, bolig, karriere, kæreste, venskaber og ensomhed. Der er nok at holde styr på, når man er kvinde i 30’erne, og det sætter værtsduo Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) fokus på i den nye podcast Tik Tak 30.

Af: Sara Wilkins Foto: Martin Bubandt
17. jun. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Hvis du er kvinde i 30’erne, og du stresser over, hvornår du skal have børn, hvorfor dine venskaber har forandret sig, om du skal købe en lejlighed i byen eller et hus i forstæderne, eller du ikke altid har lyst til sex med din kæreste, så er du langt fra alene.

For der er nok at bekymre sig om, når man som kvinde er trådt ind i sit fjerde årti. Uanset om det er karriere, fertilitet eller ensomhed, der fylder, så kan forventninger fra venner, familie og samfundet skabe et stort pres for at lykkes som voksen og måske endda munde ud i den såkaldte 30-års-krise.

Og det er netop det pres, som podcastværterne Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) sætter fokus på i den nye podcast Tik Tak 30, der – som navnet antyder – handler om det stress, man kan føle, når særligt det biologiske ur tikker, og flere af ens venner begynder at stifte familie og generelt går i forskellige retninger.

Josefine: Vores podcast handler om at være kvinde i 30’erne og alle de ting, som vi begge to går og bøvler med, og som fylder rigtig meget i vores tanker. Alle de ting, man pludselig skal tage stilling til, og alle de forventninger, vi føler, der kan være til os. Både fra vores nære omgangskreds og fra samfundet generelt.

Sandie: Det er fx: Hvornår skal man få børn? Skal man overhovedet få børn? Hvordan går det egentlig med karrieren? Klarer de andre sig ikke lidt bedre karrieremæssigt? Hvad med det der med veninder, hvordan gør man det i 30’erne, når man lige pludselig har familie at se til eller et mega krævende job?

Josefine: Vi vender også sex og sexlyst, når du er i et parforhold – mand kontra kvinde. At der kan være forskel på den. For hvordan håndterer man det i et parforhold, så man ikke ender med at gå fra hinanden, fordi lysten er så forskellig?

Sandie: Og så vender vi også det at være single i 30’erne, som er anderledes end det at være single i 20’erne, i hvert fald for mange kvinder. Så podcasten handler faktisk om alle de ting, der er på spil, når man er kvinde i 30’erne.

Holdninger til vores underliv

Første afsnit af Tik Tak 30 har fokus på fertilitet og de meninger, som andre ofte har til ens (under)liv, når man er fyldt 30.

Det oplevede Josefine fx, da en kollega spærrede øjnene op, fordi hun fortalte, at hun ikke var klar til børn endnu og gerne ville vente 2-3-5 års tid.  

Josefine: ”Uuhh, så lang tid ville jeg ikke vente,” sagde hun til mig. Der ville hun simpelthen bare til at komme i gang. Og der følte jeg virkelig, at det pludselig gik fra en dejlig samtale omkring mit parforhold til at handle om min livmoder, og hvornår der skulle komme et barn ud af mig.

Sandie: Vi har også indtryk af, at vores kærester ikke nødvendigvis bliver spurgt om det samme, når de har fået en kæreste. Og én ting er, at det kommer fra kollegaer eller venner,  men nogle gange kommer det også fra kommunen. Så laver de kampagner ved busstoppestedet, hvor der står ”Har du husket at tælle dine æg?”. Eller Sundhedsstyrelsen foreslår, at alle kvinder mellem 18 og 30 år skal spørges ind til, om de har tænkt sig at få børn, hver gang de er til lægen – mens mændene ikke skal spørges på samme måde, selvom en af de store problematikker jo faktisk er mænds dårlige sæd. Men det er lidt som om, at ansvaret altid bliver lagt over på kvinden, og det er vi bare pissetrætte af. Det gælder både fra venner, det gælder fra kommunen, og det gælder også fra staten.

Hvorfor tror I, at folk har et behov for at blande sig?

Sandie: Jeg tror, at vi har en rigtig gammeldags forestilling om, at det, du kan blive allermest lykkelig af i hele verden, det er at få børn. Men det, vi skal huske på i dag, det er, at vi lever i et samfund, hvor vi har mega travlt, og hvor der er mange ting, der kan gøre os lykkelige. Vi lever i en stor verden, vi kan tage ud at rejse, vi kan gøre en masse ting, når vi ikke har børn.

Josefine: Jeg tror også, at folk nogle gange glemmer grænsen for, hvornår man kan tillade sig at spørge ind. Vores underliv og vores æggestokke er en meget privat ting. Dem, der spørger, ved jo heller ikke, hvad vi egentlig går og tumler med derhjemme. Det kunne være, at jeg var i gang med at prøve at få børn, men ikke kunne. Eller det kunne være, at det var noget, min kæreste og jeg var sindssygt uenige om, og jeg rigtig gerne ville, og han ikke ville. Man ved ikke, hvad der lægger bag, og derfor skal man passe på med at være for nysgerrig.

Sandie: Jeg tror virkelig, at vi skal passe på med at lægge ”det, der gør mig lykkelig, må også gøre dig lykkelig” over på andre. Bare fordi det er lykken for dig at få børn, så er det jo ikke nødvendigvis lykken for andre.

Josefine: Men man skal også huske på, at der ikke nødvendigvis ligger noget ondt i det spørgsmål. Man skal bare tænke sig om en ekstra gang, før man spørger.

Hvad håber I, at folk får ud af at lytte til jeres podcast?

Josefine: Noget genkendelse. At andre kvinder i 30’erne kan nikke genkendende til de ting, vi siger, og måske kan finde en ro i, at vi er samme sted. At det er nogle af de samme tanker, som de går og bokser lidt med.

Sandie: Vi har oplevet, at mange af de ting, som vi går og taler om, ikke nødvendigvis er noget, som folk tør tale om. Der er åbenbart en masse tabu omkring det at være single eller det at være ensom i et parforhold. Eller det at være nervøs for, om man gør det godt nok i sin karriere. Så vi håber bare, at folk, der lytter med, bliver bedre til selv at tale om det. Og måske anbefaler deres veninder at lytte til podcasten, så de også kan begynde at tale om det, så vi kan nedbryde nogle barrierer.

Lyt til første afsnit af Tik Tak 30 i Apple Podcasts. Her får Josefine blandt andet testet sine æg og lytteren bliver klogere på, hvor ”travlt” man egentlig har, når man er i 30’erne, og hvorfor det er smart at tjekke sin mors overgangsalder, hvis man ønsker at få børn, men ikke er klar endnu.

Anbefalet til dig