Oplev Tokyo
SPONSORERET indhold

Tokyo: Det mest fantastiske rejsemål, du kan sætte dig

Verdens største by rummer overvældende doser af kunst, kultur og kontraster. Du kan få det hele til priser, der er lavere, end mange går og tror. Et besøg er det hele værd. Ikke mindst i højsæsonen, hvor kirsebærtræerne springer ud.

Af: Jeanette Ringkøbing Rothenborg Foto: Jeanette Ringkøbing Rothenborg og Istockphoto
11. apr. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Kvinden i den ferskenfarvede kimono nærmest svæver forbi i lyset fra den røde lanterne af ris papir. Man kan lige skimte hendes hvidmalede ansigt og de små kirsebærblomster i det sorte, opsatte hår. Så forsvinder hun ind i en gyde svøbt i tusmørke, trippende lydløst af sted i sine hvide silkesokker og høje trætøfler. Geishaen er sikkert på vej til en af Tokyos mondæne barer for at være aftenens smukke selskab for en af byens travle og øldrikkende forretningsmænd. Og dem er der mange af her i Ginza – Tokyos svar på Manhattan-kvarteret omkring 5th Avenue med high fashion og natteliv for de meget tykke tegnebøger.

Men et besøg i Tokyo behøver slet ikke at sønderflå budgettet, sådan som mange danskere nok har for vane at tro. Verdens største by rummer en underskov af finurlige kvarterer med spændende butikker, delikate restauranter og heftigt kulturliv i alle prisklasser. Og er du til smukt design, æstetik og craziness, så er Tokyo – ja, Japan generelt – bestemt hver en yen værd. Ikke mindst om foråret, hvor kirsebærtræerne springer ud og får grenene til at bøje, som var de tynget af lyserød sne.



Inden du køber flybilletten, kan du lige så godt indstille dig på, at du ikke når hele vejen ned ad din to do-liste. Tokyo er så gigantisk, og mulighederne så overvældende og anderledes end alt, hvad du har oplevet andre steder, at du meget hurtigt føler dig som en måbende Bill Murray i Sofia Coppolas "Lost in Translation". Derfor kan det også være en god ide at planlægge de første par ruter i forvejen, så du ikke drukner i indtryk.

Verdens største fiskemarked
Et fint sted at begynde kan faktisk være Ginza-området ikke for at svinge kreditkortet, men for at se på... døde fisk. Stil vækkeuret til ubehageligt tidligt, as og mas dig gennem
undergrundsbanens morgenmylder, og stå af tæt på Tsukiji,
verdens største fiskemarked, og forsvind ind mellem tusindvis af kasser med blæksprutter, kæmperejer, enorme tun og andre fisk i alle former og farver. Pas på, at du ikke får en sværdfisk i nakken. Med sprællende haler flyver de bogstaveligt talt gennem luften, når de travle, vejrbidte fiskere i blå overalls kaster dagens fangst fra den ene bod til den anden.




Forståeligt nok rummer ikke alle de blå mænd den store tålmodighed og begejstring for turister, som man ellers møder hele vejen rundt på en Japan-tur. Her på fiskemarkedet er der nemlig altid turister med store kameralinser, så hav respekt for, at der arbejdes meget og hurtigt.

Når du forhåbentlig er kommet helskindet ud af de enorme fiskehaller, kan du nappe en tidlig sushibrunch på den populære restaurant Daiwa Sushi, der ligger lige ved siden af markedet. Ventetiden i den lange kø er givet godt ud. Glem alt om californiske ruller, avocado, flødeost og dressing. Her serveres kun traditionel japansk sushi med ris og fisk, der kommer direkte fra Tsukiji-markedets morgenfangst. Menuen tilberedes, mens du kigger på, og du kan sagtens spise dig mæt for omkring 100 kroner.

Bevæg dig tilbage til Ginzas brede boulevarder. Selvom andre dele af Tokyo klart kan konkurrere med det mondæne område, er Ginza stadig et must på listen. Det var her, de første vestlige bygninger blev opført i slutningen af 1800-tallet, og nogle af
hovedstrøgene ligner lidt det centrale London. Det er også her, du finder byens berømte stormagasiner som Mitsukoshi. Der er meget langt mellem gode røverkøb – men hvis du har 5.000 kroner til et par Alexander Wang-hotpants eller 8.000 kroner til et par Manolo Blahnik-sko, er du landet det helt rigtige sted.

Hvis kreditkortet er knap så potent, er det stadig sjovt at snuse lidt rundt blandt de stenrige, internationale stamkunder, før rulletrappen fører dig ned i kælderens food court. Her finder du alt fra blomsterformet japansk slik (wagashi) til eksotiske salater, sushi og sydfrugter, der alle er udstillet så kunstfærdigt, at man ikke nænner at sætte tænderne i så meget som en sojabønne. Er du til kunstgallerier og museer, så hop på metroen igen, denne gang i retning af Roppongi-kvarteret. Tæt på finder du Mori Art Museum, hvor du på 52. og 53. etage kan se både upcomingjapanske kunstnere og globale udstillinger i verdensklasse – og samtidig sikre dig et af de bedste panoramaviews over hele det centrale Tokyo fra observationsdækket i skyskraberen Mori Tower, hvor museet ligger. 

Træd ind i manga-univers 
Pust ud med en kop kaffe i Mado Lounge ved siden af museet, og gå så videre i retning af det mondæne Omote-sando – Tokyos svar på parisiske Champs-Élysées. Her går byens
fashionistaer catwalk under den brede boulevards smukke tempeltræer, mens de tjekker gadens nyeste tendenser og spejler sig i luksusbutikkernes meterhøje glasfacader.
Det er her, du finder de mest eksklusive mærker som Gucci og Chanel, men i boulevardens sidegader myldrer det også med hippe vintagebutikker og små designershops, hvor flere pengepunge kan være med.

Hvis du går i retning af Harajuku Station, kommer du til gaden Takeshita-dori, hvor du vælter direkte ind i en Manga-tegneserie. Eller måske nærmere i et plot a la "Hello Kitty-møder-gothlolitaer". Overalt på hovedstrøget og i sidegaderne vimser (meget) unge teenagere med lyserøde eller blågrønne rottehaler, numsekorte skørter og strømpeholdere. Og går du rundt i kvarteret en søndag eftermiddag, vil du se hundredvis af unge, der strømmer til forklædt i Manga- og rollespilskostumer og meget sort makeup.Hvis ikke dine sanser allerede har fået nok rabalder, kan du fange et tog på undergrundsbanen i retning af Shinjuku Station og stå af på en Guiness-verdensrekord. Med pænt over 3 millioner passagerer dagligt er Shinjuku Station verdens travleste togsta-tion. Kig dig godt for, når du skal ud – der er over 200 udgange.

Det er i Shinjuku-kvarteret, du finder Tokyos højeste bygninger pakket ind i neonreklamer, luksusvarehuset Isetan og regeringsbygningen Tokyo Metropolitan Government Offices, hvor du (gratis) kan få dig endnu en panoramaudsigt over byen fra granitbygningens observatoriedæk i over 200 meters højde. Hvis det er klart vejr, så kig mod vest. Måske får du et glimt af Japans ikoniske vulkan Mount Fuji.

Det er også i Shinjuku, at du finder en af byens største og smukkeste parker, Shinjuku Gyoen. Om foråret blomstrer parkens mere end 1000 kirsebærtræer og tiltrækker alt fra børnefamilier til pensionister og studerende med picnictæpper og bento-madbokse med japanske lækkerier.Når mørket falder på, så tag i retning af Shibuya Station. Lige uden for stationsbygningen suger flakkende neonlys og et futuristisk menneskemylder dig direkte ind i en filmscene fra "Blade Runner". Du står foran Shibuya Crossing, en af verdens travleste fodgængerovergange. Det siges, at der kan være op mod 1.000, der myldrer imellem hinanden i en kompakt grød af mennesker, hver gang signalet viser grønt. Det kan lyde kaotisk og halvklaustrofobisk, men som alle andre steder i Tokyo er
kaos organiseret og kontrolleret. Ingen skub eller puf – og faktisk heller ingen stemmer. Bare en sort sværm på vej videre i verdens største by.

Til Kyoto med Shinkansen
Et absolut must see på en rejse til Japan er Kyoto. Bortset fra Rom har ingen andre byer i verden flere mindesmærker på UNESCO’s World Heritage-liste end den gamle kejserby Kyoto .



Kimonoer fylder i Kyotos gadebillede. Med lidt held kan du finde en smuk antik udgave på loppemarkeder rundt omkring i byens parker. 

Den gamle tempelby er centrum for japansk kultur og gamle traditioner og ligger bare to en halv time fra Tokyo, hvis du tager Japans berømte højhastighedstog Shinkansen. Toget, der nærmest ligner en veltrimmet rumfærge lagt ned på skinner, er bestemt en oplevelse i sig selv. Snup en japansk bento-frokostboks – en sirligt indrettet lille æske med for eksempel fisk, tofu, kød og grøntsager – med til turen, læn dig tilbage i de dybe sæder, og se Japan tordne forbi med langt over 200 kilometer i timen. Kyoto har mere end 1.600 buddhistiske templer og mere end 400 Shinto-helligdomme, der ligger i smukke, bjergrige omgivelser.



Her finder du også en skov fuld af meterhøje bambus, og sirlige japanske haver er omkranset af blomstrende kirsebærtræer. Især I Kyoto er det oplagt at overnatte på en hyggelig ryokan – men bestil gerne flere måneder i forvejen, for i Kyoto er der endnu mere rift om værelserne end i Tokyo, især i kirsebærsæsonen omkring april.

Kompakt by
Med 38 millioner indbyggere regner FN Tokyo som verdens største by. Selvom Tokyo strækker sig over mere end 2.000 kvadratkilometer, lever man meget tæt, og man er vant til at pakke sig sammen. Der findes selvfølgelig almindelige, vestlige hotelværelser, men hvis du prøver en traditionel Ryokan, en slags japansk Bed & Breakfast, skal du regne med cirka 10-12 kvadratmeter, hvor der lige er plads til en tatami-måtte, din kuffert og lidt te.  Hvis din eventyrlyst rækker lidt ud over det almindelige, prøver du måske også et kapselhotel. Som navnet antyder, består dit ”værelse” af en lille plastikkapsel eller kabine, hvor der kun lige er plads til, at du kravler ind på en madras. De små kapsler placeres på rækker over hinanden – og ja, det minder lidt om et lighus. 

Også i undergrundsbanen pakker man sig tæt sammen – i en grad, så der på perronerne markeres med lyserødt for særlige kvindeindgange, hvis man ikke bryder sig om at nulre næse eller underliv med fremmede mænd på vej til arbejde. 

Rart at vide, før du rejser  
Japan er et ørige i Stillehavet med 126 mio. indbyggere. Foråret med kirsebærtræernes blomstring (typisk fra slutningen af marts til midt i april) er højsæson for turistbesøg, men efterårsfarverne er også verdenskendte og minder om det farveflor, man møder på USA’s østkyst. Om efteråret er der dog risiko for tyfoner.

Den bedste måde at rejse rundt på i Japan er med et togpas, som du køber på nettet, inden du rejser – du kan ikke købe passet efter din indrejse. Med et Japan Railway Pass kan du rejse hele øriget rundt, alt det, du lyster, i den periode, du har købt passet for (typisk en eller to uger). Som tommelfingeregel kan passet betale sig, hvis bare du ved, at du skal med tog fra Tokyo til Kyoto og tilbage igen. Køb det for eksempel via Japanspecialisten.dk Et togpas til eksempelvis syv dage koster 1.690 kr. for en voksen og 850 kr. for et barn. Passet kan ikke bruges i metro-tog.  

Japan er stadig et land, hvor man betaler med kontanter – og de kan være meget svære at få fat i. Der er kun få hæveautomater, der accepterer internationale hæve- eller kreditkort, men 7-Eleven-kæden har oprettet sin egen bank, og her kan udlændinge hæve i ATM-maskiner.

Priser
Mange tror, at det stadig er meget dyrt at rejse i Japan og bo i Tokyo, men det behøver det ikke at være. Den japanske yen er i de seneste år faldet markant. Find hoteller eller privatudlejede lejligheder på nettet – i rigtig(!) god tid, hvis du skal af sted i højsæsonen omkring kirsebærtræernes blomstring i foråret. Kigger du dig godt for, kan du forholdsvis let finde rigtig fin overnatning for to personer for 500-700 kr. pr. nat inkl. morgenmad. Hvis du skal af sted med en hel familie og har brug for mere plads, så overvej kraftigt at finde en lejlighed via Airbnb.

Gode restauranter
Japans køkken er så meget mere end sushi – verdensberømte bøffer fra byen Kobe, tofu og meget, meget mere.

Sushi: Daiwa Sushi, Building. 6, 5-2-1, Tsukiji, Chūō-ku

Tofu, steaks og delikatesser:Tofuya-Ukai. Tofuya-Ukai ligger smukt i et nedlagt sake-bryggeri med en fantastisk have (tæt på Tokyo Tower). Bestil bord i rigtig god tid – gerne samtidig med fly-billetten.

Kobekød:  Gyu-An (Ginza)

Drink og jazz med udsigt
Det er ikke spor billigt, men ganske rart at nyde den fantastiske udsigt fra New York Bar på Park Hyatt Tokyos øverste etage på 52. sal. Det var her, Bob (Bill Murray) og Charlotte (Scarlett Johansson) mødtes i filmen ”Lost in Translation”.

En kat til kaffen
Tokyos trængsel giver ikke plads til husdyr. Så har man behov for pelset kontakt, går mange i stedet på kattecafe. Her kan man drikke sin latte  med en kat i skødet – en afstressende og populær trend blandt mange japanere, når de er på vej hjem fra deres ofte meget lange arbejdsdage. Både i Tokyo og andre japanske storbyer findes der også ugle-, slange-, kanin- og skildpaddecafeer. Konceptet har bredt sig til flere europæiske storbyer, også København, der for nylig fik sin første kattecafe. Tjek f.eks.: Asakusa Nekoen (Asakusa), Asakusanekoen.com Hapi neko (Shibuya), (”Neko” betyder kat på japansk)

LÆS OGSÅ: Sådan skal du bruge 24 timer i Nice

LÆS OGSÅ: 5 seværdigheder i Singapore

LÆS OGSÅ: Insiderens guide til Bangkok