Yanni frygter, at kvinder bliver skubbet tilbage i traditionelle roller, hvor de er afhængige af mænd

Yanni Rans mor fulgte den klassisk kinesiske model og satte alt på pause, da hun blev gravid. Hun ville støtte sin mand og tage sig af sit barn og deres hjem. Selvom Yanni er sin mor evig taknemlig for hendes opvækst, vil hun aldrig selv lave samme ofring. Især fordi hun i forvejen oplever, hvor svære vilkår kvinderne har på det kinesiske arbejdsmarked.

ALT for damerne logo

Hvordan er det at være kvinde i dit land?

”Der er sket betydelige fremskridt de seneste år på grund af feministiske bevægelser, både online og offline."

"Dog er det forskelligt fra region til region, hvor der i byer som Beijing, Shanghai og Guangzhou har været væsentlige fremskridt, er der i mindre udviklede områder stadig mange former for ulighed og uretfærdig behandling. Selv bor jeg i Shanghai, som tit bliver set som den mest kvindevenlige by i Kina, så til daglig føler jeg mig ikke særligt udsat.”

Hvad er du mest bekymret for ved at være kvinde i dit land?

”Der en tydelig præference på arbejdsmarkedet, hvor mænd bliver valgt over kvinder, fordi arbejdsgiverne slipper for den økonomiske omkostning, der følger med, hvis kvinderne skal på barsel. Jeg er bekymret for, at det kan skubbe kvinder yderligere tilbage i traditionelle roller, hvor de er afhængige af en mandlig forsørger.

I nogle mere underudviklede regioner sker der stadig menneskehandel og tvungne ægteskaber. Selvom det er ulovligt, er håndhævelsen inkonsekvent, og desværre er den slags kriminalitet ikke blevet udryddet fuldstændig endnu.”

Alle kvinder – alle lande – én kamp: FRIHED

I denne uge løfter ALT for damerne og alt.dk blikket fra det nære og rækker ud mod kvinder i verden omkring os, hvor den frihed, der herhjemme kan føles som givet, er under pres. ⁠ ⁠ 

I alt for mange lande går det tilbage for kvinders rettigheder, og vi kunne have stukket knappenålene i verdenskortet mange steder. 

Vi har udvalgt en række personlige historier fra forskellige lande, hvor vi får et kig ind i virkeligheder, hvor forholdene for kvinder simpelthen går den forkerte vej. Hvor kvinder mister frihed.

Forhåbentlig vil artiklerne efterlade dig både oplyst og grebet af trang til at tale videre om det. Det er nemlig det budskab, der går igen i kvindernes fortællinger: I kan hjælpe os ved at huske os, tale om os og dele vores Instagram-stories. ⁠

Vi håber, du vil hjælpe med at sprede budskabet – og har du lyst til at gøre mere, kan du købe den plakat, vi har lavet ud af forsiden. ⁠

For at mange har det værre end os selv, betyder ikke, at de ligestillingsproblemer, vi har i Danmark, er ubetydelige. Men disse kvinders historier minder os om, at frihed også er en forpligtelse; at vi skal bruge vores udstrakte frihed til at kæmpe videre. For os og for dem.

Er din rolle som kvinde anderledes i dag, fra da din mor og mormor voksede op?

”Min mor fulgte den typiske kinesiske model, da jeg blev født, og tog et skridt tilbage fra sin karriere for at støtte min far, opdrage mig og varetage husholdningen. Min far har aldrig aktivt anerkendt eller takket hende for den ofring, og det har betydet, at jeg prioriterer min egen karriere og aldrig ville opgive den for at få en familie. Jeg har oplevet, hvordan sådan nogle ofringer ikke bliver værdsat og ikke nødvendigvis betaler sig i sidste ende.”

Støt og få plakaten

Forsiden af denne uges ALT for damerne er et maleri af kunstneren Kimia Bahari, som har iransk baggrund. 

Vi har ud fra maleriet skabt en plakat, og hvis du kunne tænke dig at få et eksemplar og samtidig bakke op om arbejdet for kvinders vilkår ude i verden, kan du gøre det igennem disse to organisationer:

Få plakaten hos Sex og Samfund her

Få plakaten hos Plan Børnefonden her

Hvad håber du fremtiden vil bringe for kvinder i dit land?

”Jeg tror på, at vi gør langsomme men stabile fremskridt. Der er mange feministiske græsrodsorganisationer og uafhængige stemmer, som er fortalere for kvinders rettigheder. Dog har regeringen stadig et arbejde foran sig med at sikre rettigheder på arbejdspladsen og øge offentlighedens opmærksomhed.

Jeg håber, at vores stemmer vil vokse sig store nok til at føre til konkrete lovændringer, men med regeringens konservative natur, er det fortsat en stor udfordring. Vi har ikke bare brug for opmærksomheden, vi har brug for solide lovændringer, der kan adressere de grundlæggende årsager til ulighed mellem kønnene. ”

Yanni Ran

  • Opvokset i Guiyang i Kina, men bor i dag i Shanghai
  • Hun har læst film og billedkunst og arbejder nu som Content Creator for en restaurantkæde
  • 24 år gammel